پیشنهاد وسوسهانگیز واشنگتن برای حکام دمشق

فارس/ آمریکا با اجرای طرح خروج جزئی از سوریه بر خلاف تمایل اولیه تلآویو، در پی دستیابی به اهدافی بلندپروازانهتر از بازآرایی نیروهایش در این کشور است و در همین راستا در حال وسوسه حکام جدید دمشق است.
ایالات متحده آمریکا همانطور که پیشتر اعلام کرده بود، برنامهای را برای اجرای خروج جزئی از سوریه در سه مرحله آغاز کرد.طرح خروج سه مرحلهای آمریکا از سوریهاین برنامه در انتظار یک بازنگری جدید طی ۶۰ روز آینده است که ممکن است به حفظ حدود ۵۰۰ نظامی آمریکایی در داخل سوریه و نیز تعداد محدودی از پایگاههای نظامی منجر شود. رسانهها و طرفهای مسؤول آمریکایی ادعا میکنند که این اقدام، با هدف پاسخ به تمایل رئیسجمهور دونالد ترامپ برای کاهش دخالت نظامی در کشورهای خارجی اجرا میشود.ظاهر و باطن تصمیم جدید آمریکا برای سوریهروزنامه لبنانی الاخبار در تحلیل این خروج آمریکا از سوریه برخلاف میل تلآویو، نوشت که اقدامات کنونی آمریکا در سوریه، در سایه تحولات سریع منطقهای و تلاش واشنگتن برای ارائه پیشنهاد سیاسی-امنیتی جامع به دمشق صورت میگیرد. «ظاهر این پیشنهاد کاهش حضور نظامی آمریکا در سوریه است، اما هدف واقعی آن در گام نخست، جلب دولت جدید سوریه به سمت محور آمریکا و سپس عادیسازی روابط با اسرائیل و دشمنی کامل با ایران است. هرچند که روزنامه العربی الجدید چند روز پیش به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی نوشت که خروج نیروهای آمریکایی از سوریه هرچند که جزئی است، با مخالفت اسرائیل همراه است و دلیل این مخالفت، نگرانی از افزایش تنش با ترکیه است که بهطور آشکار در پی تقویت کنترل خود بر منطقه پس از سقوط حکومت بشار اسد است.
از سوی دیگر، به اعلام روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، ایالات متحده خروج جزئی از سوریه را آغاز کرده و بهطور تقریبی دو پایگاه بزرگ نظامی را تخلیه کرده است: یکی «روستای سبز» که بهعنوان «العمر» در حومه شرقی دیرالزور شناخته میشود و «الفرات» که بهعنوان «کارخانه گاز کونیکو» در حومه شمالی دیرالزور معروف است. همچنین پایگاه سومی نزدیک به شهرک الباغوز در مرز سوریه و عراق نیز شامل این تخلیه میشود. سربازان حاضر در این پایگاهها از دو مسیر حرکت کردهاند: اول به سمت «الشدادی» برای تقویت آن و دوم به سوی پایگاههای آمریکا در منطقه کردستان عراق.
به گفته مقامات مسؤول آمریکایی، با این اقدام، شمار نیروهای ارتش آمریکا از ۲۰۰۰ نظامی به ۱۴۰۰ نظامی کاهش یافته است. ضمن اینکه انتظار میرود، فرماندهان نظامی پس از ۶۰ روز وضعیت را مجدداً ارزیابی و توصیه کنند که حداقل ۵۰۰ نظامی دیگر در منطقه باقی بمانند.این در حالی است که پنتاگون طی بیانیهای اعلام کرده که حضور نظامی آمریکا در سوریه طی ماههای آینده به کمتر از هزار سرباز کاهش خواهد یافت. هرچند که این اقدام بهعنوان یک «فرآیند سنجیده و مشروط» توصیف شده است. شان بارنل سخنگوی ارشد وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که نیروهای آمریکایی در سوریه تحت فرماندهی نیروی کار مشترک - عملیات عزم راسخ، در پایگاههای منتخب مستقر خواهند شد و این اقدام بیانگر موفقیت بزرگی است که آمریکا در مقابله با گروه داعش بهدست آورده است.به نوشته روزنامه لبنانی الاخبار، به نظر میرسد که آمریکاییها این تلاشها را برای جلب همکاری دولت شورشیان حاکم بر دمشق ادامه میدهند و از کنترل این دولت بر سوریه بهرهبرداری میکنند تا حضور جنبشهای مقاومت فلسطینی را در این کشور پایان دهند. علاوه بر این، آنها به دنبال پیشبرد روند عادیسازی روابط با اسرائیل و قرار دادن «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» در فهرست گروههای تروریستی هستند. درست براساس سندی فاششده از لیست مطالبات آمریکا از سوریه در ازای احتمال رفع تدریجی تحریمها علیه این کشور.
معامله نفت و سیاست؛ پیام روشن واشنگتن به حاکم جدید دمشق
ناظران سیاسی میگویند که بعید نیست که واشنگتن این خروج جزئی را برای اثبات جدیت خود در امکان واگذاری چاههای نفت به دمشق انجام داده باشد، به شرط ایجاد نظام سیاسی که دوست آمریکا و اسرائیل باشد. به ویژه اینکه دو پایگاهی که تخلیه شدهاند در غنیترین مناطق نفت و گاز سوریه قرار دارند. همچنین، ادغام نیروهای فعال در سوریه تحت عملیات «عزم راسخ»، حامل پیامی است مبنی بر آمادگی واشنگتن برای حفاظت از دولت شورشیان حاکم بر سوریه در دوره انتقالی تحت ریاست ابومحمد الجولانی که خود را اکنون «احمد الشرع» معرفی میکند.
با وجود خروج جزئی، پایگاههای آمریکایی همچنان در سوریه فعالند
الاخبار نوشت که این در حالی است که هم اکنون نیز، خروج جزئی نیروهای آمریکایی از پایگاههای خود در سوریه، به آرامش کامل در منطقه منجر نشده است. نیروهای آمریکایی همراه با نیروهای موسوم به «دموکراتیک سوریه» (قسد) گشتهایی در اطراف رود فرات در دیرالزور و شهر تل تمر در حومه الحسکه انجام میدهند. همچنین بهطور همزمان تمرینات نظامی و انتقال سلاح در چندین پایگاه در حومه الحسکه و اجرای عملیات امنیتی در اردوگاه الهول علیه هستههای باقیمانده داعش صورت گرفت.
طرح نظامی آمریکا در سوریه، پیش از آمدن ترامپ آماده شده بود
در همین راستا، منابع آگاه به این روزنامه لبنانی گفتند که ایالات متحده اجرای برنامهای برای آرایش و سازماندهی مجدد نیروهای خود در سوریه را آغاز کرده است. این برنامه از پیش از سقوط نظام بشار اسد و ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید آماده شده بود. به گفته این منابع، این طرح شامل خروج از برخی پایگاهها، ادغام نیروها در پایگاههای دیگر و کاهش تعداد نیروهای آمریکایی از ۲۰۰۰ نفر به ۵۰۰ نفر است. جالب است که واشنگتن چند ماه پیش از سقوط نظام اسد، تعداد نیروهای خود را از ۹۰۰ نفر به ۲۰۰۰ نفر افزایش داده بود.
پایگاههای آمریکا؛ اهرم فشار برای عادیسازی روابط با اسرائیل
به گفته این منابع، واشنگتن قصد دارد سه پایگاه اصلی را حفظ کند: پایگاه قسرک در شمال غربی الحسکه، پایگاه الشدادی در جنوب الحسکه و نیز یک پایگاه جدید در سد تشرین واقع در شمال شرقی حلب که هنوز احداث نشده است. این منابع پیشبینی میکنند که تمرکز آمریکا بر ادامه نظارت بر امنیت اردوگاهها و زندانهای مرتبط با گروه داعش در مناطق تحت کنترل قسد در سوریه باشد.بر اساس این گزارش، همچنین انتظار میرود که آمریکا حدود ۵۰۰ سرباز را حفظ کند تا فرآیند ادغام نیروهای قسد در ساختار دولت جدید سوریه به بهانه مبارزه با داعش تکمیل شود. گفته میشود که از این پایگاهها بهعنوان ابزاری برای اعمال فشار مستمر بر دمشق استفاده خواهد شد تا این کشور به محور آمریکایی بپیوندد و توافقنامه صلحی با اسرائیل منعقد کند.