ارتش آمریکا همگام با فناوری؛ هدستهای واقعیت افزوده به دست سربازان رسیدند
گیم فا/ در پی قرارداد 22 میلیارد دلاری شرکت مایکروسافت و ارتش ایالات متحده، نخستین محمولهی هدستهای واقعیت افزودهی هولولنز (Hololens) برای ارتش این کشور ارسال شد.
چند سالی است که هدست واقعیت افزودهی مایکروسافت با نام هولولنز در دست ساخت قرار دارد، اما مدت زیادی از انتشار آخرین اخبار آن میگذرد. در سال ۲۰۱۵ چند دمو از این هدست منتشر شده بود، اما در سالهای اخیر حتی تاریخ عرضهی آن هم اعلام نشد.
اکنون، خبری که زیاد از آن صحبت میشود، قرارداد مایکروسافت با ارتش ایالات متحده بر سر این هدست است. سال ۲۰۱۸ بود که شایعاتی از این قرارداد و مبلغ ۴۸۰ میلیون دلاری آن منتشر و هدف آن نیز افزایش کشندگی عملیاتهای ضربت عنوان شد. در سال ۲۰۲۱ مایکروسافت قرارداد تأمین ارتش آمریکا با هولولنز را با مبلغ هنگفت ۲۲ میلیارد دلار رسمی نمود.
مدت زمان زیادی از آغاز این فرآیند میگذرد و اکنون به نظر میرسد که ارسال این هدست به ارتش آمریکا آغاز شده است. به گزارش رسانهی بلومبرگ (Bloomberg)، مایکروسافت ارسال نخستین هولولنزهای خود را شروع کرده است.
نیاز به اعمال تغییراتی با هدف آمادهسازی این هدستها برای استفادهی ارتش باعث شد که شاهد تأخیرهای زیادی در عرضه باشیم. البته، شایعاتی نیز در مورد مشکلات روابط میان گروه تولید و ریاست این شرکت نیز در گذشته منتشر شده بود. به هر صورت قراردادی بزرگ منعقد شده است و ارتش آمریکا به این فناوری نیاز دارد.
فناوری واقعیت افزودهی هولولنز دارای نمایشگر روبهرویی (heads-up display) است و با استفاده از سازوکاری به نام IVAS، که نامش مخفف سازوکار ترکیبی شنیداری و دیداری (Integrated Audio Visual System) است، اطلاعاتی را به کاربر نمایش میدهد. میتوان گفت دیدی همانند آنچه خلبان جت در اختیار دارد، در کلاهی برای سربازان جاسازیشده است و شامل دید در شب (Night Vision) هم میشود.
نمایشگر این هدست در مواردی چون شناسایی بناها، تشخیص فواصل و مشخص کردن اجسام در حال حرکت کارآمد است و بسیار به رابط کاربری بازیهای ویدیویی شباهت دارد. در عین حال اما، طراحی این فناوری برای استفاده در جنگهای واقعی نگرانکننده است.
چندی پیش، شرکت مایکروسافت از همکاری خود با ارتش ایالات متحده دفاع کرده بود. پس از رونمایی رسمی از این قرارداد و اعتصاب کارکنان این شرکت، مدیرعامل اجرایی آن یعنی ساتیا نادلا (Satya Nadella) در این باره گفته بود:
تصمیم ما مبنی بر اینکه فناوریهایمان را در اختیار سازمانهایی بگذاریم که در بستر دموکراسی برای حفاظت از آزادیهای لذتبخشمان انتخابشان کردهایم، تصمیمی اصولی بوده است.
ساتیا نادلا
به هر صورت، استفاده از فناوریهای اینچنینی برای اعمالی چون برقراری ارتباط هولوگرامی پزشکان با بیمارانشان بسیار بهتر از استفاده از آنها در جنگ به نظر میرسد.