ربات انسان نمای ایرانی جز 10 ربات برتر جهان شد

کليک/ پروژه ساخت ربات انسان نما در ايران با نام سورنا 1 از سال 1387 آغاز شد. اين پروژه امروز با نسل چهارم خود در دنيا شناخته شد و جز 10 ربات برتر در سال 2020 قرار گرفته است.
ربات انسان نماي سورنا 4 به تاييد مهندسين مکانيک آمريکا (ASME) وارد رقابت با ساير رباتهاي ديگر شده و به تمامي جهان معرفيشده است. در اين مقاله با پيدايش ربات انسان نما در ايران و ويژگيهاي سورنا 4 بيشتر آشنا خواهيد شد.
ورود ربات به دنياي انسانها
بسياري از ما ربات انسان نما را تنها در فيلمهاي علمي تخيلي ديدهايم. اين رباتها که ساخته دست بشر هستند، بيشتر در خدمت انسان بوده و گويي غلام حلقه به گوش صاحب خود هستند. آنها موجودات سرد و بيروح با قدرت فيزيکي بسيار بالايياند که گاه حتي عصيان کرده و در برابر نسل بشر مقاومت ميکنند. خوشبختانه ساخت ربات در دنياي واقعي هنوز آنقدر پيشرفت نکرده که ربات هاي انسان نما سر از کهکشان درآورده و به فکر برچيدن نسل انسان از کرده خاکي باشند؛ اما هوش مصنوعي امروزه بهقدري پيشرفت کرده است که اين رباتها اکنون در تعامل با محيط و انسان قرار گرفته و چندان شباهتي به آن موجودات بياحساس فلزي مورد تصور ما نيستند.
ساخت ربات انسان نما از کجا شروع شد؟
ربات انسان نما يا (Humanoid robot) به رباتهاي اطلاق ميشود که بسيار شبيه به انسان باشند. به اين معني که نهتنها داراي سر و دست و پا هستند، بلکه گاه شکل صورت آنها نيز با انسان مو نميزند. ژاپن اين ابر قدرت تکنولوژي، اولين کشوري بود که در دهه 70 ميلادي اقدام به ساخت ربات انسان نما کرد. جالب است بدانيد که اين ربات نهتنها ميتوانست به زبان ژاپني صحبت کند، بلکه توانايي تقليد حالتهاي چهره انسان را نيز داشت. ده سال بعد اين ربات ميتوانست راه برود و بسيار پيشرفتهتر آن چيزي شد که تصور ميرفت؛ اما انقلاب رباتهاي انساننما به دهه ۹۰ ميلادي برميگردد. در آن سالها شرکت هيونداي اقدام به توليد رباتي دوپا با بيشترين شباهت به انسان کرد.
با اين حساب، ميتوان ژاپن را پيشگام در توليد ربات انسان نما دانست اما آمريکا و هنگکنگ نيز از اين قافله عقب نمانده و امروزه به يکي از غولهاي اين تکنولوژي برتر تبديلشدهاند. بعد از اين کشورها ميتوان از بلژيک، ايتاليا، دانمارک، سنگاپور، سوئد و تايوان بهعنوان 10 کشور برتر در زمينه ساخت ربات در دنيا نام برد.
همهچيز در مورد پروژه سورنا
سورنا اولين ربات انسان نما در ايران است که براي اولين بار در سال ۱۳۸۷ پا به عرصه ظهور گذاشت. سورنا در مرکز سيستمها و فناوريهاي پيشرفته دانشگاه تهران (CAST) متولد شد و اکنون نسل چهارم خود را با نام سورنا 4 به جهانيان معرفي کرده است. بهاينترتيب زحمات ۲۰۰ دانشجو و محقق در دانشگاههاي تهران، اميرکبير، شريف و خواجه نصير به بار نشسته و اکنون در ميان 10 ربات انسان نماي برتر جهان حرفي براي گفتن داريم.
هدف از ساخت اين ربات رسيدن به دانش فني و مرز فناوري مورد نياز کشور بود. ازاينروي بهعنوان يک طرح مرز فناوري، حمايتهاي زيادي از جانب معاونت علميوفناوري رياستجمهوري کشور دريافت کرده است.
ربات سورنا 4 چه کارهايي ميتواند انجام دهد؟
سورنا 4 با اينکه نام خود را از يک سردار جنگي در دوران اشکانيان گرفته است، آنقدرها هم خشن به نظر نميرسد؛ چراکه او قادر است با دوستان خود عکس سلفي گرفته و نام خود را روي وايت برد بنويسد. اين ربات انسان نما 68 کيلو وزن و 170 سانتيمتر قد دارد. سورنا 4 ميتواند به کمک سنسورهاي حرکتي که در تمام بدنش وجود دارند بهخوبي تعادل خود را حفظ کرده و زمين نخورد. نکته جالب اينجاست که حتي اگر او را هل بدهيد بازهم ميتواند با حفظ تعادل، از زمين خوردن خود جلوگيري کند. بااينحال، تصور نکنيد که سورنا رباتي با عکسالعملهاي سريع انساني است.
تقليد از حرکات ديگران
دانشمندان ايراني، براي ساخت سورنا مسير طولاني را طي کردهاند. اين ربات انسان نما در ابتدا تنها 8 درجه آزادي حرکت داشته و با به کمک چرخهاي تعبيهشده در زير پايش حرکت ميکرد. نسل دوم سورنا ديگر نيازي به اين چرخها نداشت و با دو پاي خود راه ميرفت. دامنه آزادي حرکت آن 22 درجه بود و نسبت به نسل پيشين امکانات حرکتي بيشتري داشت؛ اما سير تکاملي سورنا به همينجا ختم نشد و نسل سوم با 31 درجه آزادي، ميتوانست از پله بالا رفته و به توپ ضربه بزند. سورنا 4 اکنون با 43 درجه آزادي ميتواند بطري آب را برداشته و نگه دارد. قطعات اين ربات انسان نما بسيار کوچک و سبک طراحيشدهاند. علاوه بر اين، سورنا 4 ميتواند چهره شما را دنبال کرده، حرکاتتان را تقليد و اشيا را به دست بگيرد.
تشخيص ۱۰۰ فرمان صوتي
سورنا 4 بهعنوان چهارمين نسل ربات انسان نما در ايران، ميتواند به ياري دستان قدرتمند جديد خود اشيا را بلند کرده و جا به جا کند. با اين حساب، شايد سورنا بعدها بتواند در کارهاي خانه نيز کمک کند. درهرحال او يک ربات انسان نماي اجتماعي حال حاضر است با شما به زمينبازي رفته و به توپبازي کند. او توانايي شنيدن 100 فرمان صوتي را داشته و نسبت به نسل پيشين بسيار چالاکتر است.
نسل پنجم و ششم نيز در راه است
اگر دوست داريد با سورنا 4 به پيادهروي برويد، شايد بد نباشد بدانيد که سرعت حرکت او تنها 0.7 کيلومتر در ساعت است پس بهتر است در هنگام بازي يا پيادهروي با او صبورتر باشيد؛ اما اگر آنقدرها وقت نداريد و به دنبال رباتهايي با سرعت بيشتر هستيد، خبر خوشي برايتان داريم. دکتر عقيل يوسفيکما، مجري طرح ربات انساننماي سورنا، وعده ساخت نسل پنجم و ششم سورنا را نيز داده است. شايد اين رباتها بتوانند با پيشرفتهاي حرکتي و هوشي خود شما را شگفتزده کنند.