آمریکا در بحران مهمات؛ پنتاگون ترمز ارسال سلاح به اوکراین را کشید

فارس/ وبگاه پولتیکو به نقل از چند منبع آگاه گزارش کرد که پنتاگون ارسال برخی از موشکهای پدافند هوایی و سایر مهمات نقطهزن به اوکراین را بهدلیل نگرانی از کاهش بیش از حد ذخایر تسلیحاتی ایالات متحده متوقف کرده است.
سه منبع آگاه در گفتوگو با وبگاه پولتیکو تایید کرردند که تصمیم توقف ارسال تسلحات به اوکراین به رهبری «البریج کولبی»، رئیس سیاستگذاری پنتاگون و پس از بازبینی ذخایر مهمات اتخاذ شده و موجب نگرانیهایی درباره کاهش موجودی گلولههای توپخانه، موشکهای دفاع هوایی و مهمات نقطهزن گردیده است. به گفته این منابع، تصمیم اولیه برای تعلیق برخی کمکهای وعدهدادهشده در دوران دولت بایدن، در اوایل ژوئن گرفته شده، اما اکنون و در زمانی اجرا میشود که اوکراین در حال دفع گستردهترین حملات موشکی و پهپادی روسیه در کییف و دیگر مناطق است. این منابع به دلیل حساسیت عملیات، بهصورت ناشناس صحبت کردهاند. پنتاگون نیز به درخواست برای اظهارنظر پاسخی نداده است.
سخنگوی معاون مطبوعاتی کاخ سفید، «آنا کلی»، در بیانیهای که پس از انتشار گزارش منتشر شد، اعلام کرد: «این تصمیم در راستای اولویتدادن به منافع آمریکا و پس از بازبینی وزارت دفاع از حمایتها و کمکهای نظامی ایالات متحده به سایر کشورها اتخاذ شده است.» وی در انکار بحران مهمات آمریکا مدعی شد «قدرت نیروهای مسلح ایالات متحده همچنان غیرقابلانکار است، فقط از ایران بپرسید.» بر اساس این گزارش، موشکهای سیستم پدافند هوایی پاتریوت، گلولههای توپخانه دقیق، موشکهای هلفایر و سایر تسلیحات مورد استفاده جنگندههای اف-۱۶ و پهپادهای اوکراینی، از جمله اقلامی هستند که ارسال آنها متوقف شده است. پولتیکو ادامه داد که این کاهش تسلیحاتی، بهطور حتم در میدان نبرد احساس خواهد شد، چرا که اوکراین همچنان در حال مقابله با تهاجمات جدید نیروهای روسی است. این تصمیم پس از آن اتخاذ شده که «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین، در حاشیه نشست ناتو در هلند با «دونالد ترامپ» دیدار کرده است. ترامپ در کنفرانس خبری در پایان نشست ناتو در لاهه گفت «آنها به قول خودشان به دنبال موشکهای ضد موشک، هستند و ما در حال بررسی امکان فراهمکردن برخی از آنها هستیم. این موشکها بسیار کمیاب هستند.»
بر اساس این گزارش، مهماتی که اکنون در حال تعلیق است، ترکیبی از تسلیحات پدافند هوایی و سلاحهای دقیق است که طی بیش از دو سال گذشته به اوکراین ارسال شده است. این حمایتها از دو مسیر متفاوت انجام میشده است: نخست، برداشت از ذخایر فعلی تسلیحات آمریکا با بودجهای برای جایگزینی آنها، و دوم، از طریق «ابتکار حمایت امنیتی اوکراین» که طی آن ایالات متحده از شرکتهای دفاعی آمریکایی برای اوکراین تسلیحات خریداری میکند. بودجه مورد نیاز برای این حمایتها در پایان دوران بایدن تخصیص یافته و تحویل تجهیزات به محض آمادهشدن آنها انجام میشود. برداشت از ذخایر فعلی در دولت ترامپ نیز ادامه یافته و این دولت در حال استفاده از آخرین بخش از بودجه ۶۱ میلیارد دلاری است که برای جایگزینی ذخایر و همچنین کمک به اسرائیل و دیگر شرکا تخصیص داده شده بود.دولت ترامپ هیچ درخواست جدیدی برای کمک به اوکراین ارائه نکرده، اما به گفته یک مقام دولتی، از بودجه باقیمانده دولت بایدن میتوان برای چند ماه آینده کمکرسانی به اوکراین را ادامه داد. یکی از منابع آگاه گفته است که از فوریه گذشته، پنتاگون دستهبندی جدیدی برای اهمیت حیاتی برخی مهمات ایجاد کرده، زیرا نگران استفاده بیش از حد از موشکهای دفاع هوایی در یمن بوده است. او افزود که یادداشتی برای اقدام تهیه شده بود تا وزیر دفاع، «پیت هگزث»، تعلیق برخی از نادرترین مهمات موجود در ذخایر ایالات متحده را تصویب کند، اما این تصمیم بهدلیل تغییرات در کادر مدیریتی، ماهها بدون بررسی باقی مانده بود. پولتیکو ادامه داد که برنامههایی برای بازگرداندن مهماتی مانند گلولههای توپخانه، مهمات تانک و سامانههای پدافند هوایی به خاک آمریکا یا فلسطین اشغالی طراحی شده بودند.