ناآرامیهای گرجستان؛ اتهام «اغتشاش سازمانیافته» و ردپای غرب

تسنیم/معاون وزیر کشور گرجستان اعتراضات اخیر مخالفان را «حملاتی سازمانیافته و از پیش طراحیشده» خواند که خسارات جدی به نهادهای دولتی و پلیس وارد کرده است. یک کارشناس گرجی نیز این ناآرامیها را به تلاش کشورهای غربی برای تغییر رژیم در تفلیس مرتبط دانست.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «الکساندر داراخولیدزه» معاون وزیر کشور گرجستان، اعلام کرد که تحقیقات در مورد اقدامات اعتراضی مخالفان که از 28 نوامبر (2024) در تفلیس و سایر شهرهای کشور برگزار میشد، نشان میدهد این اعتراضات به خوبی برنامهریزی و سازماندهی شده بودند.
وی افزود: این اقدامات پس از آن آغاز شد که ایراکلی کوباخیدزه، نخستوزیر گرجستان، تعلیق روند الحاق این جمهوری به اتحادیه اروپا را اعلام کرد.
معاون وزیر کشور تاکید کرد که این اعتراضات خسارات جدی به پرسنل واحدهای پلیس گرجستان و نهادهای دولتی این کشور وارد کرده است.
وی اظهار داشت که پارلمان کشور از دهه 90 میلادی تاکنون چنین آسیبهایی را متحمل نشده بود که در حملات نوامبر-دسامبر 2024 به آن وارد شد.
الکساندر داراخولیدزه گفت: «وقایعی که از 28 نوامبر رخ دادهاند، باید در تصویر کلی بررسی شوند: چگونه آغاز شدند و چگونه توسعه یافتند. جامعه به خوبی دید که اینها حملاتی سازمانیافته، از پیش برنامهریزی شده و آماده شده به پلیس و نهادهای دولتی بودند.»
آمار تلفات و بازداشتها؛ دهها پلیس مجروح و 32 نفر متهم
معاون وزیر کشور گرجستان خاطرنشان کرد که در جریان این اقدامات، 171 پلیس آسیب دیدند، 39 نیروی انتظامی در نتیجه پرتاب اشیاء مختلف سنگین به شدت مجروح شدند، 54 پلیس بر اثر مواد آتشزا دچار سوختگی شدند، یک پلیس بینایی یک چشم خود را از دست داد و یک نفر دیگر با مشکلات جدی شنوایی مواجه شد.
این مقام مسئول اعلام کرد که برای جرائم ارتکابی در جریان اعتراضات، 32 نفر تحت پیگرد قانونی قرار گرفتهاند، از جمله پنج نفر به اتهام آسیب رساندن به اموال، هفت نفر برای حمله به پلیس، 19 نفر برای خشونت گروهی و یک نفر برای تدارک انفجار.
وی افزود که پلیس مدارک کافی برای بازداشت افراد مشخصی را در اختیار داشته و همه آنها به دادگاه ارائه شدهاند، اما به دلیل گستردگی اغتشاشات و بازداشتها، شناسایی عاملان مشخص آسیبدیدگی شرکتکنندگان در اعتراضات یا پلیسها فعلاً دشوار است.
داراخولیدزه گفت: «اینها اغتشاشات گستردهای بودند که در آنها دائماً درگیری رخ میداد. پلیس تاکنون تنها توانسته هفت مهاجم را شناسایی کند، زیرا اغتشاشات گستردهای در جریان بود.»
پاسخ دولت: تشدید قوانین تظاهرات و اتهام تلاش برای «یورومیدان»
مقامات گرجستان از اجرای خواستههای معترضان خودداری کرده و در پاسخ تصمیم گرفتند قوانین برگزاری تجمعات را تشدید کنند. دولت شرکتکنندگان در اعتراضات را به تلاش برای تضعیف دولت و تکرار سناریوی انقلابی به اصطلاح «یورومیدان» متهم کرد.
در همین حال، مخالفان حزب «رویای گرجستان» به برگزاری تجمعات اعتراضی ادامه میدهند؛ آخرین تجمع در تاریخ 8 مه در تفلیس برگزار شد: یک راهپیمایی اعتراضی مسالمتآمیز به سمت میدان اروپا که به مناسبت جشن روز اروپا برگزار شده بود.
تحلیل کارشناس گرجی: ردپای غرب در تلاش برای تغییر رژیم در تفلیس
پتره مامرادزه، رئیس موسسه استراتژی مدیریت، معتقد است که کشورهای غربی در پشت سازماندهی اعتراضات، یا به عبارت دقیقتر، اغتشاشات گسترده قرار داشتند.
به گفته وی، این کشورها پس از امتناع تفلیس از گشودن جبهه دوم علیه روسیه در گرجستان، تصمیم به تغییر رژیم در این کشور گرفتند. سازمانهای مختلفی از جمله بخش مربوطه آژانس توسعه جهانی آمریکا (USAID)، موسسه ملی دموکراتیک برای امور بینالملل (NDI) و دیگران در کار تغییر دولت در گرجستان مشارکت داشتند.
پتره مامرادزه افزود که غرب مدتها قبل، حتی پیش از سال 2022، هدف سرنگونی حزب حاکم «رویای گرجستان» را دنبال میکرد، اما موفق به این کار نشد، زیرا برخلاف ادعای نمایندگان غرب، انتخابات جعل نمیشد و واقعاً اکثریت قاطع رایدهندگان به «رویای گرجستان» رای میدادند.
دلایل شکست اعتراضات: ثبات اقتصادی و بیاعتباری اپوزیسیون
رئیس موسسه استراتژی مدیریت در توضیح اینکه چرا تظاهرکنندگان نتوانستند به اهداف مخرب خود دست یابند، اظهار داشت که اول از همه، مردم گرجستان انگیزه اعتراضی ندارند.
وی خاطرنشان کرد: «ساکنان کشور آن شرایط اجتماعی و اقتصادی را ندارند که موجب اعتراض داخلی شود و آنها را مجبور به حضور در خیابان با این امید کند که باید به نظم موجود پایان داد تا پس از آن چیزی بهتر بیاید. گرجستان به طور پایدار در میان سه اقتصاد با سریعترین رشد در جهان قرار دارد. گرجستان برای اولین بار وارد فهرست کشورهای با درآمد سرانه متوسط/بالا شده است. در شاخص جهانی توسعه انسانی سازمان ملل، این کشور برای اولین بار به رتبه 52 صعود کرده است. این با چشم غیرمسلح نیز قابل مشاهده است. به عنوان مثال، گرجستان از نظر تعداد خودروهای شخصی به یکی از پیشتازان جهان تبدیل شده است.»
دلیل دوم شکست، به گفته این کارشناس، اعتبار مخالفان است.
وی گفت: «برای بیشتر مردم، این افراد به دلیل مشارکتشان در جنایات دوران رژیم ساکاشویلی کاملاً بیاعتبار شدهاند. این افراد اعتماد برانگیز نیستند. آنها به عنوان میلیونرها شناخته میشوند و خود رژیم ساکاشویلی بر سه پایه استوار بود: نفرت، خشونت و دروغ. و مردم این را به یاد دارند. بنابراین، هیچ یک از مخالفان به عنوان رهبری که بخش بزرگی از مردم بتوانند از او پیروی کنند، ظاهر نشده است. چرا چهره جدیدی در تریبونها و صفحه تلویزیونها ظاهر نشد؟ زیرا تقاضایی وجود ندارد؛ چرا که چهرههای قدیمی نیز اعتماد برانگیز نیستند.»