با راهاندازی شبکه ملی اطلاعات پهنای باند ارزان میشود

ايسنا/ يک عضو حقيقي شوراي عالي فضاي مجازي با بيان اين که با راهاندازي شبکه ملي اطلاعات پهناي باند ارزان ميشود، افزود: با اين حرف که برخي با واسطهگري با ايجاد شبکه ملي اطلاعات مقابله ميکنند مخالف هستم.
رسول جليلي همچنين درباره حملات سايبري اظهار کرد: حملات سايبري ممکن است از داخل کشور يا خارج انجام شود، زيرا شبکه ملي اطلاعات به اينترنت وصل است و بر اين اساس امکان حمله از خارج کشور نيز وجود دارد، اما بودن يا نبودن شبکه ملي اطلاعات ربطي به حملههاي سايبري ندارد. اگر دستگاهي هوشيار نباشد و از نرم افزارهاي مقابله با حملات سايبري استفاده نکند هر زماني ممکن است اين حملات به آن دستگاه آسيب برساند.
در شاخصهاي ارزيابي شبکه ملي اطلاعات اختلاف وجود دارد
وي با بيان اينکه بر اساس قانون بايد تاکنون ۸۰ درصد شبکه ملي اطلاعات راهاندازي ميشد، اما اکنون ۵۰ درصد کار انجام شده است، گفت: در شاخصهاي ارزيابي شبکه ملي اطلاعات اختلاف وجود دارد، زيرا مجري ميخواهد آمار بهتري ارائه دهد، اما ناظران با دقت بيشتري آمار ميدهند بنابراين ناظران عدد تحقق شبکه ملي اطلاعات را ۳۰ تا ۳۵ درصد و مجريان ۶۰ تا ۷۰ درصد اعلام ميکنند. کاربران اين شبکه نيز به دليل مقايسه شبکه ملي اطلاعات کشورمان با ديگر شهرهاي دنيا آن را ضعيف ميدانند.
جليلي با بيان اينکه فضاي مجازي صحنه جديد مقابله ما با دشمنان است، افزود: شبکه ملي اطلاعات در لايه زيرساخت ارتباطي وضع قابل قبولي دارد، اما در بحث زيرساخت اطلاعاتي، چون مرکز داده نداريم نميتوانيم از نظر تعرفه و کيفيت با خدمات کشورهاي ديگر رقابت کنيم. بايد براي ايجاد زيرساختها و مرکز داده و تعرفهها يارانه بدهيم.
عضو حقيقي شوراي عالي فضاي مجازي با بيان اينکه در لايه خدمات کاربردي کمترين پيشرفت را داريم، گفت: ما بستههاي اطلاعاتيمان را به خارج ميفرستيم و هزينههاي ارسال و دريافت آن را ميپردازيم. هزينه زيرساختهاي خدمات پايه را بايد دولت بدهد و با پرداخت تسهيلات پنج ميليارد توماني از آنها حمايت کنند.
وي گفت: اگر در اين عرصه چرخه اقتصادي ايجاد شود و واردات گران و از صادرات پهناي باند و محتوا حمايت شود، سرمايهگذاران براي ايجاد مرکز داده وارد خواهند شد. در گذشته براي راهاندازي شبکه ملي اطلاعات ارادهاي وجود نداشت، اما اکنون اين اراده به ويژه پس از نامه رهبر معظم انقلاب اسلامي به رئيس جمهوري در سال گذشته ايجاد شده و روند کار سرعت يافته است.
جليلي اظهار کرد: اگر نسل چهار اينترنت خوب داشته باشيم مشکلات چند سال آينده ما در اين زمينه رفع ميشود، زيرا ما کشور در حال توسعه هستيم و اين کيفيت براي شرايط کنوني ما کافي است. ما نبايد خود را با آمريکا يا چين مقايسه کنيم. اگر در عرصه فضاي مجازي توجيه اقتصادي وجود داشته باشد بخش خصوصي براي سرمايهگذاري وارد و مشکلات حل ميشود.
براي مشخص شدن ميزان راهاندازي شبکه ملي اطلاعات بايد به اسناد رجوع شود
همچنين ابوالفضل روحاني -معاون راهبري، فني مرکز ملي فضاي مجازي- در اين برنامه گفت: در حوزه شبکه ملي اطلاعات کارها در حوزه کلان طرحها و ريزطرحها مشخص و بررسي شده است و براي مشخص شدن ميزان راهاندازي اين شبکه بايد به اين اسناد رجوع شود.
وي افزود: بر اساس گزارش ناظر اجراي طرح شبکه ملي اطلاعات تا آخر شهريور سال جاري، ۲۵ درصد اين شبکه راهاندازي شده است. البته ممکن است برخي کارها در وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات انجام شده باشد که تاکنون گزارش آن به مرکز ملي فضاي مجازي نرسيده است.
معاون راهبري فني مرکز ملي فضاي مجازي افزود: اگر بخواهيم از شبکه ملي اطلاعات به خوبي استفاده کنيم بايد خدمات خود از جمله پيامرسانهاي ملي و جويشگرهاي ملي را روي آن راهاندازي کنيم. براي موفق شدن اين خدمات نيازمند حمايت خوب از آنها و فرهنگسازي در ميان مردم براي استفاده از اين نرمافزارهاي ملي هستيم. اگر پيامرسانها و جويشگرهاي داخلي را در رقابت ناجوانمردانه با مشابه خارجي آنها قرار دهيم، نميتوانند رقابت کنند.
ترافيک اينترنت هزينههاي زيادي را به کشور تحميل ميکند
روحاني با بيان اينکه ترافيک اينترنت هزينههاي زيادي را به کشور تحميل ميکند و مردم پول آن را ميپردازند گفت: لزومي ندارد براي ترافيک و اطلاعات داخلي کشور هزينه دهيم.
وي درباره واسطهگري در عرصه اينترنت افزود: ممکن است تخلفي وجود داشته باشد، اما نميپذيريم که مجموعهاي ساختاريافته در حال مقابله با شبکه ملي اطلاعات باشد. پس از ابلاغيه رهبر معظم انقلاب در سال گذشته کار براي راهاندازي شبکه ملي اطلاعات به شدت سرعت گرفته است. البته به روند کار گله داريم، زيرا اين سرعت بايد از سال 1393 و 1394 آغاز ميشد.
معاون راهبري فني مرکز ملي فضاي مجازي گفت: سند معماري و طرح کلان شبکه ملي اطلاعات کار بسيار بزرگي است و ما با طرح پيچيدهاي دست و پنجه نرم ميکنيم. شبکه ملي اطلاعات براي صيانت از اطلاعات ملي است، اما اگر کشوري بخواهد به ما حمله سايبري کند اين ربطي به شبکه ملي اطلاعات ندارد.
روحاني گفت: براي شبکه ملي اطلاعات مصوب کرديم هزينه ترافيک داخلي يک دوم خارجي باشد و همه اپراتورهاي داخلي آن را رعايت کنند. البته تعرفه بايد به سمت يک سوم يا يک چهارم تعرفه خارجي برود تا مردم از شبکه داخلي استفاده کنند.
وي خاطرنشان کرد: شبکه ملي اطلاعات سکويي براي استفاده شبکههاي ملي مانند شبکه شاد است که از اين عرصه استفاده ميکنند. براي راه اندازي شبکههاي داخلي نيازمند نرم افزار و طراحي خوب آنها هستيم. براي شبکه ملي اطلاعات بايد الگوي کسب و کار تعريف کنيم که سرمايهها براي توليد خدمات وارد اين شبکه شوند.
شبکه ملي اطلاعات همپاي تحولات جهاني نيست
حسين نوريخواه -کارشناس فضاي مجازي- نيز اظهار کرد: شبکه ملي اطلاعات همپاي تحولات جهاني نيست و طرح کلان معماري شبکه ملي اطلاعات حتي اگر محقق شود در شرايط رقابتي قرار نميگيرد. اکنون به عنوان نمونه حد تأخير در دنيا يک ميليثانيه، اما در کشورمان ۳۰ ميلي ثانيه هدفگذاري شده است و اين مسئله را در زمينههاي ديگر نيز ميبينيم. براي پيشرفت و بهروز شدن شبکه ملي اطلاعات بر اساس آنچه که در تحولات جهاني بروز ميکند بايد بخش خصوصي وارد صحنه شود.
مسلم معين -کارشناس فضاي مجازي- نيز با بيان اينکه محقق نشدن شبکه ملي اطلاعات به دليل نبودن اراده است، گفت: سوال اين است که چه کساني با ارزاني اينترنت و راه اندازي شبکه ملي اطلاعات مخالفند.
معين گفت: به دليل راهاندازي نشدن کامل شبکه ملي اطلاعات برخي شرکتها با دلالي و واسطه گري پول زيادي به دست ميآورند تا سخن از شبکه ملي اطلاعات ميشود به مردم ميگويند شبکه ملي اطلاعات نوعي فيلترينگ است و بر اين اساس نيز طرح مجلس شوراي اسلامي که بساط فيلترينگ را در کشور جمع کرد، به عنوان طرح فيلتر کردن اينترنت معرفي کردند. اين شرکتها خود را نماينده مردم معرفي ميکنند و ميگويند مردم از پلتفرمهاي داخلي استفاده نميکنند.