ابومرزوق: حماس آماده آغاز گفتوگو با آمریکا است
شفقنا/ «موسی ابو مرزوق» مقام ارشد جنبش حماس اعلام کرد که این جنبش آماده آغاز گفتوگو با ایالات متحده است. این بیانیه تنها چند ساعت پس از اجرایی شدن آتشبس میان اسرائیل و حماس منتشر شد.
وبگاه شبکه الجزیره نوشت: «موسی ابو مرزوق، ۷۴ ساله، روز یکشنبه در مصاحبه تلفنی با روزنامه نیویورک تایمز گفت ما آماده گفتوگو با آمریکا و دستیابی به تفاهم در مورد همه چیز هستیم. وی افزود که حماس آماده استقبال از فرستاده دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در نوار غزه است و در صورت لزوم، امنیت او را نیز تأمین خواهد کرد».
ابو مرزوق خاطرنشان کرد که چنین گفتوگویی میتواند به واشنگتن در درک احساسات و آرمانهای فلسطینیان کمک کند و منجر به موضع متعادلتری از سوی آمریکا شود که منعکسکننده منافع همه طرفها باشد، نه فقط یک طرف.
شبکه NBC نیوز روز شنبه گزارش داد که استیون ویتکوف، فرستاده ترامپ به خاورمیانه، در حال بررسی سفر به غزه برای کمک به حفظ آتشبس است. این گزارش به نقل از یک مقام آگاه در تیم انتقالی ترامپ که از روند آتشبس مطلع است، منتشر شد.
به نوشته نیویورک تایمز، مشخص نیست که آیا ابو مرزوق از طرف همه رهبران ارشد حماس، از جمله محمد السنوار و عزالدین حداد، دو تن از فرماندهان ارشد نظامی در نوار غزه، صحبت میکند یا خیر.
ابومرزوق از رئیسجمهور فعلی آمریکا تمجید کرد و او را «رئیسجمهوری جدی» توصیف کرد که نقش تعیینکنندهای در دستیابی به توافق آتشبس داشته است. او با اشاره به ویتکوف گفت: «اگر رئیسجمهور ترامپ و اصرار او برای پایان دادن به جنگ و اعزام نماینده قاطع نبود، توافق حاصل نمیشد».
به گزارش نیویورک تایمز، این جنبش آمادگی خود را برای کنارهگیری از حکومت مدنی در غزه اعلام کرده است، اما از انحلال شاخه نظامی خود خودداری میکند.
در حالی که این توافقنامه بر توقف دائمی عملیات نظامی و خصومتها تأکید دارد، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بارها اشاره کرده است که ارتش اسرائیل پس از آزادی برخی از اسرای اسرائیلی دربند حماس، حملات خود به نوار غزه را از سر خواهد گرفت.
ایالات متحده از سال ۱۹۹۷ حماس را یک «سازمان تروریستی» میداند؛ طبقهبندیای که سایر کشورهای غربی نیز آن را پذیرفتهاند. با این حال، حماس در سالهای اخیر تلاشهایی برای بهبود روابط خود با دولتهای غربی انجام داده است، از جمله انتشار سندی سیاسی در سال ۲۰۱۷ که مواضع معتدلتری نسبت به اساسنامه اولیه خود اتخاذ کرده بود.
اگرچه این سند به احتمال پذیرش یک کشور فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷ به عنوان «فرمول اجماع ملی» اشاره کرده است، اما از به رسمیت شناختن اسرائیل خودداری کرده است.