نماد آخرین خبر

نشست پاریس؛ سکوت سوریه و افشاگری‌های رسانه‌های اسرائیلی

منبع
ايسنا
بروزرسانی
نشست پاریس؛ سکوت سوریه و افشاگری‌های رسانه‌های اسرائیلی

ایسنا/نتیجه جلسه نیمه‌علنی که پنجشنبه شب در پاریس بین وزیر امور خارجه دولت موقت سوریه و وزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی تحت نظارت فرستاده ویژه ایالات متحده در سوریه برگزار شد، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

نتیجه جلسه‌ای که پنجشنبه شب در پاریس بین «اسعد الشیبانی» وزیر امور خارجه سوریه و «ران درمر» وزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی تحت نظارت «تام باراک» فرستاده ویژه ایالات متحده در سوریه برگزار شد، همچنان نامشخص است. موضوع کلی این جلسه، پیگیری تفاهمات امنیتی در مورد جنوب سوریه بود، در حالی که سوریه در مورد جلسه پاریس سکوت اختیار کرده است، تل‌آویو نیز تنها به افشاگری رسانه‌های عبری اکتفا کرده است.

به گزارش وب‌سایت آمریکایی آکسیوس، این جلسه چهار ساعت طول کشید و بالاترین سطح دیدار رسمی بین سوریه و اسرائیل در بیش از ۲۵ سال گذشته محسوب می‌شود. باراک روز پنجشنبه در توییتی در حساب کاربری خود نوشت: «عصر امروز با سوری‌ها و اسرائیلی‌ها در پاریس دیدار کردم. هدف ما گفتگو و کاهش تنش‌ها بود و دقیقا به همین هدف رسیدیم. همه طرف‌ها تعهد خود را برای ادامه این تلاش‌ها تجدید کردند.»

مقامات اسرائیلی به آکسیوس گفتند که هدف از نشست پاریس، دستیابی به تفاهمات امنیتی در مورد جنوب سوریه است «تا آتش‌بس بین دو طرف حفظ شود و از بحرانی مانند آنچه هفته گذشته رخ داد، جلوگیری شود.»

کانال ۱۲ به نقل از مقامات ارشد اسرائیلی که نامشان فاش نشده، تأیید کرد که درمر و الشیبانی پنجشنبه در پاریس با هم دیدار کردند. به گفته مقامات اسرائیلی، هدف از این نشست، دستیابی به تفاهمات امنیتی در مورد جنوب سوریه به منظور حفظ آتش‌بس بین دو طرف و جلوگیری از بحرانی مانند آنچه هفته گذشته رخ داد، بود. به گفته یک مقام ارشد اسرائیلی، مقامات تل آویو امیدوارند که «نشست پاریس، علاوه بر موضوع ترتیبات امنیتی در مرز، منجر به تمایل بیشتر سوریه برای پیشبرد گام‌های سیاسی با اسرائیل شود.»

طرف‌های شرکت‌کننده در این نشست درباره نتایج آن اظهار نظری نکردند.

فرانسه خواستار اتحاد سوریه از طریق راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز و تضمین حقوق کردها شد

«ژان نوئل بارو»، وزیر امور خارجه فرانسه، روز جمعه خواستار یک راه‌حل مذاکره‌ای و مسالمت‌آمیز برای اتحاد سوریه و تضمین حقوق کردها شد.

وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرد که مذاکرات بین وزیر بارو و مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد)، بر لزوم برگزاری جلسه مذاکره در پاریس بین دولت سوریه و نیروهای کرد تاکید کرده است.

عبدی نیز در توییتی نوشت: «ما تعهد خود را به همکاری با ائتلاف بین‌المللی در مبارزه با تروریسم و ​​تحکیم ثبات در سوریه تایید می‌کنیم.»

بارو، همتای سوری خود، اسعد الشیبانی و فرستاده ویژه ایالات متحده در سوریه، تام باراک، روز جمعه توافق کردند که پاریس «در اسرع وقت» میزبان دور جدیدی از مذاکرات بین دولت سوریه و قسد برای تکمیل اجرای مفاد توافق‌نامه دوجانبه باشد.

«بسام السلیمان» تحلیلگر سیاسی به العربی الجدید گفت که نشست پاریس ممکن است بر تحولات السویدا متمرکز بوده باشد اما هیچ اطلاعاتی در مورد محتوای آن در دسترس نیست.

السلیمان گفت: ماهیت این نشست مربوط به ترتیبات امنیتی و پیشنهادی برای کاهش تنش با طرف اسرائیلی است. در مورد وضعیت السویدا، اسرائیل نباید طرف مذاکره‌کننده از طرف نمایندگان این استان باشد، زیرا این موضوع داخلی سوریه است و دخالت اسرائیل در این موضوع با هدف سوءاستفاده از آنچه اتفاق افتاده برای دستیابی به اهداف خود است.

طبق اظهارات «ابو محمد الجولانی» رئیس موقت سوریه، تماس‌های غیرمستقیمی بین دو طرف تحت نظارت چندین طرف صورت گرفته است. با این حال، منابع اسرائیلی از جلسات مستقیمی صحبت کردند که آخرین آن در سفر الجولانی به پایتخت آذربایجان در دوازدهم این ماه در باکو برگزار شد و به گفته منابع رسانه‌ای، مقامات سوری و اسرائیلی را گردهم آورد. به گفته این منابع، اختلافاتی بین دو طرف بر سر احیای توافق‌نامه توقف درگیری ۱۹۷۴ ایجاد شد و اسرائیل این توافقنامه را رد کرد. تل آویو علاوه بر «عادی‌سازی گرم» که شامل افتتاح سفارتخانه‌ها و روابط تجاری است، خواستار حضور نظامی خود در خارج از ارتفاعات جولان برای یک دوره انتقالی پنج ساله شده که طرف سوری آن را رد کرد.

به گفته منابع، طرف سوری از تل آویو خواست که به دمشق چراغ سبز نشان دهد تا السویدا را به طور کامل در ساختارهای دولت سوریه ادغام کند. ظاهرا هیئت سوری متوجه شده بود که تل آویو با این موضوع موافقت کرده است و دمشق بر اساس این تفاهم عمل کرد و از تنش‌های بین دروزی‌ها و بادیه‌نشین‌ها بهره‌برداری کرد. «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا این دیدگاه را با بیان اینکه آنچه در السویدا اتفاق افتاده ناشی از «سوء تفاهم جدی» بین طرف‌های سوری و اسرائیلی بوده است، ابراز کرد.

«احمد المسالمه» خبرنگار سوری ساکن پاریس، معتقد است که نشست پاریس نشان می‌دهد که روابط بین دمشق و تل‌آویو وارد مرحله‌ای از «کنترل تنش» شده است و در صورت برآورده شدن شروط خاص، می‌تواند به یک تفاهم امنیتی شبه‌پایدار تبدیل شود.

المسالمه به العربی الجدید گفت که دستیابی به کنترل اوضاع مستلزم ادامه جلسات اعلام‌نشده بین دو طرف است که وقایع السویدا را از طریق تفاهم‌های داخلی که ویژگی خاص منطقه را حفظ می‌کند مهار می‌کند. المسالمه معتقد است که نشست پاریس نشان‌دهنده «یک تغییر استراتژیک در نحوه مدیریت روابط منطقه‌ای دمشق، به‌ویژه در جنوب سوریه است که به معیاری برای توانایی دولت در تغییر موقعیت داخلی و خارجی خود تبدیل شده است».

وی گفت: این امر می‌تواند به ایجاد یک مدل تنش‌زدایی پایدار در جنوب سوریه و بازگشت سوریه به جایگاه یک بازیگر سیاسی در منطقه منجر شود اما این بار از طریق دیپلماسی واقع‌بینانه به جای شعارها. حوادث اخیر در السویدا، جنوب سوریه را به نقطه‌ای حساس در توازن ثبات سوریه تبدیل کرده است.

از سوی دیگر «رشید حورانی» محقق مرکز مطالعات جسور گفت: هدف اصلی مذاکرات پایان دادن به مداخلات زمینی و تجاوزاتی است که اسرائیل از سال ۲۰۲۳ از طریق پروژه «صوفا ۵۳» در خاک سوریه آغاز کرد و ناقض توافق ۱۹۷۴ بود.

حورانی پیش بینی کرد که دولت سوریه و تل آویو به «توافق موقت» برسند، همان چیزی که دولت سوریه به دنبال آن است و منافع و امنیت هر دو طرف را مطابق با چارچوب‌های قوانین بین‌المللی تضمین می‌کند.

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره