پوتین برای میانجیگری ترامپ در جنگ اوکراین شرط گذاشت
فارس/ رئیسجمهور روسیه امروز پنجشنبه برای پیشنهاداتی که رئیسجمهور آتی آمریکا ممکن است برای صلح در اوکراین ارائه کند محدودیت تعیین کرد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با هر گونه طرحی که جایی برای عضویت اوکراین در ناتو باقی بگذارد مخالفت کرده است. پوتین گفت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا زمانی پیشنهاد به تأخیر افتادن عضویت اوکراین در ناتو را مطرح کرد. او گفت اگر پیشنهاد ترامپ هم همین باشد قابل قبول نیست.
دونالد ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود وعده داده است که قادر است مسئله جنگ اوکراین را ظرف 24 ساعت حل کند. او در مصاحبهای که چندی پیش با مجله تایم داشت هم اظهاراتی مطرح کرد که نشان میدهد به دنبال قرار دادن مسئله اوکراین در صدر اولویتهای سیاست خارجی خود است.
ترامپ گفت: «من فکر میکنم که خاورمیانه مشکلی است که رسیدگی به آن سادهتر از اتفاقی است که برای روسیه و اوکراین رخ داده است.»وی در ادامه گفت: «مسئله خاورمیانه حل خواهد شد. واقعه ۷ اکتبر رویداد وحشتناکی بود. همه ۷ اکتبر را به سادگی فراموش کردهاند ولی روز وحشتناکی نه فقط برای اسرائیل بلکه برای دنیا بود.»وی در ادامه گفت: «من فکر میکنم مسئله خاورمیانه حل میشود. همین الان که داریم صحبت میکنیم اوضاع دارند به نحوه سازندهای پیش میرود. مسئله خاورمیانه حل خواهد شد.
فکر میکنم پیچیدهتر از اوکراین و روسیه است ولی حل کردن آن سادهتر است.»چندی پیش روزنامه والاستریتژورنال گزارش داده بود که دونالد ترامپ در دیداری که با «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین و «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه در اوکراین داشته به آنها گفته که از عضویت اوکراین در ناتو حمایت نمیکند. این روزنامه با وجود این اشاره نکره بود که این عدم حمایت کلی است و یا تنها محدود به یک دوره زمانی خاص است.
این اظهارات در شرایطی مطرح میشوند که گزارشها از برخی تحرکات دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ اوکراین حکایت دارند. ساعاتی قبلتر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت که فرانسه بارها پیشنهادهایی برای برگزاری گفتوگوهای مخفیانه در خصوص جنگ اوکراین بدون مشارکت کییف مطرح کرده است.
لاوروف که در جمع خبرنگاران صحبت میکرد مدعی شد که دیپلماتهای فرانسوی «از طریق کانالهای بسته» با طرف روسی ارتباط برقرار کرده و پیشنهاد دادهاند که به آنها اجازه داده شود گفتوگوهایی در خصوص مسئله اوکراین برگزار کنند. دیپلمات ارشد روسیه خاطرنشان کرد به نظر میرسد که این سیگنالها از سوی پاریس با قانون غربیها مبنی بر اینکه «کلامی درباره اوکراین بدون حضور اوکراین گفته نخواهد شد» مغایرت دارد. لاوروف گفت که روسیه مخالفتی با برگزاری چنین گفتوگوهایی ندارد.
او با وجود این گفت که فرانسه در حال آموزش دادن نظامیان اوکراین است و گفته که لازم است به روسیه ضربه زده شود تا اوکراین در موقعیت مذاکراتی بهتری قرار گیرد. او تصریح کرد: «این رفتارهای مبهم موجب میشود ما تمایلی برای جدی گرفتن چیزهایی که همکاران فرانسویمان مبتکر آن هستند نداشته باشیم.»
ارشدترین دیپلمات روسیه در عین حال از رایزنیها در خصوص نحوه حل و فصل جنگ اوکراین استقبال میکند و از جمله آماده گفتوگو با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آتی ایالات متحده است.لاوروف با وجود این، تأکید کرد که «گفتوگوهای تو خالی» نمیتوانند روسیه را راضی کنند. لاوروف همچنین گفت که مسکو هیچگونه پیشنهادی در خصوص برقراری آتشبس را نخواهد پذیرفت.
لاوروف یادآوری کرد که پیشنهاد برای آتشبس راه به جایی نخواهد برد زیرا برقراری چنین آتشبسی تنها به اوکراین کمک خواهد کر د تجدید قوا کند و سلاحهای بیشتری از غرب دریافت کند. لاوروف تصریح کرد: «مسکو مایل به رسیدن به توافقنامههای حقوقی نهایی است که تمامی شروط لازم برای تأمین امنیت روسیه و منافع امنیتی مشروع همسایگانمان را تأمین کنند.»
روسیه از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (پنجم اسفند ماه ۱۴۰۰) بعد از به رسمیت شناختن استقلال دو جمهوری لوهانسک و دونتسک از اوکراین، به این منطقه نیرو اعزام کرد و از آغاز «عملیات ویژه نظامی در اوکراین» خبر داد.روسیه هدف خود را از این اقدام، نازی زدایی اوکراین، خلع سلاح این کشور، رفع نگرانیهای امنیتی خود و اجابت درخواست کمک لوهانسک و دونتسک اعلام کرده است.
دولت اوکراین اما استقلال دونتسک و لوهانسک را به رسمیت نشناخته و حضور نظامی روسیه را «تجاوز و حمله به تمامیت ارضی» خود خوانده است.به دنبال آغاز درگیری روسیه با اوکراین، کشورهای غربی ضمن محکوم کردن مسکو و تشدید فشارهای اقتصادی، حمایتهای همه جانبه سیاسی، مالی، تسلیحاتی از کییف را در دستور کار قرار دادهاند.
روسیه به شدت با هرگونه حرکت در راستای الحاق اوکراین به ناتو مخالفت کرده است و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هشدار داده که این یک «خط قرمز» برای روسیه خواهد بود. اوکراین تمایل خود برای پیوستن به ناتو را از سال ۲۰۰۸ اعلام کرده است. این اقدام به شدت با مخالفت روسیه مواجه شد.
دولت روسیه تأکید کرد که گسترش حوزه ناتو به سرزمین های شوروی سابق امنیت ملی و حوزه نفوذ آن را تهدید میکند.