قطع تسلیحات آمریکا به اوکراین اروپاییها را شوکه کرد

فارس/ یک منبع مطلع روز چهارشنبه به بلومبرگ گفت که تصمیم واشنگتن در توقف ارسال سلاح و مهمات به اوکراین باعث شوکه شدن مقامهای اتحادیه اروپا شده است.
برخی از همپیمانان اوکراین تمرکز خود را به سمت موضوعات دیگر معطوف کردهاند، در حالی که این کشور همچنان در درگیری با روسیه به سر میبرد. به گزارش بلومبرگ، واشنگتن پس از بررسی ذخایر مهمات، انتقال مهمات توپخانه و سامانههای پدافند هوایی به اوکراین را متوقف کرد که این موضوع امیدها برای ادامهٔ تأمین مهمات حیاتی از سوی آمریکا را تحت تأثیر قرار داده است. در فرانسه، رئیسجمهور امانوئل ماکرون نیز با تماس تلفنی با همتای روسی خود، ولادیمیر پوتین، عمدتاً به تهاجم آمریکا و اسرائیل به ایران و پرونده هستهای تهران پرداخت، مسئلهای که به گفته وبگاه آمریکایی، دیگر رهبران اروپایی را غافلگیر کرده و نشاندهنده آن است که اولویتهای ژئوپلیتیکی دیگر، تلاشهای متحدان برای منزوی کردن مسکو را تحت تأثیر قرار داده است. کنارهگیری آمریکا از جنگ در جبهه شرقی اروپا که حدود سه سال و نیم است ادامه دارد، پررنگتر شده است و تلاشهای دیپلماتیک غربیها از جمله رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ برای پایان دادن به درگیری نیز به بنبست خورده است. ترامپ در کارزار انتخاباتی مدعی شده بود که به میتواند جنگ اوکراین را در «24 ساعت» به پایان برساند، قولی که نهتنها به واقعیت تبدیل نشد، بلکه اکنون با گذشت ماهها از بازگشت ترامپ به کاخ سفید همچنان پیشرفتی در مذاکرات صلح دیده نمیشود.
واکنش اوکراین به تصمیم آمریکامقامات اوکراینی تلاش کردند جزئیات توقف کمکهای آمریکا را مشخص کنند و پیامدهای آن را ارزیابی نمایند. ترامپ هفته گذشته گفته بود که پس از دیدار «خوب» با ولودیمیر زلنسکی در حاشیه نشست ناتو در لاهه، ممکن است سامانههای پدافند هوایی پاتریوت بیشتری به اوکراین تحویل دهد.وزارت دفاع اوکراین روز چهارشنبه اعلام کرد که هیچ اطلاع رسمی درباره توقف ارسال تجهیزات دریافت نکرده و تغییری در برنامههای حمل و نقل مشاهده نکرده است. وزارت خارجه اوکراین نیز از سرپرست موقت سفارت آمریکا جان گینکل برای گفتوگو درباره همکاریها دعوت کرد. این وزارتخانه در بیانیهای تأکید کرد: «هرگونه تأخیر یا تردید در حمایت از توان دفاعی اوکراین تنها «مهاجم» را بهجای پیگیری صلح، به ادامه جنگ تشویق خواهد کرد.» کاخ سفید تأیید کرد که گزارش وبگاه «پولیتیکو» درباره توقف ارسال مهمات درست است و این تصمیم پس از بازبینی ذخایر مهمات آمریکا و نگرانی از کاهش آنها اتخاذ شده است. از جمله سلاحهایی که ارسالشان متوقف شده، مهمات توپخانه ۱۵۵ میلیمتری، موشکهای شانهپرتاب استینگر، باتریهای پدافند هوایی پاتریوت و موشکهای هلفایر است.
بلومبرگ: مقامات اروپایی از این تصمیم شوکه شدهاندوبگاه آمریکایی در این باره افزود که مقامات اروپایی از تصمیم آمریکا برای کاهش کمکها به اوکراین شوکه شدهاند، به خصوص پس از اظهارات ترامپ در ناتو، و در حال بررسی راههایی برای جبران کاهش کمکهای آمریکا هستند. برخی مقامات امیدوارند که این موضع ممکن است تقلیل یابد و یا حتی بازگردانده شود. اگر چه کشورهای عضو اتحادیه اروپا کمکهای خود به اوکراین را افزایش دادهاند، از جمله وعده ارسال دو میلیون تیر مهمات به کییف در سال جاری، اما مشاور رئیسجمهور اوکراین میخایلو پودولیاک گفته است که این تلاشها به اندازه کافی سریع پیش نمیرود و افزایش تولید تسلیحات نظامی در اروپا «کُند» است. به گفته بلومبرگ، تماس تلفنی ماکرون با پوتین نیز منجر به تقویت حس کنارهگیری غرب از این درگیری شده است. رهبر فرانسه در اولین تماس خود با پوتین از سال ۲۰۲۲، بر هماهنگی در رویکرد نسبت به ایران و برنامه هستهای آن توافق کرد که اقدامی نادر در جهت نزدیکی به مسکو محسوب میشود. یک مقام مطلع گفته است که این تماس برای اطمینان از این انجام شد که ترامپ تنها طرف غربی که با پوتین در ارتباط است، نباشد. ماکرون به رهبران اروپایی و زلنسکی درباره تلاشهای خود برای ایجاد رویکردی مشترک میان پنج عضو دائمی شورای امنیت درباره ایران اطلاع داده است و از سوی دیگر به کییف اطمینان داده که فرانسه حمایت خود از تلاش جنگی آنها را حفظ میکند.
با این حال، رهبران اروپایی نسبت به سودمندی این تماس با کرملین شکاک باقی ماندهاند. النا سوپونینا، کارشناس مسائل خاورمیانه در مسکو، تماس سران فرانسه و روسیه را «ابتکار اروپایی» نامید و در عین حال گفت که همزمانی این تماس با کاهش کمکهای آمریکا «تصادفی نیست».با این حال، صدراعظم آلمان فریدریش مرتس گفته است که احتمال تماس دوجانبه با پوتین کم است و اگر مذاکرات آتشبس نتیجهبخش باشد و اوکراین نیز موافق باشد، آنگاه آماده گفتوگو است. سخنگوی مرز اعلام کرد که دولت آلمان نظری درباره تماس ماکرون ارائه نخواهد داد.