واشنگتنپست: اسرائیلیها از شکاف میان ترامپ و نتانیاهو هراس دارند

ایرنا/روزنامه واشنگتن پست در مطلبی با اشاره به شکاف فزاینده میان «دونالد ترامپ» و «بنیامین نتانیاهو» بر سر موضوعهای مختلف، نوشت: رئیسجمهوری آمریکا در بسیاری از معادلات نخستوزیر اسرائیل را نادیده گرفته و سبب ترس و وحشت بسیاری در سرزمینهای اشغالی شده است.
این روزنامه پرشمارگان آمریکایی، به نظر میرسد نتانیاهو که از مدتها پیش به روابط خود با ترامپ میبالید، اکنون در موضوعاتی همچون مذاکرات هستهای ایران و درگیری واشنگتن با یمن کنار گذاشته شده است.
این روزنامه به سفر ترامپ به خاورمیانه اشاره کرده که قرار است پس از دیدار از عربستان، قطر و امارات و بدون توقف در بیت المقدس، پایان یابد.
تحلیلگر واشنگتن پست خاطرنشان کرده است این نخستین بار نیست که ترامپ، نتانیاهو را در موضوعات مهم نادیده میگیرد. هفته گذشته، پس از آنکه ترامپ آتش بس را در یمن اعلام کرد و این اقدام را بدون مشورت با طرف های اسرائیلی انجام داد، به حدس و گمان ها در مورد شکاف بیشتر میان تل آویو و واشنگتن دامن زد. چند روز بعد گزارشهایی مبنی بر بررسی دولت ترامپ در مورد ارائه دسترسی فناوری هستهای غیرنظامی به عربستان سعودی بدون پیش شرط عادی سازی روابط ریاض و تل آویو منتشر شد. روز یکشنبه نیز خلیل الحیه رهبر ارشد حماس از آزادی یک اسیر آمریکایی در نتیجه مذاکرات مستقیم با ایالات متحده خبر داد.
تمامی این رویدادها سبب شده تا اسرائیلیها از خود بپرسند که آیا تل آویو متحد بعدی است که ترامپ آن را کنار می گذارد؟
مایکل اورن سفیر سابق اسرائیل در واشنگتن چنین وضعیتی را «نگرانکننده» توصیف کرد و شالوم لیپنر دستیار سابق نتانیاهو و عضو اندیشکده شورای آتلانتیک، با توصیف حال و هوای بیت المقدس گفت: «این وحشت کامل است.»
دنیس راس مقام ارشد سابق وزارت امورخارجه آمریکا که در دوران رؤسای جمهور دموکرات و جمهوریخواه، سمت فرستاده ویژه در امور خاورمیانه را برعهده داشت، در این خصوص به واشنگتن پست گفت: «نگرانیهای اسرائیل در مورد مذاکرات ترامپ با ایران و سایر تهدیدات علیه تل آویو یا مورد توجه قرار نگرفته بود و یا نادیده گرفته میشد».
این مقام سابق آمریکایی سپس خاطرنشان کرد: «ترامپ ماهیت منافع آمریکا در خارج از کشور را نه از طریق یک زمینه ژئوپلیتیکی یا امنیتی، بلکه از مسیر یک چارچوب اقتصادی، مالی و تجاری تعریف میکند. من فکر میکنم رئیس جمهور ترامپ ممکن است این دیدگاه را داشته باشد که ما سالانه ۴ میلیارد دلار کمک نظامی به آنها (اسرائیلی ها) میدهیم. او در دیدار خود با نتانیاهو در کاخ سفید هم تاکید کرد که من برای حمایت از اسرائیلیها کارهای زیادی انجام میدهم».
واشنگتن پست در ادامه با یادآوری شادی اسرائیلیها پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ماه نوامبر ۲۰۲۴ (آبان ۱۴۰۳) استدلال کرده است که امروز اسرائیل اضطراب فزایندهای ناشی از این تغییر رویکرد شدید دارند. در آن زمان نتانیاهو، پیروزی ترامپ را «بزرگترین بازگشت تاریخی» نامید و وزرای راست افراطی کابینه وی با استقبال از این پیروزی، چشم انداز روشنی برای توسعه طلبی و شهرک سازی خود می دیدند. اما این شادی دیری نپایید.
مقامات و تحلیلگران صهیونیست نیز معتقدند که ظهور یک جناح بدبین به اسرائیل در واشنگتن، به ویژه در حزب جمهوریخواه که از دیرباز نزدیکی بسیاری با تل آویو داشته، می تواند چالشی جدید ایجاد کند.
به نوشته تحلیلگر واشنگتن پست، اسرائیل از دههها پیش هرگاه با مخالفتهایی از سوی روسای جمهور آمریکا در خصوص شهرک سازی در کرانه باختری روبرو می شد، به متحدانش در کنگره متکی بود. اما اکنون برخی جمهوریخواهان متحد ترامپ، از جمله مارجوری تیلور گرین نیز به طور فزایندهای از اسرائیل روی برمیگردانند.
فایننشال تایمز: صبر ترامپ در برابر نتانیاهو رو به پایان است
این روزنامه انگلیسی نیز با اشاره به گمانه زنیها در مورد شکاف میان واشنگتن و تل آویو بر سر موضوعهای مهم و گوناگون نوشت: آمریکا اهداف خود را پیگیری می کند و اسرائیل را از توافق با ایران و عربستان سعودی کنار میگذارد.
فایننشال تایمز سپس با بیان اینکه دکترین ترامپ در خاورمیانه بازتاب شعار او یعنی «اول آمریکا» است، استدلال کرده است که هدف اصلی رئیس جمهوری کنونی آمریکا، تقویت اقتصاد ایالات متحده با جذب سرمایهگذاریهای بزرگ در کشورهای حوزه خلیج فارس و فرصتهای سودآور برای شرکتهای آمریکایی است.
تحلیلگر این روزنامه با اشاره به سفر ترامپ به خاورمیانه بدون بازدید از اسرائیل، آورده است: به نظر میرسد همه به جز نتانیاهو برای ایجاد حسن نیت با ترامپ عجله دارند.
نویسنده سپس نخستین نشانه دلخوری رئیسجمهوری آمریکا از نتانیاهو را عدم لغو تعرفههای ۱۷ درصدی علیه اسرائیل دانست و افزود: ترامپ در این دیدار با نخست وزیر اسرائیل در کاخ سفید به وی یادآور شد که آمریکا سالانه چهار میلیارد دلار کمک به تل آویو ارائه می دهد و این خیلی زیاد است.
ایالات متحده همچنین کسری تجاری فزایندهای با اسرائیل دارد و همین سبب شده تا ترامپ، اسرائیل را یک سودجو در نظر بگیرد.
تحلیلگر فایننشال تایمز، سپس با تاکید بر این نکته که ترامپ به طور مداوم نتانیاهو را غافلگیر میکند و آن را از معادلات متعدد کنار می گذارد، اضافه کرده است که اگرچه ممکن است کاخ سفید و مقامات اسرائیلی شکاف و فاصله گرفتن دو متحد دیرین را تکذیب کنند، اما این رویکرد حاوی پیام ترامپ برای نتانیاهو است؛ «با این برنامه همراه شوید. این برنامه شامل جنگهای ابدی با اهداف غیرقابل دستیابی نمیشود».