آمریکا: کره شمالی در مذاکرات صلح شبه جزیره کره صداقت داشته باشد
ايرنا
بروزرسانی
ايرنا/ خبرگزاري يونهاپ کره جنوبي روز چهارشنبه اعلام کرد سفير آمريکا در سئول خواستار صداقت کره شمالي در گفت وگوهاي نشست شش جانبه براي صلح شبه جزيره کره شد.
براساس اين گزارش، مارک ليپرت، سفير آمريکا در سئول امروز پيش ازسرگيري مذاکرات خلع سلاح هسته اي شبه جزيره کره که مدت هاست با بن بست مواجه شد، مدعي شد که مقامات کره شمالي بايد در گفت وگوهاي عاري سازي سلاح هسته اي از اين شبه جزيره صداقت بيشتري از خود نشان دهند.
وي در حاشيه نشست دفاعي که از سوي موسسه دولتي تحليل هاي دفاعي وابسته به وزارت خارجه کره جنوبي در سئول برگزار شد در اين خصوص گفت: گرچه آمريکا بارها براي مذاکره با کره شمالي ابراز علاقمندي کرده است، اما آن کشور نيز بايد آمادگي خود را براي برگزاري اين مذاکرات در جوي قابل اعتماد براي عاري سازي هسته اي شبه جزيره کره اعلام کند.
اين درحالي است که روزنامه آمريکايي واشنگتن پست بهمن ماه گذشته از تلاش مخفيانه آمريکا و کره شمالي براي از سرگيري مذاکرات بر سر برنامه هسته اي پيونگ يانگ خبر داد.
به گزارش اين روزنامه، تلاش آمريکا و کره شمالي براي از سرگيري مذاکرات، چشم انداز دور جديد ديپلماسي در بحبوحه تشديد موضع سختگيرانه واشنگتن عليه پيونگ يانگ را حتي براي از سرگيري گفت وگوهاي شش جانبه براي صلح در شبه جزيره کره تقويت کرده است.
يک مقام آمريکايي که خواست نامش فاش به اين روزنامه گفته بود که آمريکا به دنبال محک زدن تمايل کره شمالي براي از سرگيري مذاکرات هست.
وي افزود: ما به روشني اعلام کرديم که علاقمنديم آنها نخست گام هايي را بردارند. چنين گام هايي شامل توقف فعاليت تاسيسات هسته اي کره شمالي و تعهد درباره توقف هر گونه آزمايش هسته اي بيشتر است.
اين درحالي است که کره شمالي نيز معتقد است اقدامات تجاوزکارانه آمريکا براي برگزاري رزمايش هاي متعدد نظامي مشترک با کره جنوبي و يا ژاپن در اطراف شبه جزيره کره خود مخل صلح و امنيت منطقه است و آمريکا بايد قبل از هر ادعايي براي صلح دوستي، از جانبداري غيرمنطقي و تقويت دشمنان کره شمالي پرهيز کند.
کارشناسان سياسي، آمريکا را با داشتن بيش از 28 هزار نيروي نظامي در شبه جزيره کره، يکي از عوامل اصلي بي ثباتي در منطقه مي دانند.
کره جنوبي، ژاپن، چين، روسيه، آمريکا و سازمان ملل از سال 2003 مذاکراتي را با هدف عاري ساختن شبه جزيره کره از سلاح هسته اي آغاز کردند، اما اين مذاکرات پس از انجام آزمايش هاي هسته اي کره شمالي در سال هاي 2006، 2009 و 2013 به حالت تعليق در آمد.
از آن زمان به بعد نشستي در اين رابطه برگزار نشد و کشورهاي مختلف تلاش هاي زيادي براي از سرگيري مذاکرات انجام دادند که تاکنون نتيجه نداده است.
يکي از دلايل راضي نشدن کره شمالي براي شروع اين نشست ها، پيش شرط هايي است که گفته مي شود آمريکا آنها را مطرح کرده است و پيونگ يانگ معتقد است اين پيش شرط ها صرفا در جهت محدود کردن کشور و در راستاي منافع استعماري کاخ سفيد است.
روسيه و چين به عنوان دو کشور نزديک به کره شمالي تاکنون تلاش هاي زيادي براي از سرگيري اين مذاکرات انجام دادند و اينک بار ديگر قصد دارند با فراهم کردن شرايط لازم، باب گفت وگو را با جلب رضايت پيونگ يانگ بگشايند.
روسيه به همين منظور پيشتر از رهبر کره شمالي جهت شرکت در مراسم رژه نيروهاي مسلح کشور به مناسبت پيروزي نيروهاي نظامي شوروي برابر آلمان نازي دعوت به عمل آورد و از کيم جونگ اون، رهبر گره شمالي خواست مسکو را عنوان نخستين مقصد سفر خارجي خود برگزيند.
اين مراسم در ماه مي (ارديبهشت - خرداد) برگزار مي شود و مقامات پيونگ يانگ پيشتر سفر رهبر جوان کره شمالي را به اين کشور تاييد کرده بودند.
کيم که از سال 2011 ميلادي به عنوان رهبر کره شمالي انتخاب شد تاکنون به هيچ کشور خارجي سفر نکرد و با هيچيک از مقامات ارشد کشورهاي ديگر ملاقات نداشته است.
از سوي ديگر مقامات کرملين از پارک گئون هي، رييس جمهوري کره جنوبي نيز براي شرکت در اين مراسم دعوت کرده اند تا بتوانند علاوه بر به جريان انداختن مذاکرات شش جانبه، زمينه انجام گفت وگوهاي دوجانبه ميان دو همسايه را که از سال گذشته قطع شده است، فراهم سازند.
مذاکرات دوجانبه ميان دو همسايه شمالي و جنوبي شبه جزيره کره نيز به دليل برخي مسائل و مشکلات که ريشه در دخالت هاي آشکار کاخ سفيد دارد، از بهمن ماه سال 93 که به ديدار خانواده هاي جدا شده دو کشور پس از جنگ سال هاي 1950 تا 1953 در شبه جزيره کره منجر شد، ديگر برگزار نشد.
به نظر مي رسد روسيه و چين به عنوان دو کشور قدرتمند و تاثيرگذار که روابط خوبي با اين دو همسايه شرق آسيا دارند، موفق به انجام اين کار شوند و بتوانند موانع پيش روي دو کره را که برخي از کشورها از جمله آمريکا علاقمند به حل آن نيست، بردارند.
خبرگزاري شين هوا روز سه شنبه در گزارشي اعلام کرد، قرار است در جريان سفر سه روزه وانگ يي، وزير امور خارجه چين به روسيه، يکي از مسائل مورد توجه مقامات پکن و مسکو؛ موضوع همکاري نزديک دو کشور براي آغاز دوباره گفت وگوهاي شش جانبه کره شمالي و آغاز دوباره مذاکرات دو جانبه دو همسايه شمالي و جنوبي باشد.
وزير امور خارجه چين نيز البته اين موضوع را تائيد کرد و در گفت وگويي که در آغاز سفرش به مسکو با خبرگزاري روسي اينترفکس انجام داد، اظهار اميدواري کرد که با همکاري تمام طرف ها (کره جنوبي، ژاپن، چين، روسيه، آمريکا و سازمان ملل متحد) گفت وگوهاي شش جانبه هسته اي کره شمالي از سر گرفته شود.
وانگ يي از همکاري نزديک پکن - مسکو براي اين منظور سخن گفت و تاکيد کرد در صورت آغاز مجدد فرايند مذاکرات شش جانبه، اين گفت و گوها بايد به روندي پايدار، موثر و برگشت ناپذير تبديل شود.
وزير امور خارجه چين عصر دوشنبه گذشته به دعوت همتاي روسي خود سفري سه روزه را به مسکو آغاز کرد.
وي پيش از عزيمت به مسکو همچنين بر لزوم اتخاذ رويکردي جامع و متوازن براي کمک به راه اندازي مذاکرات شش جانبه کره شمالي تاکيد کرد و يادآور شد که مساله هسته اي کره شمالي موضوعي با سابقه طولاني و پيچيده است که بايد با همکاري و تعامل طرف ها حل و فصل شود.