نماد آخرین خبر

جنبش یهودی افراطی خباد؛ پشتیبان فکری شهرک‌سازی در جولان و غزه

منبع
شفقنا
بروزرسانی
جنبش یهودی افراطی خباد؛ پشتیبان فکری شهرک‌سازی در جولان و غزه

شفقنا/ گروهی از اعظای جنبش یهودی خباد با برگزاری مناسک افراط‌گرایانه در بلندی های جولان، غزه و کرانه باختری خواهان تداوم اشغال این سرزمین‌ها و توسعه شهرک‌های صهیونیستی در این مناطق شده‌اند.

به گزارش الجزیره، تنها سه روز پس از اعلام سقوط دولت بشار اسد در سوریه، تعدادی از خاخام های یک جنبش یهودی که خود را خباد می نامند، در روستای حضر واقع در منطقه حائل در بلندی های جولان بین اسرائیل و سوریه، نماز و مناسک تلمودی را انجام دادند.

وب سایت رسمی این جنبش افراطی یهودی در ۱۲ دسامبر تایید کرد که گروهی از پیروان آن با فرزندان خود در سرزمین های سوریه که اخیراً تحت کنترل نیروهای اسرائیلی بود، مناسک خود را به جا آورده‌اند.

مبانی فکری و تاریخی
 

خباد یکی از بزرگترین جنبش های حسیدی (یهودیان ارتدوکس) شناخته شده در سراسر جهان و بزرگترین و قدیمی ترین سازمان یهودی است که توسط خاخام شانور زلمان ملادی در سال ۱۷۸۸ تأسیس شد.

این جنبش در بلاروس در روستای لوباویچ بنیان گذاری شد، سپس به لتونی، سپس در لهستان، و سپس در سال ۱۹۴۰ در بروکلین، نیویورک، گسترش یافت، جایی که امروز دفتر مرکزی آن واقع شده است.

خباد مخفف عبری است برای آنچه که پیروان این گروه سه قوه فکری خرد، درک و دانش می نامند. به گزارش وب سایت خباد، این جنبش مدعی است که به نیازهای معنوی و مادی همه یهودیان در سراسر جهان رسیدگی می کند و برای تقویت ارتباط آنها با آیین ها و ایمان یهودیت تلاش می کند.

همین وب‌سایت ادعا می‌کند که خباد «پویاترین نیروی زندگی یهودیان امروز» است و «یک فلسفه، یک جنبش و یک سازمان» است.

اشغال جولان

 

چندی پیش رسانه های اسرائیلی ویدئویی را منتشر کردند که در آن گروهی از پیروان خباد را در حال تلاوت کتاب هاتانیا، نشان می داد. کتابی مذهبی که توسط بنیانگذار این جنبش تدوین شده است.

موضوع به همین جا ختم نشد، بلکه وب سایت خباد تأکید کرد که این  اقدام یک واقعه تاریخی است، به ویژه اینکه همزمان با اعلام یهودیان مبنی بر تأسیس اولین خانه «خباد» در داخل خاک سوریه، به ویژه روستای حضر واقع در حومه شمالی قنیطره صورت گرفته است.

یهودیانی که در ویدئوی یاد شده در حال قرائت کتاب هتانیا در داخل خاک سوریه بودند، تأیید کردند که برای اشغال این سرزمین و ساکن شدن در آن آمده اند و ادعا می کنند که همه این سرزمین متعلق به آنها است.

پس از سقوط دولت اسد اسراییل از این سقوط استفاده کرد و فروپاشی توافقنامه ترک مخاصمه در سال ۱۹۷۴ را اعلام کرد. این رژیم سپس با اشغال منطقه حائل، سیطره خود را بر بلندی های جولان گسترش داد.


به گزارش روزنامه اسرائیلی هاآرتص، حدود ۵۰ هزار نفر در بلندی های جولان زندگی می کنند که نیمی از آنها شهرک نشینان صهیونیست و نیمی از آنها شهروندان سوریه از طوایف مختلف هستند.

جولان اشغالی شامل یک شورای محلی یهودی به نام کاتزرین، معروف به «پایتخت جولان» است که شامل ۷۷۰۰ شهرک صهیونیست‌نشین است، همچنین ۳۳ شهرک دیگر نیز وجود دارد که در قالب شورای منطقه‌ای جولان ادغام شده است.

پس از این وقایع صهیونیست‌ها از اعلام تأسیس خانه خباد در سوریه ابراز خوشحالی کردند. خاخام شالوم بر هرتزل، یکی از ساکنان بلندی‌های جولان، در ویدئویی که در مورد آن صحبت می‌کند، این  اقدام یا یک واقعه تاریخی توصیف می‌کند.

خباد: «فلسطینی ها صرفاً خادم یهودیان هستند»
 

شهرک نشینان در کرانه باختری و قدس اشغالی، ایده های جنبش های یهودی و صهیونیستی را پذیرفته‌اند و آن را بر فلسطینیان اعمال می‌کنند.  به گفته این جنبش‌ها فلسطینیان صرفاً خادم یهودیان هستند و این یکی از مهمترین آموزه‌های جنبش خباد است.

عبدالوهاب المسیری، متفکر و جامعه شناس فقید مصری در دایره المعارف خود با عنوان «یهودیان، یهودیت و صهیونیسم» تأیید می کند که اعضای خباد خاخام مناخم مندل اشنیرسون (۱۹۰۲-۱۹۹۴) را یکی از برجسته ترین شخصیت های یهودی قرن بیستم می دانند.

بسیاری از پیروان خباد معتقدند که اشنیرسون «مسیح» است و برخی معتقدند که او نمرده است.

خباد در حال حاضر علاوه بر ایالات متحده در بیش از ۱۱۰ کشور جهان حضور دارد و کانال ۱۰ اسرائیل در ۱ دسامبر ۲۰۲۴ گزارش داد که صدها یهودی از سراسر جهان تنها در سال گذشته به این جنبش ملحق شده اند. تنها در خود اسرائیل ۱۰۰ نفر در سال گذشته به این جنبش پیوسته‌اند.

۳۵۰۰ شعبه جنبش یا آنچه که آن را «خانه‌های مذهبی» می‌نامد، در سرتاسر جهان پراکنده است. در این مراکز کارگاه‌های آموزشی در مورد دین یهود برگزار می‌شود. آنها درس‌ها و سخنرانی‌هایی برگزار می‌کنند و مدعی هستند که دغدغه‌های آنها معطوف به نیازهای معنوی و مادی همه یهودیان جهان است.

اسکان در کرانه باختری
 

جرد کوشنر، داماد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، اعلام کرد که پس از قتل خاخام تزوی کوگان در ۲۱ نوامبر در دبی او و برادرش ۲ میلیون دلار به جنبش اهدا کرده‌اند. این اظهارات جنبش افراطی خباد را بار دیگر در کانون توجه قرار گرفت.

به گزارش کانال ۷ اسرائیل، در ۲۵ نوامبر، اعلامیه کوشنر ممکن است، بار دیگر نشان از رابطه قوی بین خانواده کوشنر یهودیان ارتدوکس افراطی و خباد باشد.

در این راستا نمی‌توان از یاد برد که کوشنر نقش اساسی در تدوین «معامله قرن» در سال ۲۰۲۰ داشت. امری که می تواند میزان نفوذ یا ارتباط جنبش «خباد» با این توافق را نشان دهد.

مرکز مطالعات امنیتی دانشگاه تل آویو در مطالعه‌ای که در ژانویه ۲۰۲۰ منتشر شد، تأیید کرد که کوشنر «پیش از تدوین معامله قرن با رهبران احزاب صهیونیستی دیدار کرده است».

این توافق مستلزم تداوم کنترل اسرائیل بر بیشتر کرانه باختری اشغالی توسط اسرائیل در سال ۱۹۶۷، الحاق بلوک های بزرگ شهرک سازی به اسرائیل و حفظ بیت‌المقدس تحت حاکمیت اسرائیل است.

وب سایت رسمی خباد صراحتاً ایده واگذاری زمین برای صلح را رد می کند و حتی امکان دستیابی به صلح بین اسرائیل و اعراب را زیر سوال می برد.

این گروه افراطی مدعی است که حفظ مالکیت زمین های اشغال شده در جنگ ۱۹۶۷ نه تنها برای جلوگیری از حمله، بلکه برای محافظت در برابر «تروریسم» ضروری است.

از این رو اعضای جنبش خواستار ماندن در شهرهایی هستند که ارتش اسرائیل در پی پیشروی در جولان و منطقه حائل آنها را تحت سیطره خود درآورده است.

اسرائیل در ۱۵ دسامبر روستای جمله در استان درعا و روستاهای مزرعه بیت جن و مغرالمیر در استان ریف دمشق را اشغال کرد.

خباد خواهان شهرک سازی در غزه
 

همانگونه که شماری از پیروان خباد از بنا نهادن اولین خانه برای این جنبش افراطی در سوریه خبر دادند و یک سرباز اسرائیلی با برافراشتن تابلوی خباد بر فراز یک خانه فلسطینی در شهر بیت حانون در شمال نوار غزه، از ایجاد اولین خانه این جنبش در غزه خبر داد.

در ۶ دسامبر ۲۰۲۳، کانال ۱۴ اسرائیل گزارش داد که برخی از سربازان بنری را برافراشته‌اند که روی آن به زبان عبری و انگلیسی خواستار ساخت این خانه شده‌اند.

همین کانال با اشاره به اینکه سربازان عضو جنبش خباد پرچم‌های خود را در غزه برافراشته و فعالیت های مختلفی از جمله اقامه نماز تلمودی، توزیع کیک و حمل منوره یهودیان انجام دادند، افزود که این جنبش خواستار شهرک سازی در نوار غزه است.

اسرائیل با حمایت آمریکا، از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ جنگ نسل کشی را علیه غزه به راه انداخته است که علاوه بر ویرانی عظیم و قحطی منجر به شهادت و مجروح شدن حدود ۱۵۶۰۰۰ فلسطینی  شده است که اکثر آنها را  کودکان و زنان تشکیل می‌دهند. بیش از ۱۱۰۰۰ نیز مفقود شده‌اند.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره