نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
بین الملل

اسناد جدید فاش کردند؛ کلینتون از پوتین برای دستگیری بن لادن چه خواسته بود؟

منبع
شفقنا
بروزرسانی
اسناد جدید فاش کردند؛ کلینتون از پوتین برای دستگیری بن لادن چه خواسته بود؟

شفقنا/ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، بیل کلینتون، به همتای روس خود ولادیمیر پوتین پیشنهاد همکاری مشترک واشنگتن و مسکو علیه تروریسم بین‌المللی را داده بود. این موضوع بر اساس اسنادی که اخیراً از طبقه‌بندی خارج‌شدهو مربوط به نخستین نشست آنهاست، فاش شده است.

رونوشت این گفت‌وگو که در تاریخ ۴ ژوئن سال ۲۰۰۰ در کرملین انجام شد، روز پنجشنبه پس از شکایت قضایی «آرشیو امنیت ملی» ــ یک مؤسسه پژوهشی مستقل در دانشگاه جورج واشنگتن ــ بر اساس قانون آزادی اطلاعات منتشر شد.
طبق این صورت‌جلسه، کلینتون از پوتین پرسیده بود: نظر شما درباره همکاری ضدتروریسم میان کشورمان چیست؟ به‌ویژه علیه اسامه بن‌لادن. سپس او یک «راهبرد هماهنگ» میان واشنگتن و مسکو را پیشنهاد داد.
بر اساس این سند، کلینتون گفته است: ما باید افرادمان را گرد هم بیاوریم تا رویکردی جامع برای مقابله با [رهبر وقت القاعده] بن‌لادن تدوین کنند.
در آن زمان، پوتین که تازه به ریاست‌جمهوری رسیده بود، با شورش‌هایی در قفقاز شمالی روبه‌رو بود. بر اساس این اسناد، او گفته بود که «یک جبهه مشترک ضروری است» تا با چیزی که آن را «تروریسم بین‌المللی» خواند مقابله شود.
این دو رهبر همچنین درباره چشم‌انداز پیوستن روسیه به ناتو گفت‌وگو کردند و کلینتون اذعان داشت که گسترش این بلوک نظامی به سمت شرق از دید بسیاری در مسکو یک «مشکل» تلقی می‌شود.
در این اسناد از قول پوتین آمده است: باید روابطی کامل میان روسیه و ناتو برقرار شود.
پس از حملات ۱۱ سپتامبر، واشنگتن و مسکو همکاری نزدیکی علیه تروریسم را آغاز کردند و چندین کارگروه مشترک تشکیل دادند.
با این حال، هنگامی که آمریکا به سمت مداخلات یکجانبه نظامی حرکت کرد، نگرانی روسیه افزایش یافت. مسکو حمله آمریکا و متحدانش به عراق در سال ۲۰۰۳ را محکوم کرد و آن را نقض حقوق بین‌الملل و سابقه‌ای خطرناک از بهانه‌سازی‌های ساختگی برای توسل به زور دانست.
اوایل امسال، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، بار دیگر بر تمایل مسکو برای همکاری در مبارزه با تروریسم «با همه کشورهایی که معیارهای دوگانه به‌کار نمی‌گیرند» تأکید کرد.
در سال‌های اخیر، آمریکا همکاری با روسیه را به حداقل رسانده است—به‌ویژه پس از تشدید جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲.
با این حال، از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ در ژانویه، واشنگتن و مسکو گفت‌وگوهایی را برای احیای روابط دوجانبه آغاز کرده‌اند. ترامپ و پوتین در چندین تماس تلفنی و همچنین در اجلاس آلاسکا در اوایل همین ماه، زمینه‌های احتمالی همکاری اقتصادی و انرژی را بررسی کرده‌اند.

🔹"آخرین خبر" در روبیکا
🔹"آخرین خبر" در ایتا
🔹"آخرین خبر" در بله

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره