شکایت اپل از بازیافت کننده آیفون و آیپد

سخت افزار/ اپل به تازگي شکايتي عليه شرکت GEEP که به عنوان بازيافت کننده آيفون و آيپد با اين کمپاني همکاري ميکرد، تنظيم کرده است. ظاهراً اين شرکت کانادايي حداقل 103845 آيفون، آيپد و اپل واچ را که وظيفه بازيافت آنها را داشت مجدداً فروخته است. اين تعداد از محصولات اپل بيش از 5 هزار و 300 کيلوگرم وزن داشتند و بدون اينکه تخريب شوند مجدداً فروخته شده اند. اين موضوع حتي توسط شرکت GEEP هم تاييد شده است.
تخلف بازيافت کننده آيفون و آيپد
طبق گزارش وب سايت لاجيک از ژانويه سال 2015 تا دسامبر 2017 بيش از 500 هزار آيفون، آيپد و اپل واچ اين شرکت ارسال شده است اما پس از حسابرسي اپل، آنها کشف کردند که 18 درصد از از اين دستگاه ها همچنان به شبکه اينترنت موبايلي دسترسي دارند. اين 18 درصد شامل دستگاههايي از اپل که از شبکه موبايلي پشتيباني نميکنند نميشود و در واقع رقم نهايي حتي ممکن است از آن هم بالاتر باشد. اپل حالا در تلاش است تا 22.7 ميليون دلار از شريک سابق خود بابت اين تخلف دريافت کند.
شرکت بازيافت اما زير بار همه تخلفات نرفته است و تنها از وقوع يک سرقت خبر مي دهد. ظاهراً اين شرکت نيز شکايتي عليه سه کارمند خود به دليل وقوع اين ماجرا تنظيم کرده است. البته اپل چندان با اين موضوع موافق نيست چرا که اين سه کارمند در واقع مديران ارشد GEEP به حساب مي آمدند.
بد نيست بدانيد که سال گذشته رکورد توليد زباله هاي الکترونيکي شکسته شد. از همين رو شرکتهاي فعال در زمينه تکنولوژي مانند اپل تلاش ميکنند تا تکنيکهاي کمک به محيط زيست خود را با تلاش براي بازيافت قطعات بهبود ببخشند. يکي از راهکارهاي اپل همکاري با شرکتهايي مانند GEEP است که از سال 2015 تا 2018 دستگاههاي قابل بازيافت خود را به آنها تحويل ميداد. با اين حال حالا ثابت شده که اعتماد به چنين شرکتهايي راهکار مناسبي براي اپل نبوده است.
اپل شکايت خود را در ژانويه سال 2020 ثبت کرده است، اما اسناد دزدي متعلق به دوره سالهاي 2017 و 2018 بوده است. از آن زمان اپل ديگر با اين شرکت کانادايي همکاري نکرده است. اپل معتقد است که فروش کالاهاي بازيافتي حتي براي بازارهاي سطح پايين مناسب نيست و مطابق با استاندارهاي اين شرکت نبوده. اين محصولات حتي اگر با قطعات تقلبي بازسازي شوند، ميتوانند از نظر ايمني نيز براي کاربر مشکل ساز باشند.