رقیب ARM و انویدیا از راه رسید

شهر سخت افزار/ SiFive يک شرکت سازندهي تراشهي آمريکايي است که پردازندههاي خود را با معماري باز (Open Architecture) RISC-V توليد ميکند. خبرهاي جديد حاکي از آن است که اين شرکت در راه رقابت با آرم، پاتريک ليتل، يکي از مديران اسبق کوالکام را بهعنوان مديرعامل خود انتخاب کرده است.
همانطور که ميدانيد هفتهي گذشته غول سبز دنياي تکنولوژي، شرکت انگليسي Arm را به ارزش 40 ميليارد دلار تصاحب کرد، پس از آن نيز باخبر شديم انويديا فکر ورود به بازارهاي CPU را نيز در سر دارد. در اين راستا شرکت SiFive قصد رقابت با تراشههاي آيندهي Nvidia-Arm را داشته و بههمين علت مديرعامل خود را شخصي کارکشته و باتجربه انتخاب کرده است. مديرعامل جديد قرار است تراشههاي RISC-V شرکت SiFive را بهعنوان جايگزيني براي پردازندههاي آرم ارائه دهد.
شرکت سايفايو يک کمپاني طراح تراشه بوده که براي مشتريان خود پردازندههاي اختصاصي و کاستوم طراحي ميکند. اين پردازندهها از انواع تراشههاي پايهاي گرفته تا چيپستهاي پيشرفتهي پردازشي را شامل ميشوند. اما مهمترين ويژگي اين شرکت، معماري باز تراشههاي آن است؛ سايفايو براي طراحي تراشههاي خود از معماري باز و رايگان RISC-V استفاده ميکند. اين معماري در 10 سال گذشته بهدليل رايگان بودن توانسته در بين تراشهسازان نوپا محبوبيت بسياري کسب کند.
سازندگان اين معماري که يک تيم تحقيقاتي از دانشگاه UC Berkeley هستند، شعار «آزادي سختافزاري» (Hardware Freedom) را سرمشق قرار داده و جايگزيني رايگان براي معماريهاي انحصاري ديگر شرکتها ارائه کردهاند.
پاتريک ليتل در مصاحبهاي که اخيراً با خبرگذاري VentureBeat انجام داده است، بيان کرد:کاملاً واضح است جهان تکنولوژي در حال حرکت از پردازندههاي عمومي به سمت پردازندههاي هدفدار و بهينه است. همچنين صنايع نيز در حال فاصله گرفتن از پردازش عمومي (General Purpose) بوده و به سمت پردازشهاي حوزهاي و تخصصي سو گرفتهاند. با توجه به خبرهاي هفته اخير، سرعت اين تغيير جهت افزايش يافته و بسياري از شرکتها بهدنبال راهکارهاي باز و رايگان براي جايگزيني معماريهاي انحصاري هستند.
البته انويديا نيز مدعي شد در ادامهي راه (پس از تصاحب آرم)، عرضه مجوزهاي باز آرم به مشتريان را متوقف نميکند. اما راهکار کاملاً باز و رايگان RISC-V اکنون نظر بسياري از شرکتها را به خود جلب کرده است. در هر صورت اگر RISC-V قصد رقابت با معماري بهبزرگي آرم را داشته باشد بايد موانع و چالشهاي بسياري را پشت سر گذارد. براي مثال لازم است معماري RISC-V اکوسيستم نرمافزاري و ابزارهاي خود براي توسعهدهندگان را پيشرفت بخشد تا توسعهدهندگان و شرکاي بيشتري را به خود جذب کند.
در حال حاضر معماري ARM در 95 درصد از گوشيهاي بازار يافت ميشود و هر ساله بيش از 22 ميليارد از تراشههاي برپايهي معماري آرم بهفروش ميرسند؛ پس همانطور که اشاره شد معماري RISC-V براي رقابت با آرم هنوز راه بسيار دور و درازي در پيش دارد.
سايفايو قصد دارد در اکتبر (اواسط مهر ماه) سال جاري در کنار معرفي تراشههاي RISC-Vجديد خود از اولين PC برپايهي معماري RISC-V نيز رونمايي کند. هرچند معماري RISC-Vهنوز بهاندازهي معماريهاي x86 اينتل و آرم رشد نکرده، اما اين معماري رايگان در چند سال اخير پيشرفت چشمگيري داشته است. لازم بهذکر است که کامپيوتر جديد سايفايو براي جذب توسعهدهندگان و متخصصين ساخته ميشود و براي افراد عادي و کاربردهاي روزمره استفادهاي نخواهد داشت.
هدف SiFive از اين PC ارائهي سيستمهاي برپايهي RISC-V بوده تا توسعهدهندگان و برنامهنويسان بتوانند نرمافزارهاي مختص دستگاههاي RISC-V بسازند. طبق گفتههاي اين شرکت، پردازندههاي جديد اين کمپاني براي پردازشهاي سنگين، هوش مصنوعي و کاربردهاي بينايي ماشين بهينه شدهاند.
به نظر شما شرکتهايي چون SiFive و معماري RISC-V در 5 سال آينده توان رقابت با ابرشرکتهايي چون آرم و انويديا را خواهند داشت؟