ماسک هوش مصنوعی را با مغز انسان پیوند میدهد

مجله ديجي کالا/ شرکت دستگاههاي رابط مغزي ايلان ماسک با نام «نورالينک» (Neuralink)، قصد دارد در اواخر اين هفته پيشرفتهاي فعلي و برنامههاي تازهي خود را اعلام کند. در حالي که موضوع مورد بحث در بيشتر موارد هنوز مشخص نيست اما انتظار ميرود که نمايش زندهي فعاليت نورونها بخشي از اين برنامه باشد.
ايلان ماسک در چند ماه گذشته در حوزهي هوافضا و حملونقل روزهاي پرکاري را سپري کرده که از جملهي آن ميتوان به تکميل پروژهي لوپ و بازگرداندن موفق فضانوردان ناسا از ايستگاه فضايي بينالمللي توسط اسپيسايکس اشاره کرد؛ اکنون به نظر ميرسد که او قصد دارد فعاليتهاي نوآورانهي خود را بيش از پيش گسترش دهد و در حوزهي پزشکي نيز به صورت جديتري وارد شود.
ايلان ماسک در اواخر جولاي (اوايل مرداد) گفته بود: «در ۲۸ آگوست (۷ شهريور) حرکت نورونها را به طور زنده نشان ميدهيم. ماتريسي که درون ماتريس است.» او همچنين از ارائهي نسخهي بعدي چيزي که در سال گذشته ارائه شده بود خبر داد و اشاره کرد: «بايد صبر کنيد تا آنها را با هم مقايسه کنيد.» گفتهاي که نشان ميدهد بايد شاهد پيشرفت قابل توجهي باشيم.
به گفتهي او در حال حاضر تأثير عميق پهناي باند بالا-دقت بالا براي رابطهاي عصبي کافي نيست. نورالينک ممکن است امسال اين موضوع را بر روي انسان آزمايش کند. فقط بايد به طور واضحي بهتر از Utah Array (آرايهاي ميکروالکترودي که در برخي موارد براي ارسال و دريافت سيگنالهاي مغزي استفاده ميشود) باشد که هماکنون در برخي از انسانها کار گذاشته شده و داراي اشکالات جدي است.
همانطور که از نام اين شرکت ايلان ماسک پيداست، نقش نورونها در فناوري نورالينک بسيار مهم است. هدف بلندمدت اين پروژه اين است که يکپارچگي انسان را با هوش مصنوعي فراهم کند. چيزي که از اتصال الکترودها به مغز و خوانش گستردهي سيگنال نورونها آغاز ميشود.
جمعآوري مقادير زيادي از دادهها از طريق سيگنالها به نرمافزار نورالينک آموزش ميدهد که اين دادهها چگونه توسط مغز بهکار گرفته ميشود تا با ديگر بخشهاي بدن ارتباط داشته باشد و در نهايت به ميزان مشخصي از همانندسازي و حرکت منجر شود. امکانات داشتن چنين توانايي، بيپايان به نظر ميرسد.
ماسک به برخي از قابليتهاي حوزهي سلامت نيز که با فناوري نورالينک ميتواند توسعه يابد، به ويژه براي افرادي که از نظر اعصاب مغزي دچار ضعف هستند، اشاره کرد. براي نمونه، نصب يک تراشه که جايگزين بخش کوچکي از جمجمهي انسان ميشود، ميتواند عملکرد اندامي خاص را بازيابي کند، حرکت انسان را بهبود بخشد، مشکلات بينايي و شنوايي را برطرف کند و به بيماريهايي مانند پارکينسون کمک نمايد.
همچنين اين احتمال وجود دارد که اجراي يک دستگاه عصبي در مغز بتواند راه را براي جلوگيري از مشکلات مغزي مانند صرع، آلزايمر و سکتهي مغزي هموار کند.
يکي از اختراعات نورالينک که پيش از اين اعلام شده، يک ربات جراحي براي قرار دادن الکترودها در مغز است. دستگاهها توسط رشتههاي انعطافپذير که بين ۴ تا ۶ ميکرومتر يا حدود يک سوم موي انسان ضخامت دارند به مغز متصل ميشوند و ميتوانند حجم زيادي از دادهها را از مغز انتقال دهند.
طبق چيزي که در سال گذشته ارائه شد، اين طرح بر روي حداقل ۱۹ حيوان مختلف با موفقيت ۸۷ درصد آزمايش شده است. آزمايشهاي انساني احتمالاً براي امسال درنظر گرفته شده است و ميتواند بخشي از چيزي باشد که در روزهاي آينده اعلام خواهد شد. نورالينک سال گذشته يک طرح کلي ارائه داده بود اما اکنون ۴ پتنت ثبت شده دارد که همهي آنها بر روي مشخصات اوليهي اين فناوري توسعه مييابند.
در حالي که کاربردهاي پزشکي نورالينک به تنهايي قابل توجه است، اما فعاليت ايلان ماسک در اين زمينه به علت تمايل براي همراهي انسان با هوش مصنوعي آغاز شد.
او ميگويد: «من دوست ندارم که گربهي خانگي يک کامپيوتر باشم. اما راهکار چيست؟ به نظر من يکي از بهترين راهها داشتن لايهاي از هوش مصنوعي در انسان است.» اگرچه اين توضيح او که در يک کنفرانس برنامهنويسي در سال ۲۰۱۶ بيان شد، تا حدي با شوخي همراه بود اما به تدريج با کمک شرکت نورالينک رنگ واقعيتري به خود ميگيرد.
توضيحات اين شرکت در روزهاي آينده، تا اندازهاي جايگاه نورالينک را در رسيدن به اهدافش نشان خواهد داد، حتي اگر هنوز همهي اين موارد به صورت فرضي و غيرکاربردي به نظر برسد. بايد منتظر باشيم و ببينيم آيا موفقيتهاي ايلان ماسک در صنعت هوافضا و حملونقل، در زمينهي پزشکي نيز تکرار ميشود؟