درگیریهای شدید مرزی میان تایلند و کامبوج

ایرنا/ منابع خبری گزارش دادند که درگیریهای مرزی میان تایلند و کامبوج امروز (پنجشنبه) با استفاده از جنگندهها، راکتها و توپخانه به اوج خود رسیده و منجر به کشته شدن یک غیرنظامی و زخمیشدن چندین نفر دیگر شده است.
به گزارش روز پنجشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، این درگیریها در منطقهای به نام «مثلث زمرد» رخ داده که محل تلاقی مرزهای دو کشور تایلند و کامبوج با لائوس است و چندین معبد باستانی در آن قرار دارد.
تایلند با استفاده از جنگندههای اف-۱۶ به اهداف نظامی کامبوج حمله کرد، در حالی که کامبوج نیز راکتها و گلولههای توپخانهای به سمت تایلند شلیک کرد. این درگیریها در نزدیکی دو معبد مرزی بین استان سورین تایلند و استان اودار میچیه کامبوج آغاز شد و هر دو طرف یکدیگر را مسئول شروع نبرد دانستند.
سخنگوی وزارت دفاع کامبوج اعلام کرد که نیروهای تایلندی با نقض تمامیت ارضی کامبوج به مواضع نظامی این کشور حمله کردند و کامبوج نیز در چارچوب قوانین بینالمللی، از حق دفاع مشروع خود استفاده کرده است. از سوی دیگر، تایلند اعلام کرد که نیروهای کامبوج اولین شلیکها را انجام دادهاند و حتی به غیرنظامیان نیز حمله کردهاند.
در جریان این درگیریها، یک گلوله توپخانهای کامبوج به یک خانه در تایلند اصابت کرد و منجر به کشته شدن یک غیرنظامی و زخمیشدن سه نفر دیگر از جمله یک کودک پنجساله شد. دولت تایلند همچنین اتباع خود را تشویق کرد تا در صورت عدم نیاز ضروری هرچه سریعتر کامبوج را ترک کنند.
این درگیریها در حالی رخ داده است که روابط دو کشور در هفتههای اخیر به شدت تیره شده و تایلند سفیر کامبوج را اخراج و سفیر خود را از پنومپن فراخوانده بود.
کامبوج نیز در واکنش به این اقدام، روابط دیپلماتیک با تایلند را به «پایینترین سطح» کاهش داده و اکثر دیپلماتهای خود را از تایلند خارج کرد.
مناقشه مرزی میان تایلند و کامبوج به دههها قبل بازمیگردد و پیش از این نیز چندین بار به درگیریهای خونین منجر شده است. این تنشها به تازگی با محدودیتهای مرزی و توقف واردات برخی کالاها از سوی دو کشور تشدید شده است.
با توجه به وخامت اوضاع، مقامات دو کشور خواستار اقدامات دیپلماتیک و پایبندی به قوانین بینالمللی برای جلوگیری از تشدید بیشتر درگیریها شدهاند.
به گزارش ایرنا، تایلند و کامبوج به عنوان دو همسایه، سابقه طولانی در زمینه اختلافات ارضی دارند. برجستهترین مورد اختلاف آنها مربوط به دماغه «پره ویهار»، منطقهای در اطراف یک معبد هزار ساله بود که در سال ۲۰۰۸ به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شد. دیوان بینالمللی دادگستری در سال ۲۰۱۳ حاکمیت بر این منطقه را به کامبوج اعطا کرد.
به تازگی حوادث مرزی بین دو کشور رخ داده است، از جمله در ماه فوریه که نیروهای کامبوجی و اعضای خانواده آنها وارد یک معبد باستانی در امتداد مرز شدند و سرود ملی کامبوج را خواندند که منجر به مشاجره کوتاهی با نیروهای تایلندی شد. این حادثه به صورت ویدیویی ضبط و در رسانههای اجتماعی منتشر شد.
این درگیری در حالی است که هان مانت نخست وزیر کامبوج و پائونگترن شیناواترا همتای تایلندی وی در نشست هفته جاری آسهآن حضور دارند و بر همکاری میان کشورهای عضو تاکید کردند.