مرکل هشدار داد؛ فروپاشی اتحادیه اروپا

شفقنا/ آنگلا مرکل، صدراعظم پیشین آلمان، در پی اقدام اخیر برلین برای محدود کردن ورود پناهجویان هشدار داد که سیاستهای سختگیرانهتر در زمینه مهاجرت و کنترل مرزها در سطح ملی میتواند به نابودی اتحادیه اروپا منجر شود.
به گزارش آرتی، مرکل در پاسخ به سؤالی درباره سیاستهای جدید دولت به رهبری صدراعظم فریدریش مرتس گفت: من باور ندارم که بتوانیم به شکل قاطع با مهاجرت غیرقانونی در مرز آلمان با اتریش یا آلمان با لهستان مقابله کنیم. من همواره از راهحلهای اروپایی حمایت کردهام.
سیاستهای جدید که اوایل ماه جاری توسط وزیر کشور، الکساندر دوبرینت، معرفی شدهاند، ارائه درخواست پناهندگی در تمام مرزهای زمینی آلمان را ممنوع کردهاند – اقدامی که چرخشی آشکار در مقایسه با سیاست «مرزهای باز» مرکل در سال ۲۰۱۵ محسوب میشود. البته برای کودکان، زنان باردار و سایر افراد آسیبپذیر استثناهایی در نظر گرفته شده است.
مرکل هشدار داد که این اقدام، آزادی حرکت در داخل اتحادیه اروپا و همچنین یکپارچگی منطقه شنگن – که امکان سفر بدون ویزا در بخش اعظم این اتحادیه را فراهم میکند – را تهدید میکند. او تأکید کرد که هرگونه اصلاح در قوانین مهاجرت و سفر باید در سطح اتحادیه اروپا و با توافق جمعی انجام شود.
او هشدار داد: در غیر این صورت، ممکن است شاهد نابودی اروپا باشیم.
سیاست «درهای باز» مرکل در سال ۲۰۱۵ با واکنش شدید سیاسی روبرو شد. منتقدان، این سیاست را «فاجعهبار» خواندند؛ زیرا در اوج بحران پناهجویان در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶، بیش از یک میلیون مهاجر اجازه ورود به آلمان یافتند.
آلمان همچنان مقصد اصلی پناهجویان در اتحادیه اروپاست. بر اساس آمارهای اتحادیه اروپا، این کشور در سال ۲۰۲۳ بیش از ۲۳۷ هزار درخواست پناهندگی دریافت کرده است – رقمی که تقریباً معادل یکچهارم کل درخواستهای ثبتشده در این بلوک است.
مرتس در جریان کمپین انتخاباتی خود وعده تشدید کنترلهای مرزی را داده بود؛ اقدامی که در واکنش به افزایش حمایت عمومی از حزب راستگرای افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) صورت گرفت – حزبی که به داشتن مواضع ضد مهاجرتی شناخته میشود.
این حزب توانست با کسب ۲۰.۸ درصد آرا، مقام دوم را از آن خود کند، اما از مذاکرات برای تشکیل دولت و ائتلاف توسط احزاب اصلی کنار گذاشته شد.
اوایل این هفته، پلیس آلمان هشدار داد که با وجود اعزام ۳ هزار مأمور اضافی برای حمایت از ۱۱ هزار نیروی مستقر در گذرگاههای اصلی مرزی، ممکن است تنها «برای چند هفته دیگر» بتوان قوانین جدید را اجرا کرد؛ زیرا فشار بر نیروهای مرزی به شدت در حال افزایش است.