نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
بین الملل

خروج آمریکا از یونسکو، میدان را برای چین باز می‌کند

منبع
فارس
بروزرسانی
خروج آمریکا از یونسکو، میدان را برای چین باز می‌کند

فارس/ رسانه‌های آمریکایی هشدار داده‌اند که واشنگتن با خروج از یونسکو، فرصت را برای نفوذ هر چه بیشتر رقیب سنتی خود یعنی چین در آموزش، ثبت آثار تاریخی و حتی هوش مصنوعی فراهم خواهد کرد.

 روزنامه نیویورک‌تایمز در سرمقاله روز چهارشنبه خود تأکید کرده که تصمیم دونالد ترامپ برای خارج کردن آمریکا از «سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد(یونسکو)»، مانع بزرگی را از سر راه چین برمی‌دارد و فرصت را برای «پیشروی قدرت نرم» این کشور فراهم می‌کند. دولت آمریکا روز سه‌شنبه، در حمایت از اسرائیل اعلام کرد که از پایان سال ۲۰۲۶ از یونسکو خارج می‌شود. دلیل این تصمیم، «تعصب ضداسرائیلی» و «اهداف تفرقه‌افکنانه» یونسکو عنوان شده است. این سومین بار است که واشنگتن از این سازمان بین‌المللی خارج می‌شود. ترامپ در سال ۲۰۱۷ و در دوره اول ریاست‌جمهوری خود نیز از یونسکو خارج شده بود. آمریکا زمانی بزرگ‌ترین حامی مالی یونسکو بود و حدود ۲۵٪ از بودجه آن را تأمین می‌کرد اما روابط واشنگتن با این سازمان در سال‌های اخیر پرنوسان بوده است. نیویورک‌تایمز نوشته این خلأ، شرایط را برای چین فراهم کرده است. اکنون یکی از مقامات چینی، سِمت معاونت مدیرکل یونسکو را نیز برعهده دارد. این روزنامه همچنین به این مسئله اشاره کرده که یونسکو از اولویت‌های اصلی رئیس‌جمهور چین از جمله پروژه زیرساختی جهانی «یک کمربند، یک جاده» هم حمایت می‌کند.این روزنامه افزوده که حالا با خروج آمریکا، شرایط برای چین هموارتر شده تا از ایتالیا پیشی بگیرد و تعداد مکان‌های فرهنگی بیشتری را به نام خود ثبت کند.

افزایش نفوذ چین در هوش مصنوعی
«یونسکو میدان نبردی برای قدرت و نفوذ فرهنگی و فکری است»؛ این نظر دیوید کیلیون، سفیر آمریکا در یونسکو در دوران باراک اوباماست و حالا به عقیده کارشناسان آمریکایی، با تصمیم ترامپ برای خروج از یونسکو، این فرصت مهم به چین داده می‌شود.یونسکو مسئول تدوین دستورالعمل‌های جهانی در زمینه هوش مصنوعی نیز هست. طبق گزارش رسانه‌های دولتی چین، یونسکو با شرکت فناوری هوش مصنوعی iFlytek توافق همکاری در زمینه آموزش عالی در آسیا و آفریقا منعقد کرده است.مقامات چینی تأکید کرده‌اند که «سازمان‌های بین‌المللی میدان بازی‌های ژئوپولیتیکی نیستند» و پکن قصد ندارد آمریکا را به چالش بکشد یا جایگزین آن شود با‌این‌حال رسانه‌ها و کارشناسان آمریکایی نسبت به خروج واشنگتن از یونسکو هشدار داده‌اند.
ترامپ باز هم عقب‌نشینی کرد
وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای تصریح کرده که «یونسکو برنامه‌ای جهانی‌گرا و ایدئولوژیک برای توسعه بین‌المللی پیش می‌برد که با سیاست خارجی اول آمریکا در تضاد است.»نیویورک‌تایمز تأکید کرده که این عقب‌نشینی، بخشی از عقب‌نشینی گسترده‌تر آمریکا از نهادهای بین‌المللی و نگاه بدبینانه ترامپ به قدرت نرم است.این در حالی است که سیاستمداران پیشین آمریکا مدت‌ها بر این باور بودند که نفوذ فرهنگی و اقتصادی واشنگتن در خارج، اهرمی در دیپلماسی به شمار می‌رود.ترامپ همچنین از سازمان جهانی بهداشت خارج شده و آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا (USAID) را نیز تضعیف کرده است. علاوه بر این، انتظار می‌رود بازبینی نهادهای سازمان ملل توسط کاخ سفید در آینده؛ به کاهش بودجه دیگر نهادها نیز منجر شود.وو شین‌بو، رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی دانشگاه فودان در شانگهای معتقد است که «آمریکا دیگر قابل اتکا نیست. جایگاه و نفوذ چین در سازمان ملل قطعاً افزایش خواهد یافت.»

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره