
چرا استفاده از پردازنده ARM ریسک بزرگی برای اپل است؟



ديجي کالا/ همانگونه که ميدانيد اپل قصد دارد امشب با برگزاري رويداد آنلايني ديگر به نام One More Thing به احتمال زياد از اولين مکهاي مجهز به پردازندههاي ARM «اپل سيليکون» (Apple Silicon) رونمايي کند. به طور حتم تصميم اپل مبني بر جايگزيني پردازندههاي اينتل با اپل سيليکون يکي از اتفاقهاي بسيار بزرگ در تاريخ اين شرکت است.
در واقع اپل ميخواهد که به جاي استفاده از پردازندههاي اينتل که از سال ۲۰۰۵ تاکنون شاهد استفاده از آنها در مکها هستيم، از پردازندهها و واحدهاي گرافيکي طراحي شده توسط خودش استفاده کند. با وجود اينکه بيشتر از يک دهه است که اپل از اين سياست در توليد آيفونها و آيپدهاي خودش استفاده ميکند و در اين زمينه هم بسيار موفق است، اما به نظر ميرسد که اين جايگزيني پردازندهها در لپ تاپ و کامپيوترهاي توليدي اين شرکت چالشهاي جديدي را براي اپل به وجود بياورد.
در گذشته و در زمان استفاده از پردازندههاي توليد شده توسط IBM به نام PowerPC در مکهاي اپل، اين شرکت اعلام کرد که از اين پردازندهها ناراضي است و در نهايت اين پردازندهها را با پردازندههاي اينتل جايگزين کرد. اپل در آن زمان وعده داده بود که پردازندههاي اينتل در مقايسه با پردازندههاي قبلي قدرتمندتر و داراي بازدهي بيشتري هستند. وعدههايي که اپل در رابطه با قدرت و بازدهي اين پردازندههاي جديد داده بود در محصولاتي مانند مک بوک اير و مک بوک پرو عملي شدند.
البته به همان اندازه که جايگزيني اين پردازندهها با پردازندههاي اينتل تغيير مهم و درستي بود به همان اندازه هم انجام اين کار توسط اپل قابل پيشبيني بود. علاوهبر اين در آن زمان، سالها از زمان استفاده از پردازندههاي اينتل در سيستم عامل ويندوز ميگذشت و به نوعي اين پردازندهها امتحان خود را پس داده بودند.
البته بايد به اين موضوع هم توجه کرد که شرکت اينتل پردازندههاي مختلقي را با توان مصرفي و قدرت پردازشي متفاوت عرضه ميکند که باعث ميشود اپل بتواند از پردازندههاي مناسب اين شرکت در محصولات سبک وزن و قابل حملي مانند مک بوک اير تا مک پروهاي قدرتمند ۵۰۰۰۰ دلار خود استفاده کند.
کوچ کردن به پردازندههاي اينتل باعث شد که اپل بتواند به هدفهاي خود در زمينهي قدرت پردازشي و مصرف بهينهي انرژي دست پيدا کند. همانگونه که در کنفرانس توسعهدهندگان WWDC 2020 ديدم اپل اعلام کرد که بار ديگر قصد دارد براي رسيدن به قدرت پردازشي بالاتر و مصرف انرژي بهينهتر پردازندههاي اينتل را با پردازندهي ARM ساخت خودش به نام اپل سيليکون جايگزين نمايد. بعد از اعلام اين خبر در آن زمان ناگهان آيندهي مکهاي توليدي اين شرکت در هالهاي از ابهام قرار گرفت.
پردازندههاي سري A اپل پردازندههاي جديدي نيستند. اپل بيشتر از يک دهه است که به طراحي اين پردازندهها مشغول است. اولين سري از اين پردازندهها، پردازندهي A4 SoC بود که اپل در اولين آيپد خودش از آن استفاده کرده بود.
از آن زمان تاکنون اپل ساخت پردازندههاي خودش را گسترش داد و رفتهرفته محصولات بيشتري را با اين پردازندههاي ساخت خودش توليد کرد. هم اکنون در تمامي دستگاههاي توليدي اين شرکت، به جز پردازندهي اصلي مکها، مانند آيپد پروهاي قدرتمند، آيفونها، هومپاد، اپل TV، اپل واچ و حتي ايرپادز از پردازندههايي استفاده ميشود که توسط اپل طراحي شدهاند.
حتي اپل از اين پردازندههاي ساخت خودش در مکها هم استفاده ميکند. در سالهاي اخير اپل در مکهاي توليدي خودش از پردازندههاي T2 استفاده ميکند که برخي وظيفههاي مربوط به امنيت دستگاه را بر عهده دارند. همچنين تاچ بار استفاده شده در مک بوک پروهاي اپل داراي سخت افزاري مشابه با اپل واچهاي اين شرکت است. با اين وجود، اپل هيچ گاه کارآزمايي پردازندههاي خودش را در دستگاهي مانند لپتاپ که نيازمند توان پردازشي بالاست، مورد بررسي قرار نداده است.
در واقع بايد بگوييم که استفاده از اين پردازندههاي ARM در مکها جاي بحث بسياري زيادي را دارد و با وجود اينکه اپل قصد دارد از اين پردازندهها در مکهاي آينده استفاده کند، اما اين پردازندهها هيچگاه به شکلي کامل کارايي خود را نشان ندادهاند.
زماني که اپل در سال ۲۰۰۵ پردازندههاي اينتل را جايگزين پردازندههاي قبلي کرد، هم پردازندههاي اينتل و هم نرم افزار مورد استفاده در مکها کارايي خود را نشان داده بودند. در آن زمان کاربران به صورت تقريبي ميدانستند که چه انتظاري را از پردازندههاي اينتل داشته باشند و توسعهدهندگان هم داراي اين قابليت بودند که متناسب با اين پردازندههاي جديد اپهاي خود را توسعه دهند.
اما استفاده از پردازندههاي ARM داستان ديگر را خواهد داشت. هم اکنون فقط چندين لپ تاپ با پردازندهي ARM وجود دارند که ميتوانند تنها ايدهاي را به ما در رابطه قدرت لپ تاپهاي اپل داراي پردازندهي اپل سيليکون بدهند. حتي بهترين پردازندههاي ARM توليد شده براي لپ تاپها مانند کوالاکام ۸cx يا مايکروسافت SQ2 در بهترين حالت براي لپ تاپهاي سبک وزن طراحي شدهاند.
در واقع بايد بگوييم که هيچ شرکت تاکنون پردازندهي ARM براي لپ تاپ طراحي نکرده است که بتواند قدرت پردازشي مشابه با لپ تاپهاي قدرتمندي مانند مکبوک پروهاي اپل يا ديگر لپ تاپهاي قدرتمند و حتي کامپيوترهاي دسکتاپ ارائه دهد.
البته گفتن اين حرفها به اين معنا نيست که اپل بدون آماده سازي قبلي قصد دارد اين کار انجام دهد. همانطور که گفتيم اين شرکت بيشتر از يک دهه است که به طراحي اين پردازندهها مشغول است و پردازندههايي که به تازگي اين شرکت در محصولاتي مانند آيپد پرو از آن استفاده کرده است داراي قدرت بسيار زيادي هستند.
در واقع تنها توسعهدهندگاني که موفق شدند مک ميني مجهز به پردازندهي ARM اپل (که در آن هم از پردازندهي دو سال پيش اپل استفاده شده بود) را مورد بررسي قرار دهند تنها در رابطه با قدرت و طرز کار اين مکهاي جديد ذهنيت دارند و بسياري از کاربران منتظر هستند تا ببينند پردازندههاي ARM طراحي شده توسط اپل در هنگام انجام کارهاي روزمره با لپ تاپ يا در مقايسه با پردازندهي ساخت اينتل و AMD چه عملکردي را خواهند داشت. در نهايت اين سوال وجود دارد که آيا اين پردازندههاي اپل به خوبي پردازندههاي اينتل و AMD هستند يا نه.
اپل در چند سال اخير با استفاده از توسعهي اپها به صورت Catalyst سعي کرده است که به توسعهدهندگان مک کمک کند تا کدهاي اپهاي توسعه داده شده را در دستگاههاي داراي سيستم عامل iOS به اشتراک بگذارند. انجام دادن اين کار توسط اپل باعث شده است که انتقال اپها به اين پردازندههاي جديد با راحتي بيشتر صورت بگيرد.
مک بوک اير جديد با پردازندهي ۸ هستهاي اپل سيليکون احتمالا ۷۹۹ دلار خواهد بود
علاوهبر اين به نظر ميرسد که اين مکهاي داراي پردازندههاي ARM به راحتي بتوانند که تمامي اپهاي توسعه داده شده براي آيفون و سيستم عامل iOS را اجرا کنند که در نهايت به نفع کاربران خواهد بود.
با اين وجود، هنوز فاصلهي زيادي ميان اپهاي توسعه داده شده براي آيپد و مک وجود دارد. حتي اگر اپل بتواند که وعدههايش را در رابطه با اپهاي توسعه داده شده براي ARM به بهترين شکل ممکن عملي کند، هنوز هم اپهايي مانند فتوشاپ، لايتروم و مايکروسافت آفيس نياز به تغييراتي توسط توسعهدهندگان خواهند داشت. که احتمالا همانند انتقال ويندوز به پردازندههاي ARM و مناسبسازي برنامههاي اين سيستم عامل براي اين پردازندهها با سرعت کمي صورت خواهد گرفت.
انتظار داريم که در مراسم امشب اپل اين شرکت نمايش خيره کنندهاي را از قدرت پردازشي مک بوکهاي جديد به نمايش بگذارد و ادعاهاي بزرگي را در رابطه با قدرت آنها در مقايسه مک بوکهاي قديمي داراي پردازندههاي x86 مطرح کند. اما بايد بگوييم که اين رونمايي تنها آغازي براي اپل است و ثابت شدن يا رد شدن کارايي اين اقدام اپل سوالي است که بدون شک براي پاسخ دادن به آن به ماهها زمان و استفاده از اين مکها در دنياي واقعي نياز است.
شما چه نظري را در رابطه با اين اقدام اپل داريد؟ به نظر شما آيا اپل ميتواند اين فرايند انتقال به پردازندههاي جديد را با موفقيت پشت سر بگذارد؟