روزنامه پراودای روسیه: آیا خانواده صدام باید پاسخگوی جنایات پدرشان باشند؟
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
باشگاه خبرنگاران/ «سبعاوي ابراهيم الحسن»، برادر ناتني صدام حسين، هفته گذشته به علت بيماري سرطان جان خود را از دست داد. سبعاوي که پس از سقوط صدام محکوم به اعدام شده بود، به علت وضعيت جسماني اش به بيمارستان زندان منتقل شد. وي از آخرين بازماندگان ذکور خانواده صدام حسين بود.
به گزارش روزنامه پراوداي روسيه، در سال 2003، در پي تجاوز آمريکا به خاک عراق، سبعاوي به سوريه گريخت و در سال 2005 به عراق منتقل شد و در آنجا به علت اتهام به رهبري و کمک به عمليات هاي ضدشورشي دستگير شد. در ليست سياه آمريکا، سبعاوي 36امين نفر از 55 عراقي بود که آمريکا به دنبال دستگيري شان بود.
در 1991، در جنگ ايران و عراق، سبعاوي الحسن رياست بخش اطلاعات و امنيت جنگ را بعهده داشت و بعدها مشاور صدام حسين شد. پسر وي، ايمان سبعاوي ابراهيم نيز راه پدرش را ادامه داد و سرباز شد. او نيز در تکريت، زادگاه صدام حسين، دستگير و به حبس ابد محکوم شد اما بعدها از زندان فرار کرد.
تا پيش از جنگ با ايران، دولت صدام از لحاظ اقتصادي، اجتماعي و صنعتي وضعيت بدي نداشت. اما خيلي زود به سبب جنگ با ايران و ديگر کشورهاي همسايه و بعدها درگيري با غرب، عراق به سرزميني سوخته تبديل شد و صدام حسين به اتهام قتل 148 شيعه عراقي در دسامبر 2006 به دار آويخته شد.
صدام در خانواده اي فقير به دنيا آمد. پدرش،«حسين المجيد»، کشاورز فقيري بود که مدتي پس از تولد صدام درگذشت. مادرش،«صبحهطلفاحالمسلط»،زني بود که باوجود انزواي زنان آن زمان عراق، اقتدار زيادي در خانه داشت. صدام پس از مرگ مادرش مقبره بزرگي براي وي در تکريت بنا کرد.
«ابراهيم الحسن»، ناپدري صدام حسين، چوپاني بيسواد بود. پسران وي -برادران صدام حسين- توانستند با استفاده از روابط خانوادگي شان در آژانس هاي امنيتي و اطلاعاتي کشور مقامات بالايي کسب کنند. صدام در 20 سالگي به حزب بعث پيوست. يک سال بعد، در پي کودتايي نافرجام به مصر گريخت و پس از قدرت گرفتن حزب بعث در عراق به آنجا بازگشت. در 1968، معاون رئيس شوراي فرماندهي انقلاب شد و پس از گذشت ده سال فرمانرواي مطلق عراق گرديد.
دوره رياست جمهوري صدام 23سال به طول انجاميد. تنها 6 نفر از نسل وي محسوب ميشوند: سه دختر به نام هاي «رغد»،«رعنا» و «حلا» و دو پسرش «عدي» و «قصي». گفته ميشود صدام پسر سومي از همسر دومش «سميرا شاه بندر» دارد. ازدواج اول صدام با «ساجده طلفاح» بود که در سال 1963 صورت گرفت. قرار اين ازدواج از زماني که صدام پنج ساله و ساجده هفت ساله بود گذاشته شده بود. انها يکديگر را براي اولين بار در روز عروسي شان ديدند. ساجده دختردايي صدام بود و از وي صاحب 5 فرزند شد.
«عدي»، پسر بزرگ صدام حسين، در 28 ژوئن 1964 متولد شد. وي به خشونت و ددمنشي معروف است. ده ها روزنامه و پرطرفدارترين ايستگاه هاي راديويي و تلويزيوني عراق زير دست او بود. طبق گزارش يک موسسه آماري آمريکايي،ميزان خالص سرمايه هاي وي به صدها ميليون دلار ميرسيد. او از راه هاي ديگر، مانند صنعت غذايي نيز درآمد داشت. صادرات نفت، بخش اعظمي از اقتصاد داخلي و همچنين مسائل مربوط به تحريم هاي بين المللي نيز تحت نظارت عدي بود.
به گفته نزديکان وي، رفتار عدي با بيشتر شدن ثروتش بدتر ميشد. هرچه درآمدش بيشتر ميشد، وحشيانه تر عمل ميکرد. شايد معروف ترين عمل وحشيانه اش، قتل پيشخدمت مخصوص صدام باشد. وي پس از اين اقدام تبعيد شد.
ميزان قدرت و ثروت عدي هميشه رمزآلود بوده است. گمان بعضي ها اين است که اين پسران صدام بودند که امنيت شخصي وي را تامين ميکردند. طبق گزارشات روزنامه نيوزويک، جاي شک داشت که صدام رئيس خانواده و پسران خود باشد؛ گويا برعکس به نظر ميرسيد. عدي با زنان زيادي روابط نامشروع داشت و رابطه با زنان برايش سرگرمي بود. عدي و برادرش قصي در 22 جولاي 2003 در حمله نيروهاي آمريکايي در شمال عراق کشته شدند.
اطلاعات زيادي درباره «قصي»، پسر دوم صدام، در دسترس نيست. وي در 16 مي 1966 به دنيا آمد و رئيس نيروهاي امنيتي صدام بود. کار او محافظت از وزرا و مقامات حزب بعث بود و هرگاه هريک از آنها ديگر مورد تاييد صدام نبود، وي را دستگير ميکرد. از وظايف ديگر وي ميتوان به نظارت بر مناطق کردنشين و بازرسان تسليحات سازمان ملل متحد اشاره کرد. به گفته برخي، پس از اينکه عمويش از کشور گريخت و کشته شد، قصي وظيفه انتصاب مقامات اصلي فرماندهي را در دولت صدام به عهده گرفت.
به گزارش منابع سرآمد خبري عراق، قدرت سياسي «قصي» بيش از قدرت برادرش «عدي» بود. احمد چلبي رئيس کنگره ملي عراق و رئيس گروه مخالفان بيان کرد که قصي بعنوان رئيس نيروهاي امنيتي نسبت به عدي نفوذ بيشتر بر پدرش داشت. قصي ازدواج کرده بود و سه فرزند داشت. پسر بزرگش، مصطفي حسين، همراه پدر و عمويش در 2003 در موصل کشته شد.
«رغد حسين»، دختر بزرگ صدام، در دوم سپتامبر 1968 متولد شد. در اواخر جنگ عراق وي به اردن گريخت. اکنون دولت عراق به اتهام حمايت و کمک مالي به شورشيان و حزب بعث به دنبال او است. بااين حال، پادشاه اردن از تحويل دادن رغد به دولت عراق ممانعت ميکند. رغد با حسين کامل ازدواج کرد و از وي صاحب 5 فرزند شد.
«رعنا حسين»، دختر دوم صدام، در 1971 به دنيا آمد. او نيز مانند رغد به اردن فرار کرد و آنجا از حقوق پدرش دفاع کرد. رعنا با صدام کامل ازدواج کرد و صاحب 4 فرزند است.
«حلا حسين»، دختر سوم صدام، در 1972 به دنيا آمد و ميگويند صدام او را بيش از بقيه دخترانش دوست داشت. صدام در سال 1998 ازدواج حلا با کامل مصطفي عبدالله سلطان را ترتيب داد. او نيز مانند خواهرانش با دو فرزندش به اردن فرار کرد. درباره دختران صدام اطلاعات بسيار کمي وجود دارد. در سال 2003 که نيروهاي آمريکايي به بغداد رسيدند، صدام دستور داد تمام اسناد مربوط به فرزندانش را ازبين ببرند. نزديکان خانواده صدام ميگويند که «حلا» روابط تيره اي با «عدي» داشت.
«علي حسين»، ثمره ازدواج صدام با سميرا شاه بندر، در سال 1982 متولد شد. آوردن نام او هميشه براي رسانه ها تابو محسوب ميشد. کساني که جرات ميکردند نام او را در رسانه ها بياورند، با خشونت رژيم صدام مواجه ميشدند. بااينهمه، صدام بسيار سميرا را دوست داشت. او سميرا را مجبور کرد از همسرش، نورالدين صفي، که مدير هواپيمايي عراق بود طلاق بگيرد. علي هم اکنون 31 سال دارد. در پي تجاوز آمريکا، وي به همراه مادرش از عراق فرار کرد. آنها ابتدا به لبنان و سپس به کانادا رفتند. گفته ميشود به محض اينکه حمله آمريکا به عراق قطعي شد، صدام به تمام اعضاي خانواده اش دستور داد که از عراق فرار کرده و از کشورهاي ديگر پناهندگي بگيرند. صدام به تمام آنان سرمايه اي کامل براي شروع يک زندگي جديد را داد.
امسال دهمين سالگرد حمله ي امريکا به عراق است. کشور عراق در تلاش است که از اين نزاع سياسي و تنش هاي فرقه اي رهايي يابد. اميد به ثبات اقتصادي و تجلي حقوق بشر در عراق به تحقق نرسيد. اعضاي خانواده صدام که از تعقيب و مرگ گريختند، همگي در کشورهاي ديگر زندگي ميکنند و از دور شاهد اتفاقات عراق هستند درحاليکه تبعات جنايات و خوشگذراني ها و ريخت و پاش هاي آنها را هنوز مردم عراق مي بينند.