نشریه آمریکایی: بایدن حقوق بینالملل را لگدمال کرده است
ایسنا/ رئیسجمهور آمریکا اقدامات رهبران قبل از خود در راستای تضعیف قوانین بینالمللی را تکمیل کرده و در کمال وقاحت، پایه و اساس حقوق بینالملل و مراجع قضایی جهانی را زیر سوال برده است.
نشریه «نیو ریپابلیک» در مقالهای با اشاره به انتقاد آمریکا از دیوان کیفری بینالمللی برای صدور حکم بازداشت ۲ مقام ارشد رژیم صهیونیستی، گزارش داد «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا قوانین بینالمللی را زیر پا گذاشته و برای حفاظت از متحدان خود هر کاری میکند.
این نشریه با «شوم و بیروح» خواندن «متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت او درباره حکم دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی اظهارنظر خاصی نکرده و این در حالی است که این سخنگوی آمریکایی از آغاز جنگ غزه تا کنون همواره با لحن بروکراتیک خود سعی داشته همدستی آمریکا با جنایات صهیونیستها را کماهمیت جلوه دهد.
اما به گزارش رسانه آمریکایی، حتی این سکوت هم پرمعناست. ایالات متحده برای محافظت از همدستان خود از هیچ تلاشی فروگذار نکرده و در حالی که ۲ مرجع قضایی جهان، یعنی دیوان کیفری بینالمللی و دیوان بینالمللی دادگستری پروندههایی علیه رژیم صهیونیستی و نخستوزیر آن باز کردهاند، آمریکا حتی یک قدم از مواضع خود در حمایت از رژیم اشغالگر عقبنشینی نکرده است. در عوض، واشنگتن ترجیح داده تا این دادگاهها، قوانین حاکم بر آنها و اصول اخلاقیشان را زیر سوال برده و تخریب کند. در این گزارش آمده است: «اگر این رویکرد ادامه داشته باشد، فضیلتهایی که آمریکا مدعی دفاع از آنها است، درست مانند غزه ویران خواهد شد.»
ایالات متحده در حالی به حمایت از نتانیاهو و رژیمش ادامه میدهد که نخستوزیر رژیم اشغالگر و «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق این رژیم حق سفر به ۱۲۵ کشور عضو دیوان کیفری بینالمللی را ندارند، از جمله بریتانیا، کانادا و آلمان. رسانه آمریکایی با اشاره به اینکه نتانیاهو و گالانت هم مانند رژیم صهیونیستی روزبهروز منزویتر خواهند شد، این حکم دیوان کیفری بینالمللی را نویدبخش ۲ امر مطلوب دانست: نخست اینکه حتی رهبرانی که ادعای دموکراسی دارند هم باید به عدالت تن دهند و دیگر اینکه امید ملت فلسطین برای مجازات این قاتلان هنوز زنده است.
این احکام همچنین جهانی را ترسیم میکنند که بهشدت از مسیر خود خارج شده است. در دوران پس از جنگ، بهویژه پس از جنگ ویتنام و حمله آمریکا به عراق، ایالات متحده طوری رفتار کرده است که گویی قانون یک امر نرم، آرام و انعطافپذیر بوده و ابزاری جانبی است که در اختیار نیروهای مسلط قرار دارد، نه یک معیار باارزش که همه در برابر آن یکسان هستند.
به اذعان رسانه آمریکایی، امروز وقتی «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه ایالات متحده از یک «نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین» سخن میگوید، مورد تمسخر واقع میشود، زیرا این نظم هرگز تا این اندازه بهصورت آشکار مورد توهین قرار نگرفته بود. ایالات متحده معیار و رفتار دوگانه دارد و این را میتوان در استقبال واشنگتن از صدور حکم بازداشت «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در دیوان کیفری بینالمللی مشاهده کرد. بلینکن در مارس سال گذشته درباره حکم بازداشت پوتین گفته بود: «فکر میکنم هرکسی که عضو این دادگاه است و تعهداتی دارد، باید به این تعهدات عمل کند.» اما حالا که همین دادگاه برعلیه یکی از متحدان اصلی ایالات متحده در منطقه حکم صادر کرده، جو بایدن این دادگاه را «افتضاح» نامیده است.
البته به گزارش نیو ریپابلیک، لزومی ندارد آمریکا برای این مسئله اهمیتی قائل شود، چون در وهله اول اساسنامه رُم (سند بنیادین دیوان کیفری بینالمللی) را امضا نکرده و عضو این دیوان نیست! در واقع، هنگامی که این دادگاه ۲۲ سال پیش تاسیس شد، آمریکا در غرب آسیا درگیر ماجراجوییهایی بود که آن را با عنوان «مبارزه با تروریسم» توجیه میکرد و از عضویت در این دیوان خودداری کرد تا برای جنایاتش در منطقه پاسخگو نباشد.
حتی «لیندسی گراهام» سناتور آمریکایی هم در واکنش به حکم دیوان کیفری گفته است که آمریکا باید «بهشدت با دیوان کیفری بینالمللی مقابله کند. نباید بگذاریم جهان حتی لحظهای باور کند که این یک اقدام مشروع است، زیرا چنین کاری به این معناست که نوبت ما هم خواهد رسید.»
علاوه بر این، ایالات متحده قانونی را تصویب کرده که بر اساس آن، آمریکا میتواند برای آزادسازی نیروهای آمریکایی یا شهروندان کشورهای متحد آمریکا که با حکم دیوان کیفری بینالمللی بازداشت شدهاند «از تمام ابزارهای ضروری» استفاده کند؛ قانونی که نام مستعار آن «قانون حمله به لاهه» است.