محقق ایرانی ابزار تشخیص سریع کرونا و ایدز به وسیله دوربین گوشی ساخت

مهر/ با همکاري محقق ايراني نمونه اوليه ابزاري توليد شده که با استفاده از دوربين گوشي، سواپ بيني و ابزار دستکاري ژنتيک ميتواند تست تشخيص کرونا را با سرعت بالا انجام دهد.
با استفاده از ابزار يادشده ميتوان با دقت ابتلاي افراد به کرونا را در عرض حداکثر ۳۰ دقيقه تشخيص داد.
از اين دستگاه ميتوان براي شناسايي برخي بيماريهاي ديگر نيز استفاده کرد. دستگاه يادشده تحت سرپرستي جنيفر دودنا توليد شده که به تازگي جايزه نوبل را به علت ابداع فناوري دستکاري ژنتيک CRISPR براي درمان بيماريهاي لاعلاج دريافت کرده بود. يکي از همکاران اين طرح پريناز فزوني دانشجوي دکتري در دانشگاه کاليفرنيا است.
روش فعلي تست کرونا مبتني بر تبديل آر ان اي ويروسي به دي ان اي و سپس کشت آزمايشگاهي و بررسي دي ان اي براي تشخيص وجود کرونا است. کل اين فرايند مستلزم استفاده از تجهيزات آزمايشگاهي بوده و بسيار وقت گير است.
اما در روش جديد از فناوري دستکاري ژنتيک CRISPR براي پرش از مرحله تبديل آر ان اي به دي ان اي و شناسايي مستقيم ار آن اي آلوده به ويروس کرونا در نمونه به دست آمده از بيني فرد استفاده ميشود. محققان ميگويند در آينده ميتوان از اين روش براي تشخيص ابتلاي افراد به ويروس اچ آي وي نيز استفاده کرد.
دستگاه قابل حمل مورد استفاده براي انجام اين تست از پروتئين CRISPR Cas۱۳ براي شناسايي آر ان اي ويروس کرونا استفاده ميکند و بدين منظور سيگنال فلورسنت منتشر ميکند. نمونه به دست آمده از سواپ بيني براي اين کار بر روي يک سطح نمونه گيري قرار ميگيرد و ردياب فلورسنت آن را بررسي ميکند. دوربين گوشي نيز که در بالاي دستگاه قرار گرفته با بررسي نتيجه بررسي مثبت يا منفي بودن ابتلاء به کرونا را از طريق يک اپليکيشن اعلام ميکند.
به گفته پريناز فزوني يک مرحلهاي بودن انجام اين تست، سريع بودن آن و امکان دريافت نتيجه با دوربين گوشي هوشمند و بي نيازي از تجهيزات پيچيده و گران قيمت آزمايشگاهي مزيت استفاده از اين روش است. با اين دستگاه حتي ميتوان شدت آلودگي يک فرد به ويروس کرونا را نيز تشخيص داد.