ايسنا / محققان شرکت امنيتي سيمانتک نسخهاي از ويروس رايانهاي "استاکس نت" را شناسايي کردند که در سال 2007 دو سال زودتر از آنچه پيش از اين تصور ميشد، براي حمله به برنامه هستهاي ايران مورد استفاده قرار گرفته است.
"استاکس نت" که تصور ميشود توسط آمريکا و رژيم صهيونيستي طراحي شده، در سال 2010 پس از اينکه براي حمله به تاسيسات هستهاي نطنز مورد استفاده قرار گرفت، شناسايي شد. اين ويروس نخستين نمونه از برنامههاي مخربي بود که براي حمله به دستگاههاي صنعتي مورد استفاده قرار گرفتند.
محققان سيمانتک کد کشف شده را "استاکس نت 0.5" ناميدهاند و بر اساس شواهد دست يافته از سوي آنها، اين ويروس در سال 2005 که ايران هنوز سرگرم کار ساخت تاسيسات غنيسازي اورانيوم خود بود، در دست طراحي بود و در سال 2007 زماني که اين تاسيسات آنلاين شد، مورد استفاده قرار گرفت.
بر اساس گزارش موسسه علوم و امنيت بينالملل، اين ويروس ميتوانست سانتريفيوژهاي زيادي را بدون اينکه مسوولان تاسيسات متوجه شوند، از کار بيندازد.
به گفته محققان سيمانتک، اگرچه قدرت خرابکاري "استاکس نت" نامعلوم است اما اين ويروس به شکلي طراحي شده بود تا بدون اطلاع مسوولان تاسيسات نطنز از طريق باز و بسته کردن دريچههايي که گاز هگزا فلورايد اورانيوم را به سانتريفيوژها ميفرستند، به اين تاسيسات حمله کند.
تصور ميشود نسخههاي "استاکس نت" که پيش از اين بررسي شدهاند، از طريق تغيير سرعت پمپاژ گاز به سانتريفيوژها براي خرابکاري در تاسيسات نطنز مورد استفاده قرار گرفتهاند.
مقامات آمريکايي آگاه به رويترز اظهار کردهاند که آمريکا ساخت سلاح سايبري پيچيده را در دوران رياست جمهوري جورج دبليو بوش آغاز کرد تا مانع دستيابي ايران به فعاليتهاي هستهاي شود. دولت آمريکا حاضر به اظهارنظر در مورد اين گزارشها نشده و تحقيقاتي را در مورد درز برنامههاي سايبرش آغاز کرد.
محققان از زمان کشف "استاکس نت" در سال 2010، ويروسهاي رايانهاي پيشرفته ديگري مانند "فليم"، "ديوکيو" و "گوس" را شناسايي کردهاند که همگي براي جاسوسي و جنگ سايبري طراحي شده بودند.
بر اساس گزارش سيمانتک، "استاکس نت 0.5" با کد مشابه "فليم" نوشته شده است.
اين شرکت احتمال ميدهد که نسخههاي ديگري از "استاکس نت" وجود دارند که هنوز شناسايي نشدهاند. محققان در اين شرکت و موسسات امنيتي ديگر همچنان در تلاش براي پي بردن به قابليتهاي اين ويروس هستند.