نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
موبایل و بازی

آیا ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش گوشی واقعا کار می‌کنند؟

منبع
مجله ديجي کالا
بروزرسانی

مجله ديجي کالا/ بعد از آغاز همه‌گيري کرونا، کاربران زيادي به طور مرتب گوشي‌هاي خود را تميز مي‌کنند و در اين ميان ضدعفوني‌کننده‌هاي مبتني بر فرابنفش که براي گوشي موبايل در بازار وجود دارند، مورد توجه کاربران قرار گرفتند. بايد بگوييم که اگرچه طول موج خاصي از نور فرابنفش براي از بين بردن ميکروارگانيسم‌ها، از جمله ويروس کرونا، عالي عمل مي‌کند، اما بهتر است براي تميز کردن گوشي خود از همان روش قديمي استفاده کنيد.

آيا ضدعفوني‌کننده‌هاي فرابنفش واقعا کار مي‌کنند؟
حدود ۱۵۰ سال پيش دانشمندان کشف کردند که نور خورشيد مي‌تواند رشد ميکروب‌ها را محدود کند. بعد از بررسي‌هاي بيشتر، مشخص شد که اشعه‌ي فرابنفش نقش مهمي در نابود کردن ميکروب‌ها ايفا مي‌کند. اگرچه با باز کردن پنجره‌هاي خانه نمي‌توانيم همه‌گيري کرونا را برطرف کنيم، اما با برخي از لامپ‌هاي فرابنفش يا همان UV قادر به ضدعفوني کردن برخي اشيا هستيم.

انواع مختلفي لامپ UV موجود دارد ولي بخشي از اين لامپ‌ها که براي ضدعفوني کردن مورد استفاده قرار مي‌گيرند از نوعي نور UV موسوم به UVC استفاده مي‌کنند که در تخريب مواد ژنتيکي عملکرد فوق‌العاده‌اي دارند. چشم‌ها و پوست ما به خاطر اتمسفر زمين از اشعه‌هاي UVC خورشيد در امان هستند اما با استفاده از لامپ‌هاي UVC باکتري‌ها و ويروس‌ها چنين شانسي را ندارند.


بنابراين براي پاسخ به اين سوال بايد بگوييم که بله، ضدعفوني‌کننده‌هاي فرابنفش مي‌توانند ميکروب‌هاي گوشي را بکشند. آزمايش‌هاي جديد نشان مي‌دهد که UVC مي‌تواند ويروس کوويد-۱۹ را از بين ببرد و مطالعات طولاني‌مدت ثابت کرده‌اند که اين تکنولوژي قادر به از بين بردن ويروس‌هاي سارس است که نوعي از کروناويروس محسوب مي‌شوند. اما آيا در نهايت ضدعفوني‌کننده‌هاي فرابنفش گوشي ارزش خريد دارند؟

ضدعفوني‌کننده فرابنفش يا مواد شيميايي؛ کدام موثرتر است؟
همانطور که گفتيم در مورد عملکرد لامپ‌هاي UVC براي از بين بردن ميکروب‌ها شک و ترديدي وجود ندارد. اما مساله اين است که ضدعفوني‌کننده‌هاي فرابنفش باکيفيت مختص گوشي با قيمت بالايي در بازار وجود دارند اما براي استفاده از موارد شيميايي مانند الکل قيمت بسيار ناچيزي را مي‌پردازيد. طرفداران اين فناوري احتمالا مي‌گويند که با اين هزينه ضدعفوني کردن گوشي بسيار راحت‌تر مي‌شود اما آيا واقعا اينطور است؟

همه چيز به عادات تميز کردن شما بستگي دارد. آيا از آن دسته افرادي هستيد که وقتي به خانه برمي‌گرديد دستان خود را مي‌شوييد، همه چيز را پاک مي‌کنيد، و بعد از تميز کردن بار ديگر دستان خود را با آب و صابون دوباره تميز مي‌کنيد؟ اگر اينطور است، پس تميز کردن گوشي موبايل و ديگر وسايل با استفاده از مواد ضدعفوني‌کننده نسبت به استفاده از دستگاه‌هاي UVC زمان کمتري مي‌برد.

اما حتي اگر ضدعفوني‌کننده‌ي UVC با روتين هر روزه‌ي شما سازگار باشد، اين تکنولوژي به اندازه‌ي الکل موثر نيست. شايد کلمه‌ي «موثر» اشتباه باشد اما مشکل اين است که شکاف‌ها و پورت‌هاي گوشي مي‌توانند ميکروب‌ها را در برابر نور UV محفاظت کنند.

ما نمي‌گوييم که ضدعفوني‌کننده‌هاي فرابنفش کاملا بي‌فايده هستند، اما با توجه به قيمتي که دارند، خريدن آن‌ها کار چندان عاقلانه‌اي نيست. شايد مي‌خواهيد از اين دستگاه به‌عنوان ابزار تميزکننده‌ي شبانه براي گوشي موبايل خود استفاده کنيد؛ اما اگر به طور جدي نگران باکتري‌ها و ويروس‌ها هستيد، بهتر است يک بطري الکل و يک پارچه تميز بر روي پيشخوان آشپزخوانه قرار دهيد تا هروقت که خواستيد به راحتي گوشي خود را تميز کنيد.

اگرچه ضدعفوني‌کننده‌هاي فرابنفش مي‌توانند ويروس‌ها و باکتري‌هاي موجود در سطح گوشي را پاک کنند، اما يک بطري الکل و پارچه بسيار ارزان‌تر هستند، اندازه‌ي کوچک‌تري دارند و در ضمن لازم نيست به طور مرتب آن‌ها را شارژ کنيد.با وجود اينکه در بازار برخي ضدعفوني‌کننده‌هاي با قيمت پايين هم وجود دارد، اما بهتر است از خريد آن‌ها خودداري کنيد. بسياري از اين دستگاه‌ها مورد بررسي قرار نگرفته‌اند و معلوم نيست که آيا جواب مي‌دهند يا نه.

بهترين گزينه‌ي جايگزين: الکل
طبق اعلام مرکز کنترل و پيشگيري بيماري آمريکا (CDC) محلول‌هاي حاوي حداقل ۷۰ درصد الکل قادر به ضدعفوني کامل گجت‌هاي الکترونيکي هستند و ويروس کرونا را از بين مي‌برند. براي استفاده از الکل هم لازم نيست زياده‌روي کنيد و کافي است مقداري الکل بر روي پارچه‌ي ميکروفايبر (يا دستمال کاغذي يا پارچه‌ي تميز) بماليد و با آن گوشي موبايل خود را به آرامي پاک کنيد. براي درون پورت‌ها هم مي‌توانيد از مسواک آغشته به الکل استفاده کنيد اما مراقب باشيد حين تميز کردن پورت‌ها فشار زيادي به پورت‌ها وارد نشود.

در اين ميان خبر بد اين است که شيشه‌ي محافظ نمايشگر شما از پوشش اولئوفوبيک بهره مي‌برد که يک ترکيب شيمايي چربي‌گريز و آب‌گريز است که به‌عنوان لايه‌ي ضد جذب اثر انگشت و چربي عمل مي‌کند. اين پوشش از گوشي شما در برابر خراش محافظت نمي‌کند اما باعث مي‌شود نمايشگر گوشي ظاهر درخشان و بدون لکه داشته باشد. تميز کردن بيش از حد با الکل و ديگر موارد تميزکننده مي‌تواند سرعت تخريب اين پوشش را افزايش دهد و در نتيجه نمايشگر بيش از پيش اثر انگشتان را نشان خواهد داد.

با اين حال، از دست دادن پوشش اولئوفوبيک چندان هم مهم نيست زيرا اين پوشش به مرور زمان تا حد زيادي از بين مي‌رود و با بهره‌گيري از گلس‌هاي محافظ داراي اين نوع پوشش مي‌توانيد آن را جايگزين کنيد. اما اگر از آن دسته کاربران هستيد که از گلس‌هاي محافظ دل خوشي نداريد و نمي‌خواهيد با الکل گوشي خود را تميز کنيد، پس احتمالا ضدعفوني‌کننده‌هاي فرابنفش با وجود قيمت بالا مي‌توانند نظر شما را جلب کنند.

در کانال آي‌تي و ™CanaleIT هم کلي عکس و ويدئوي دسته اول و جذاب داريم

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر