نماد آخرین خبر

۶ قابلیت iOS 15 که از اندروید کپی شده است

منبع
ديجي کالا
بروزرسانی
۶ قابلیت iOS 15 که از اندروید کپی شده است

ديجي کالا/ اپل و گوگل به عنوان بزرگ‌ترين شرکت‌هاي فعال در زمينه‌ي سخت‌افزار و نرم‌افزار، هر ساله از سيستم‌عامل‌هاي جديد خود يعني iOS و اندرويد رونمايي مي‌کنند. نبرد بين اين دو سيستم‌عامل بسيار جذاب و نزديک به هم است به همين خاطر هر دو شرکت در هر نسخه، قابليت‌هاي فوق‌العاده‌اي را به آن‌ها اضافه مي‌کنند. اما در جديدترين نسخه از سيستم‌عامل اپل يعني iOS 15 ظاهرا ۶ قابليت وجود دارد که اپل با الگوبرداري از سيستم‌عامل رقيب يعني اندرويد آن‌ها را طراحي کرده. در ادامه به بررسي اين موارد مي‌پردازيم.

اپل در کنفرانس WWDC 2021 که به‌تازگي نيز برگزار شده بود، از سيستم‌عامل iOS 15 با قابليت‌هاي خوب رونمايي کرد. مي‌گوييم خوب به اين خاطر که شرکت هرآنچه که در چنته داشت هنگام رونمايي از iOS 14 رو کرد و به همين خاطر انتظار نداشتيم نسخه‌ي بعدي تغييرات چشمگير و نوآورانه‌اي داشته باشد. هرچند باز هم شاهد يک سري امکانات و قابليت‌هاي جذاب بوديم. اما اينطور که به نظر مي‌رسد، يک سري از اين قابليت‌ها و امکانات، مواردي بودند که گوگل پيش از اين در نسخه‌هاي قبلي اندرويد قرار داده بود.

البته موردي که بايد به آن اشاره کنيم، زمان عرضه‌ي iOS 15 و iPadOS 15 است. تعداد زيادي از کاربران آيفون و آيپد تا اواخر اين ماه نمي‌توانند به نسخه‌ي رسمي اين سيستم‌عامل‌ها دسترسي داشته باشند. به همين خاطر نمي‌دانيم تمام اين قابليت‌ها در عمل چگونه خود را نشان مي‌دهند. اما خب مي‌توان به وضوح ديد که ۶ قابليت جديد iOS 15 از اندرويد قرض گرفته شده‌اند. اما اين قابليت‌ها کدامند؟

ويجت‌ها و App Library در آيپد
لايو تکست (Live Text)
ناوبري مبتني بر واقعيت افزوده در اپل مپس (Maps)
اعلانات iOS
قابليت‌هاي جديد Siri (دستيار صوتي اپل)
اپل فوتوز (Apple Photos)

۱. ويجت‌ها و App Library در آيپد


iPadOS 15 دو قابليت جديد و بزرگ را براي بهبود شکل ظاهري صفحه‌ي هوم خود دريافت کرد. ويجت‌ها و App Library که هر دوي اين‌ها به عنوان بخشي از قابليت‌هاي سيستم‌عامل iOS 14 رونمايي شدند. متاسفانه در آن زمان فقط کاربران آيفون به اين دو قابليت دسترسي داشتند اما اينبار کاربران آيپدها نيز مي‌توانند از آن‌ها بهره‌مند شوند. هيچ دليلي وجود ندارد که تاخير اپل را در طراحي چنين قابليتي براي نجات کاربران آيفون از آن صفحه‌ي هوم خسته‌کننده توجيه کند؛ هيچ دليل خوبي هم وجود ندارد که توجيه کند چرا همزمان آيپدها و آيفون‌ها اين قابليت را دريافت نکردند!

طراحي صفحه‌ي هوم که پيش از iOS 14 (براي آيفون و آيپد) شاهد بوديم، براي زماني طراحي شده بود که تنوع اپليکيشن‌ها کمتر بود. اما بعد از اينکه گوشي‌ها صفحه‌ي بزرگتري پيدا کردند و اپليکيشن‌ها بيشتر شدند، ديگر اين منوي تکراري و خسته‌کننده براي چينش اپليکيشن‌ها و دسترسي سريع به آن‌ها مناسب نبود. اکنون اما همه‌چيز خيلي بهتر شده؛ تا جايي که اين سوال پيش مي‌آيد کاربران آيفون قبل از App Library چگونه با آن منوي برنامه‌ها سر مي‌کردند؟

حتي شرکت‌هاي اندرويدي که علاقه‌ي زيادي به کپي از قابليت‌ها و امکانات iOS داشتند و صفحه‌ي هوم آن را براي گوشي‌هاي خود در نظر مي‌گرفتند، اندکي تغيير و تحول در آن بوجود مي‌آوردند نظير چينش خودکار آيکون‌ها يا روش‌هايي براي گروه‌بندي آن‌ها. از اين‌ها گذشته فاصله‌ي زياد بين آيکون‌ها در آيپدها هم به اندازه‌اي بود که کلي فضاي خالي بدون دليل اشغال مي‌شد.

اما در سال گذشته در iOS 14 و امسال در iPadOS 15، شاهد اضافه شدن App Library به گوشه‌ي سمت راست صفحه بوديم تا بدين ترتيب کاربران بدون اينکه بين صدها اپليکيشن سردرگم شوند، به ترتيب حروف الفبا در يک ليست به تمام آن‌ها دسترسي داشته باشند. قابليتي که حدودا ۱۰ سالي است در تبلت‌هاي اندرويدي شاهد آن هستيم.

قابليت خوب ديگر اما ويجت‌ها هستند. اما اين‌بار اندازه‌ي آن‌ها بزرگ‌تر شده و تعامل با آن‌ها راحت‌تر. به عبارتي فقط کاربران آيپدها هستند که مي‌توانند لذت کار با اين ويجت‌ها را بچشند چرا که نمايشگر بزرگ آن‌ها به نسبت آيفون، آزادي عمل بيشتري را در اختيارشان قرار مي‌دهد. سخت است باور کنيم شرکتي مثل اپل که معمولا به خاطر طراحي محصولات و تجربه‌ي کاربري مورد تحسين واقع مي‌شود، قابليتي به اين سادگي را که اندرويدي‌ها مدت‌هاست از آن بهره‌مند هستند به محصولات بالارده‌ي خود اضافه نکرده بود. با اين حال اگر از کاربران تبلت‌هاي اندرويدي بوده‌ايد و به‌تازگي به دنياي iPadOS کوچ کرده باشيد، قطعا مانند دو سال گذشته اذيت نخواهيد شد و خود را آزادتر مي‌بينيد.


۲. لايو تکست و Spotlight Search؛ نسخه‌هاي ضعيف‌تر گوگل لنز


اگر از کاربران اندرويد هستيد و نمي‌دانستيد همچين قابليتي درون گوشي شما وجود دارد، حق داريد؛ چرا که گوگل برخلاف اپل، نام زيبايي براي آن در نظر نگرفته و به همين خاطر است که شايد برخي‌ها از وجود چنين قابليتي درون گوشي‌هاي اپل هيجان‌زده شده باشند. در حالي که از سال ۲۰۱۸ تاکنون کاربران اندرويد قادرند متون مورد نظر خود را در اپليکيشن گوگل لنز ترجمه کنند و لايو تکست هم با الگوبرداري از اين قابليت اکنون در iOS 15 قرار دارد.

قابليت جذابي که گوگل لنز دارد اين است که با گوگل فوتوز ادغام شده و مي‌تواند حتي متون روي تصاوير را هم تشخيص دهد و ترجمه کند. قابليتي که اپل براي گوشي‌هاي خود در نظر گرفته شايد بتواند به کمک Spotlight Search، افراد، مکان‌ها و به طور کلي اشيا درون تصاوير را تشخيص دهد اما گوگل بيش از نيم‌دهه است که در زمينه‌ي تشخيص تصاوير سابقه‌ي بيشتري از اپل دارد و مدت زمان زيادي طول مي‌کشد تا اپل بتواند با همان کيفيت و دقت به انجام اين کار بپردازد.

از طرفي لايو تکست يک قابليت خوب ديگر هم دارد و آن اين است که کاربران مک، آيپد و آيفون مي‌توانند از آن استفاده کنند در حالي که گوگل لنز فقط به محصولات اندرويدي محدود شده. شايد اقدام اپل در نهايت سبب شود گوگل اين قابليت را به وب‌سايت گوگل فوتوز بياورد تا کاربران بيشتري به آن دسترسي داشته باشند.

۳. اپليکيشن نقشه‌ي اپل؛ گوگل Earth جديد با ناوبري مبتني بر واقعيت افزوده


هنگامي که اپليکيشن نقشه‌ي اپل حدودا ۱۰ سال پيش با iOS 6 معرفي شد، به عنوان يک قابليت خوب و جذاب شناخته مي‌شد اما طولي نکشيد تا به خاطر يک سري کمبودي‌ها و عملکرد بد در ناوبري و مسيريابي و همچنين اشکالاتي در نمايش ساختمان‌ها و مناظر مختلف، مورد تمسخر کاربران قرار گرفت. اما خب شرکت کوپرتينويي بعد از هر آپديت سيستم‌عامل خود، اپليکيشن نقشه را هم بهتر و بهتر مي‌کرد تا جايي که اکنون اپل Maps از خيلي جهات يک رقيب قدر براي گوگل Maps در نظر گرفته مي‌شود.

بسياري از قابليت‌هاي اين اپليکيشن در سيستم‌عامل iOS جذاب و کاربردي هستند. از حالت flyover در iOS 8 گرفته تا مسيرهاي سه‌بعدي، ساختمان‌هاي پرجزئيات، حالت شب و … که قرار است در iOS 15 شاهد آن‌ها باشيم. اما مانند بسياري از قابليت‌هاي ديگر، اين قابليت‌ها نيز با الگوبرداري از گوگل Maps در اپليکيشن نقشه‌ي اپل قرار گرفته‌اند، نظير نماي جديد خيابان‌ها.

با توجه به آنچه که در کنفرانس توسعه‌دهندگان شاهد بوديم، به نظر مي‌رسد اپل اين‌بار بدون هيچگونه واهمه‌اي، قابليت‌هاي گوگل Earth را کپي‌برداري کرده که از جمله مهم‌ترين آن‌ها مي‌توان به World View اشاره کرد که به کاربر اجازه مي‌دهد در مناطق مختلف بچرخد و روي محل‌هاي مربوطه زوم کند. همچنين مسيريابي مبتني بر واقعيت افزوده هم بخشي از قابليت‌هاي گوگل Maps است که در سال ۲۰۱۸ و در جريان رويداد I/O گوگل شاهد رونمايي از آن بوديم. حال بايد ديد در نسخه‌ي نهايي iOS 15، اين قابليت‌ها چگونه باعث جذاب‌تر شدن رقابت بين دو اپليکيشن مسيريابي مي‌شوند.

۴. سيري؛ تلاشي براي تبديل شدن به گوگل اسيستنت


اپل مدت‌هاست که تمرکز زيادي روي سيري نکرده و خب بعيد به نظر مي‌رسد حتي اگر اين اتفاق هم رخ مي‌داد باز هم سيري رقيبي جدي براي گوگل اسيستنت به حساب مي‌آمد. دستيار صوتي گوگل فوق‌العاده پيشرفته است و نمي‌توان انکار کرد سيري هم دستيار صوتي خوبي است؛ اما طبيعتا عملکرد آن به خوبي گوگل اسيستنت نخواهد بود. در کنفرانس توسعه‌دهندگان امسال اما اپل اعلام کرد قابليتي را به سيري اضافه کرده که اين دستيار صوتي را قادر مي‌سازد بدون نياز به اينترنت، فرامين صوتي کاربران را پردازش کرده و به آن‌ها پاسخ دهد.

اگر از کاربران اندرويد باشيد و با دستيار صوتي گوگل اسيستنت تعامل داشته باشيد، مي‌دانيد اين هوش مصنوعي قدرتمند مدت‌هاست که مي‌تواند برخي از فرامين کاربران را در حالت آفلاين انجام دهد. از زمان پيکسل ۴ يعني از سال ۲۰۱۹ تاکنون کاربران مي‌توانند با گوگل اسيستنت در حالت آفلاين هم تعامل داشته باشند. اين دقيقا همان قابليتي است که براي راه‌اندازي سرويس‌هايي نظير Speech-to-Text و لايو کپشن که به اينترنت هم نيازي ندارند، مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

دستيار صوتي سيري اما بالاخره قابليتي را دريافت کرده که مي‌تواند با لوازم خانگي هوشمند هم سازگاري بالايي داشته باشد. به اين صورت که اگر هوم‌پاد ميني در اختيار داشته باشيد، مي‌توانيد به دستگاهتان فرمان بدهيد محتوايي را روي اپل تي‌وي پخش کند بدون اينکه نياز داشته باشيد از طريق ريموت، تلويزيون را کنترل کنيد. همچنين بر اساس صداي کاربران مي‌توان پروفايل‌هاي مختلفي هم ايجاد کرد. نه تنها اين، بلکه اپل بالاخره سيري را از انحصار دستگاه‌هاي خود خارج کرد و به توليدکنندگان شخص ثالث لوازم جانبي نيز اين اجازه را داد تا از سيري در دستگاه‌هاي خود استفاده کنند.

البته گوگل و به‌خصوص آمازون به عنوان رقباي اصلي اپل در زمينه‌ي دستيار صوتي هوشمند، اسيستنت و الکسا را در اختيار بسياري از توليدکنندگان شخص ثالث قرار داده‌اند و آن را محدود به لوازم خود نکرده‌اند. از طرفي در کنترل لوازم هوشمند هم اين دو شرکت دستيارهاي صوتي خود را پيش از اين به قابليت‌هايي که اپل اکنون در سيري قرار داده مجهز کرده بودند.

۵. اعلانات؛ بيش از پيش شبيه به اندرويد


سيستم‌عامل iOS 15 قابليت‌هاي فراواني دارد که بسياري از آن‌ها حتي از نسخه‌هاي مشابه در اندرويد هم جذاب‌تر و کاربردي‌تر هستند. اما در بخش اعلانات چنين چيزي را شاهد نيستيم و خب در واقع بايد گفت iOS پيش از اين فاجعه بود! اپل با علم بر اين موضوع تصميم گرفت در iOS 15 اين مشکل را حل کرده و سر و ساماني به وضعيت آشفته‌ي اعلانات بدهد اما اين سر و سامان به قيمت شبيه شدن به اندرويد تمام شد (بديهي است اين موضوع اصلا چيز بدي نيست).

در نسخه‌ي جديد سيستم‌عامل اپل نه تنها اعلانات تکي بسيار جمع و جورتر به نمايش در مي‌آيند بلکه اکنون فضاي کافي براي نمايش تصاوير وجود دارد تا بدين ترتيب بيش از پيش شباهت به اندرويد را حس کنيم. اما خب اين شباهت‌ها به همينجا ختم نمي‌شود. اپل اکنون به کاربران اين امکان را داده تا اعلانات را در دسته‌هاي مختلف قرار داده تا بدين ترتيب يافتن يک گروه خاص با کمک حالت Focus جديد، آسان‌تر شود. نکته‌ي مثبت اينکه اين قابليت با تمام پلتفرم‌هاي اپل حتي مک هم همگام‌سازي مي‌شود.

اپل حتي اين امکان را به کاربران آيفون داده تا اعلانات ورودي را بي‌صدا کنند. قابليتي که کاربران اندرويدي سال‌هاست از آن بهره مي‌برند. اپل اما اندکي نوآوري به خرج داده و با کمک يادگيري ماشيني، به کاربران پيشنهاد مي‌دهد چه تب‌هايي را بي‌صدا کنند.

حالت Focus هم در حال حاضر در برخي از گوشي‌هاي اندرويدي ديده مي‌شود اما خب اپل انصافا زمان زيادي را صرف دانستن اين موضوع کرده که کاربران آيفون چگونه از دستگاه خود استفاده مي‌کنند. در نتيجه يک سري دسته‌بندي‌هاي مختلف را در نظر گرفته که شامل کار، شخصي، گيمينگ و فيتنس مي‌شوند و فناوري يادگيري ماشين هم به کاربران کمک مي‌کند چه اپليکيشن‌هايي بايد در اين دسته‌ها قرار بگيرند.

حالت Focus اما فقط به اين موارد محدود نمي‌شود و در صفحه‌ي هوم هم بکار گرفته مي‌شود تا بدين ترتيب اپليکيشن‌هايي که کاربران زياد از آن‌ها استفاده مي‌کنند نظير اينستاگرام و توييتر مخفي شوند. در نتيجه اندکي جلوي اشتياق کاربران براي استفاده از اين برنامه‌ها گرفته مي‌شود.

در نهايت اما مي‌رسيم به قابليت جديدي تحت عنوان notification summary که فقط اعلانات مهم را براي کاربران به نمايش در مي‌آورد تا بدين ترتيب وقت زيادي صرف يافتن اعلانات مهم بين تعداد زيادي اعلانات کم‌اهميت نشود. (در واقع به نوعي شبيه به ويجت عمل مي‌کند).

با اين حال هنوز اعلانات و نحوه‌ي نمايش آن‌ها در iOS 15 به آن اندازه خوب نيست که بتوان آن را رقيبي براي اندرويد و گوشي‌هاي اندرويدي دانست. چرا که تعامل با اعلانات در سيستم‌عامل گوگل راحت‌تر است و راحت‌تر هم شده. اما خب اپل فقط يک سري از امکانات را از آن کپي کرده و بهبود بخشيده.

۶. اپل Photos؛ بهترين قابليت‌هاي گوگل Photos در اپليکيشني جديد


اگر از کاربران اندرويد باشيد، تماشاي کنفرانس WWDC اپل مانند يک دژاوو به نظر مي‌رسيد. خصوصا زماني که شرکت آمريکايي سعي در نمايش قابليت‌هاي جديد اپليکيشن Photos خود داشت. اپليکيشني که بسيار شبيه به گوگل Photos شده بود. اپليکيشن گوگل يکي از بهترين نرم‌افزارها در نوع خود بوده و بخش بزرگي از موفقيت خود را مديون قابليت‌هاي فوق‌العاده‌ي خود در تماشاي تصاوير و اشتراک‌گذاري آسان آن با خانواده و دوستان است.

اپل اما قصد دارد با اضافه کردن يک سري قابليت‌ها، اپليکيشن تصاوير خود را بيش از پيش به نسخه‌ي مشابه در گوگل نزديک کند. اکنون بخشي تحت عنوان Memories در اپل Photos قرار گرفته که تصاوير و ويديو‌هاي کاربران را به شکل دراماتيک و هنري به نمايش مي‌گذارد. حتي اکنون دسته‌هاي بيشتري نيز وجود دارند که شامل تعطيلات، فرزندان، حيوانات خانگي، ترندها و … مي‌شوند. به گفته‌ي اپل، حتي نام حيوان خانگي شما هم از طريق تصاوير قابل تشخيص خواهد بود.

علاوه بر اين‌ها، گزينه‌اي تحت عنوان Shared with You هم در اين اپليکيشن در نظر گرفته شده که همانطور که از نامش پيداست، تمام تصاوير و ويديو‌هايي که کاربران در دستگاه‌هاي مبتني بر iOS به اشتراک گذاشتند در يک بخش جمع مي‌کند. اگر فکر مي‌کنيد اين قابليت پيش از اين در گوگل Photos و در بخشي تحت عنوان Sharing در دسترس قرار داشت اشتباه نمي‌کنيد. اپل با ديدن اينکه گوگل تا چه اندازه توانست با توسعه و بهبود اپليکيشن تصاوير خود موفق ظاهر شود، تصميم گرفت دقيقا همان مسير را طي کرده و اپليکيشن خود را تا جاي ممکن به يک شبکه‌ي اجتماعي تبديل کرد.

بديهي است اندرويد هم به يک سري قابليت‌هاي خوب نياز دارد که در حال حاضر در iOS 15 به بهترين شکل ممکن پياده شده. از اسپليت‌اسکرين با امکان کار همزمان با دو برنامه گرفته تا اپليکيشن ايميل و بسياري موارد مختلف که شايد نمونه‌ي مشابه آن را در اندرويد شاهد باشيم اما قطعا در سيستم‌عامل رقيب، حس و حال کار کردن با آن‌ها بهتر است.

در کانال آي‌تي و ™CanaleIT هم کلي عکس و ويدئوي دسته اول و جذاب داريم

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره