نماد آخرین خبر

مذاکرات نظامی گسترده بین مصر و چین

منبع
ايسنا
بروزرسانی
مذاکرات نظامی گسترده بین مصر و چین

ایسنا/مقامات مصری در چارچوب استراتژی گسترده‌تری که برای تنوع بخشیدن به منابع تسلیحاتی و افزایش قابلیت‌های نظامی خود اتخاذ کرده‌اند، در حال حاضر مشغول مذاکرات سطح بالایی با همتایان چینی خود برای توسعه همکاری نظامی بین قاهره و پکن هستند. این همکاری شامل حوزه‌های مختلفی از جمله معاملات تسلیحاتی، رزمایش‌های مشترک و تبادل تخصص در فناوری دفاعی خواهد بود. 

 منابع آگاه مصری به العربی الجدید گفتند که این جلسات که در سطوح مختلف بین مقامات نظامی مصر و چین برگزار می‌شود، در حال بررسی تعدادی از پروژه‌های پیشنهادی برای افزایش همکاری فنی و لجستیکی، از جمله احتمال امضای قرارداد برای تأمین سیستم‌های تسلیحاتی مدرن چینی و انجام آموزش‌های مشترک در زمینه‌های پدافند هوایی، جنگ سایبری و مبارزه با تروریسم است.

مصر به دنبال جایگزینی ایالات متحده نیست

این منابع تأکید کردند که مصر به دنبال جایگزینی ایالات متحده با هیچ طرف دیگری در زمینه تسلیحاتی نیست، بلکه به دنبال تدوین یک سیاست متنوع‌تر و مستقل‌تر است. با این حال، همین منابع خاطرنشان کردند که «تغییرات در جهان و کاهش برخی تفاهمات ضمنی در سیاست‌های آمریکا و با توجه به تردیدهای مکرر واشنگتن در مورد تأمین جت‌های جنگنده پیشرفته اف-۱۵ برای مصر، قاهره را مجبور کرده تا به دنبال جایگزین‌هایی باشد که با منافع حاکمیتی آن همسو است».

این منابع همچنین فاش کردند که همکاری نظامی مصر تنها به چین محدود نمی‌شود، بلکه شامل روابط گسترده با روسیه و اتحادیه اروپا نیز می‌شود. این بخشی از تلاش‌های مصر برای ایجاد تعادل در روابط دفاعی خود است که به آن امکان می‌دهد استقلال تصمیم‌گیری نظامی خود را حفظ کند و سیستم‌های تسلیحاتی خود را به دور از فشارهای سیاسی توسعه دهد.

در همین زمینه، «عمرو هاشم ربیع»، مشاور مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک «الاهرام»، به العربی الجدید گفت که واقعیت ایجاب می‌کند مصر منابع تسلیحاتی خود را نه تنها به عنوان یک گزینه استراتژیک، بلکه به عنوان یک ضرورت عملی گسترش داده و متنوع کند. او توضیح داد که انواعی از تجهیزات نظامی وجود دارد که مصر به دلیل تعهد واشنگتن به آنچه که به عنوان «تضمین برتری کیفی اسرائیل» شناخته می‌شود، نمی‌تواند از ایالات متحده دریافت کند.

ربیع افزود برخی از سلاح‌های آمریکایی که مصر ممکن است به دست آورد، با کنترل‌های دیجیتالی یکپارچه مبتنی بر فناوری‌های هوش مصنوعی ارائه می‌شوند که به صادرکنندگان اجازه می‌دهد اثربخشی آنها به مناطق جغرافیایی را خاص محدود کنند یا برخی از اجزای حیاتی آنها را غیرفعال کنند، امری که استقلال تصمیم‌گیری نظامی مصر را محدود کنند. وی خاطرنشان کرد که چین و روسیه پایه اصلی این رویکرد هستند، اما برقراری روابط با کشورهای دیگر مانند فرانسه و آلمان و حتی برخی از کشورهای در حال توسعه مانند هند و برزیل همچنان یک گزینه است. 

ربیع تأکید کرد که مسئله فقط تنوع‌بخشی نیست، بلکه جستجوی بهترین و توانمندترین برای دستیابی به بازدارندگی است، زیرا مصر در منطقه‌ای بی‌ثبات قرار دارد و احتمالاً برای مدت طولانی در این وضعیت باقی خواهد ماند. بنابراین، ایجاد یک نیروی بازدارنده متعارف قوی ضروری شده است. 

از سوی دیگر، «عصام عبدالشافی» استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل گفت که دولت مصر از نظر قابلیت‌ها و منابع، توانایی‌هایی را دارد که برتری نظامی خود را بدون اتکای مطلق به ایالات متحده تضمین کند. او توضیح داد که «مصر از قابلیت‌های انسانی، اقتصادی و مادی فوق‌العاده‌ای برخوردار است که آن را قادر می‌سازد صرف نظر از ماهیت چالش‌هایی که در مرحله فعلی با آن روبرو است، نیرویی مؤثر و تأثیرگذار در منطقه باشد.» 

با این حال، عبدالشافی خاطرنشان کرد که واقعیت سیاسی فعلی، با توجه به آنچه که او «وابستگی ساختاری» قاهره به ایالات متحده از زمان امضای توافق‌نامه کمپ دیوید در سال ۱۹۷۸ توصیف کرد، برداشتن گام‌های عملی در این مسیر را برای قاهره دشوار می‌کند. در نتیجه، مقامات مصری نمی‌توانند کاملاً به روسیه یا چین تکیه کنند، به ویژه پس از شکست‌هایی که رژیم‌های متحد مسکو و پکن در منطقه عرب، مانند نظام‌های بشار اسد، معمر قذافی و عمر البشیر، متحمل شده‌اند.

ایجاد اتحادهای استراتژیک منطقه‌ای

به نظر عبدالشافی، جایگزین واقعی پیش روی مصر در این مرحله، نه جستجوی چتر حمایتی روسیه یا چین، بلکه «ایجاد اتحادهای استراتژیک منطقه‌ای مؤثر»، در درجه اول با ترکیه است. او تأکید کرد که «ارائه حمایت واقعی از جنبش‌های مقاومت فلسطین با محوریت غزه، چیزی است که می‌تواند امنیت ملی مصر و اعراب را تقویت کند، نه گسترش معاملات تسلیحاتی با قدرت‌های بزرگ با برنامه‌های خودشان که ممکن است در زمان چالش با منافع مصر همسو نباشد.»

«توفیق طعمه» کارشناس امور آمریکا و خاورمیانه گفت که اقدام مصر برای تنوع بخشیدن به منابع تسلیحاتی خود در چارچوب تلاش‌های این کشور برای تضمین درجه‌ای از استقلال استراتژیک و بازدارندگی نظامی در مواجهه با آنچه او «تکبر اسرائیل» و تلاش‌های مداوم تل آویو برای حفظ برتری نظامی خود در منطقه توصیف کرد، صورت می‌گیرد. 

با این حال، «طعمه» هشدار داد که این مسیر مملو از چالش‌های قابل توجهی از جمله فشار بالقوه ایالات متحده است که در نتیجه آن حمایت غرب هم کاهش می‌یابد و از سوی دیگر، ارتش مصر وابستگی شدیدی به سلاح‌های آمریکایی برای آموزش، تجهیزات حساس و قطعات یدکی دارد.

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره