آريا/ براي آنکه از مرزهاي آبي هر کشور به طور کامل حفاظت گردد، ناوهاي هواپيما بر يک مقر فرماندهاي کامل به حساب مي آيند. اما مهمترين استفاده آنها تمرکز قدرت يک کشور در آّب هاي آزاد و بين المللي است.
انجام عمليات هاي هوايي در بسياري از نقاط جهان بر عهده ناوهايي است که صدها کيلومتر با کشور مادر خود فاصله دارند. بر خلاف تصور عامه، کشورهايي همچون چين و هندوستان به تازگي در پي توليد و استفاده بيشتر از ناوهاي هواپيما هستند. در اين مطلب به معرفي 10 ناو برتر جهان به انتخاب مجموعه Military today خواهيم پرداخت. با ما همراه باشيد.
شماره يک Ford Class ايالات متحده
يو اس اس جرالد آر فورد(USS Gerald R. Ford) نام يک کلاس ناو هواپيما بر آمريکايي است که قرار بود تا اواسط سال 2016 وارد خدمت نيروي دريايي ايالات متحده ي آمريکا شود، اين ناو چند ميليارد دلاري پيشرفته ترين کشتي جهان لقب گرفته است. جرالد آر فورد يک ناو هواپيمابر از طبقه supercarrier ، متعلق به نيروي دريايي ايالات متحده است که براي جايگزيني با ناوهاي کلاس نيميتز در نظر گرفته شده است. بدنه اين ناو بسيار شبيه به ناوهاي کلاس نيميتز است اما در تکنولوژي بسيار پيشرفته تر از ناوهاي اين کلاس است که از پيشرفته بودن آن مي توان به سيستم الکترو مغناطيسي پرتاب هواپيما اشاره کرد. همچنين خدمه مورد نياز نيز کاهش يافته تا به بهبود بهره وري افزوده شود و اولين نمونه توليدي به نام جرالد آر فورد و با شماره " CVN-78 " در سال 2015 توليد شد.
راکتور A1B يک رآکتور هسته اي براي تامين برق و نيرو محرکه ناوهاي کلاس فورد است که براي جايگزيني با رآکتور " A4W " مورد استفاده در کلاس نيميتز ، از سال 1998 در حال توسعه است که هر رآکتور قادر است تا 300 مگاوات برق توليد کند. بين 9 الي 10 نمونه از اين ناو توليد خواهد شد که قدرت نظامي ايالات متحده در دريا را به شدت افزايش مي دهد. جنگنده هاي F-35 و F-18E/F بر روي آن خواهند نشست. افزون بر آن هواگردهاي جنگ الکترونيک و هشدار زودهنگام همچون MH-60R و MH-60S يا EA-18G Growlers نيز در آن جاي مي گيرند. 3 تيربار 20 ميلي متري دفاع نزديک در اطراف آن نصب شده است و موشک اندازهايي مانند Rolling Airframe Missiles (RAM) و Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM) را براي درگيري به همراه دارد.
شماره دو Nimitz Class ايالات متحده
دومين ناو قدرتمند جهان نيز به آمريکا تعلق دارد. در مجموع 10 کشتي کلاس نيميتز توليد شده است که 7 نمونه آنها از مدل هاي بهبود يافته يا Improved هستند. اين ناو 333 متر طول دارد و مجهز به دو راکتور هسته اي ساخت وستينگهاوس است. ناوهاي Nimitz Class عنوان بزرگترين ناوهاي جهان را به خود اختصاص داده و 80 هواگرد متشکل از جنگنده و هليکوپتر را در خود حمل مي کند اما به طور معمول 60 هواگرد براي آن در نظر گرفته مي شود.
جنگنده هاي آن عبارت اند از F-18 C و F-18E/F و هواگردهايي ديگر همچون EA-6B و E2-C را نيز حمل مي نمايد. ناوهاي کلاس نيميتز براي درگير شدن با انواع زيردريايي نيز آماده هستند و سامانه دفاعي آنها به صورت يکپارچه است. اين سامانه در برابر موشک هاي ضد کشتي و جنگ الکترونيک کاربرد دارد و مي تواند به صورت هوشمند با موشک هاي شليک شده درگير شود. ناوهاي کلاس نيميتز در حال جايگزيني با فورد ها هستند. ناوهاي کلاس نيميتز يک شهر روي آب هستند!
شماره سه Admiral Kuznetsov روسيه
با وجود آنکه روسيه داراي مرزهاي آبي گسترده و همچنين قدرت نظامي بالا است، اما علاقه چنداني به توليد ناوهواپيمابر و به کارگيري آن نشان نمي دهد. ناو هواپيمابر آدميرال کوزنتسوف يک کشتي ساخت اتحاد جماهير شوروي است. اين ناو هواپيمابر از کلاس کازنتسو بوده که با عنوانهاي ديگري مانند کلاس اورال نيز شناخته ميشود. از اين کلاس چند ناو هواپيمابر ديگر نيز ساخته شدند اما به جز اين ناو، ناو ديگري عملياتي نشد و به کشورهاي ديگر فروخته شدند. اين ناو با پيشرانه غير اتمي کار ميکند.
اصليترين کار و مأموريت ناو کوزنتسوف (کوزنتسو يا کازنتسو يا کازنتسوف نيز ميگويند) پشتيباني زيردرياييهاي حامل موشکهاي استراتژيک قاره پيما و شناورهاي سطحي و هواپيماهاي گشت دريايي حامل موشک در ناوگان روسيه است. لازم است ذکر شود که اين ناو، تنها ناو هواپيمابر عملياتي در نيروي دريايي روسيه است. اين ناو داراي 3857 اتاق است و مي تواند ميزبان 1980 فرد باشد. حداکثر وزن آن به 67500 تن مي رسد. موتور هاي آن 8 ديگ بخار که با سوخت مازوت کار ميکنند و متصل به 4 توربين گازي هستند مجموعا به قدرت 200 هزار اسب بخار ميرسد. عمر ماموريتي آن حداکثر 45 روز است و بين 42 الي 52 هواگرد را حمل مي نمايد. جنگنده هايي مانند SU-33، MIG-29KUB و SU-25 از جمله هواگردهاي آن هستند. اين ناو داراي تجهيزات بسيار زياد جهت درگيري هاي متنوع است. از سيستم سامانه دفاع نزديک دريايي AK-630 gatling تا 24 پرتابگر موشک دفاع هوايي کلينوک و 60 راکت ضد زيردريايي اوداو-1. يکي از ناوهاي اين کلاس در سال 2004 به هند فروخته شد چرا که روسيه از پرداخت هزينه هاي نگهداري آن خسته شده بود!
شماره چهار Liaoning چين
کشور چين در سال 2011 کار بر روي ناو Liaoning را به پايان رسانده و در سال 2012 آن را راهي دريا کرد. اين ناو از کلاس کلاس Kuznetsov روسي است و در سال 1985 ميلادي در اکراين در حال اتمام بود که پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، روسيه از پس تامين بودجه آن بر نيامده و به صورت نيمه تمام به کشور چين فروخته شد. سپس اين کشور کار بر روي آن را آغاز کرد و در نهايت پس از سالهاي تلاش در سپتامبر سال 2012 به عنوان نخستين ناو هواپيمابر اين کشور به آب انداخته شد.
جالب است بدانيد که نخستين مانور و تمرينات اين ناو در مکان هايي مانند جزاير جنوبي صورت گرفت که اختلافاتي در آن بخش بين کشورها وجود دارد. مهمترين جنگنده ي در نظر گرفته شده براي اين ناو J-15 است که به واقع يک نمونه مهندسي معکوس از جنگنده سوخو 33 به شمار مي رود. همچنين هواگردهاي KA-31 روسي و Z-8 نيز به عنوان هليکوپترهاي واکنش سريع در آن به خدمت گرفته شده اند. پس از تعمير ناو Liaoning که به عبارتي همان کلاس Kuznetsov بود، اين کشتي تمامي سلاح هاي سنگين خود را از دست داد و در حال حاضر تنها سلاح هاي دفاعي کوتاه برد را حمل مي نمايد. چين هم اينک بر روي يک پروژه بومي جهت توليد بدنه ناوهواپيما بر فعال است. وجود ناوهاي هواپيمابر که چين به حداقل 3 عدد از آن فکر مي کند، مي تواند توازن قدرت در منظقه را تغيير دهد.
شماره پنج Queen Elizabeth انگلستان
پنجمين ناوهواپيمابر پيشرفته جهان به انتخاب مجموعه Military today، ناو Queen Elizabeth است. ناو هواپيمابر ملکه اليزابت (HMS Queen Elizabeth (R08) ) بزرگترين کشتي جنگي ساخته شده براي نيروي دريايي پادشاهي بريتانيا است. اين ناو هواپيمابر قادر به حمل حداکثر چهل هواپيما است. اين ناو در 4 ژوئيه 2014 توسط ملکه اليزابت دوم نامگذاري شد و قرار است تا به طور رسمي از ماه مي سال 2017 ميلادي به کار گرفته شود. بر خلاف بسياري از ناوهاي هواپيمابر، اين ناو فقط براي نشست و برخاست هواپيماهاي نظامي عمودپرواز و هواپيماهاي نظامي نشست و برخاست کوتاه همچون جنگنده بمبافکن F-35 و هليکوپتر مرلين طراحي شدهاست.
علاوه بر آن، اين ناو مجهز است به سيستمهاي هشدار سريع هوايي و نيز جنگافزارهاي ضد زيردريايي است. اين ناو نسبتا بزرگ است و ابعادي مانند کلاس Kuznetsov دارد. ترکيبي از CH-47 Chinook, Merlin و Lynx Wildcat علاوه بر جنگنده هاي F-35 بر روي آن خواهند نشست و تجهيزات محرمانه بسياري در زمينه جنگ هاي الکترونيک و درگيري با زيردريايي ها در آن به کار رفته است. در اين ناو 1600 نفر قرار مي گيرند و ضمن سرعت 25 گره دريايي، برد آن به 10 هزار مايل دريايي مي رسد. 3 کارخانه از جمله شرکت بي اي ئي سيستمز، شرکت باب کوک اينترنشنال و کارخانه کشتي سازي روسيث به طور مشترک در توليد آن نقش دارند.
شماره شش Charles de Gaulle فرانسه
ششمين ناو اين ليست مربوط به کشور فرانسه است. ناو هواپيمابر شاري دوگل ناو سرفرماندهي فعلي و تنها ناو هواپيمابر در حال خدمت در نيروي دريايي فرانسه است. شارل دوگل دهمين ناو هواپيمابر فرانسوي و اولين شناور سطحي با نيروي محرکه اتمي فرانسه است. اين ناو بعد از ناو روسي آدميرال کوزنتسو، دومين ناو بزرگ اروپايي لقب گرفته است. شارل دوگل در سال 2001 جانشين ناو هواپيمابر فوش و ناو هواپيمابر کليمانسو شد. اين ناو در مقايسه با همتايان آمريکايي خود از ابعاد کوچکتري برخوردار بوده. مساحت عرشه پرواز اين هواپيما 12 هزار متر مربع است و شارل دوگل با کمک عرشه 195 متري خود قادر است حداکثر 24 جنگنده را به طور همزمان در سطح کشتي جاي دهد.
همچنين 100 پرواز در روز به مدت 7 روز متوالي ديگر مزيت شارل دوگل است. زاويه بين عرشه اصلي و عرشه پروازي اين ناو 8٫5 درجه است و دو آسانسور براي انتقال هواپيماها از آشيانه زير عرشه تا عرشه در نظر گرفته شده است. اين ناو نياز به سوختگيري هستهاي هر 5 سال يکبار دارد. در 21 نوامبر 2001 دولت فرانسه که کشورش يکي از نيروهاي همکار شرکت کننده در جنگ افغانستان بود، تصميم گرفت اين ناو را به منطقه اقيانوس هند اعزام کند. جنگندههاي سوپر اتاندارد محمول اين ناو چندين پرواز بر فراز افغانستان انجام دادند و در عمليات شناسايي مناطق حساس با نيروهاي نظامي ايالات متحده آمريکا مشارکت داشتند. پس از حملات تروريستي گروه داعش به پاريس در نوامبر 2015 فرانسه اين ناو را براي مبارزه با اين گروه به درياي مديترانه فرستاد.
شماره هفت Vikramaditya هند
هند شديدا به دنبال توليد ناوهواپيمابر است. ناو هواپيمابر Vikramaditya، که قبلا به روسيه تعلق داشته و به نام Admiral Gorshkov شناخته شده بود. INS Vikramaditya يک ناو هواپيمابر کلاس کيوو است که توسط ارتش هند از صنايع نظامي روسيه خريداري شده است. اين کشتي جنگي وزني در حدود 44500 تن داشته و ابعاد آن 284 متر در 60 متر است. INS Vikramaditya داراي 8 موتور ديزل به همراه 6 موتور توربو ديزل جايگزين است.اين ناو هواپيما بر گنجايش 1600 تا 2000 خدمه را داشته و بيش از 30 هواپيما و هليکوپتر ميتوانند بر روي عرشه آن قرار بگيرند.اين ناو جايگزين هواپيما بر ورييت شد که ان نيز در واقع هواپيمابر هورموس انگليسي بود که در سال 1984 تحويل هند شد.
هواپيما بر کيف متعلق به نيروي دريايي روسيه بعد از خروج از خدمت نيز به هند تحويل داده شد که البته ديگر در خدمت نيست.طبق آخرين اخبار دولت هندوستان درخواست خريد جنگنده هاي مدرن F/A-18E/F Super Hornet به منظور استفاده بر روي ناوهواپيمابر ساخت روسيه Admiral Gorshkov را به شرکت بوئينگ اعلام کرده. سخنگوي Boeing نيز تائيد کرده است که اين شرکت درخواست هند مبني بر استفاده جنگند هاي آمريکائي را بر روي ناو هواپيمابر Vikramaditya که قبلا به نام Admiral Gorshkov شناخته ميشد را دريافت کرده است. در مجموع 30 هواگرد مانند مدل هاي MiG-29KU و MiG-29KUB براي اين ناو در نظر گرفته شده است.
شماره هشت Sao Paulo برزيل
برزيل نيز از دارندگان ناوهاي هواپيمابر در جهان است. سائو پائولو يک ناو هواپيمابر کلاس کلمانسو است. اين ناو در سال 1963 به خط توليد رسيد و در سال 2000 به برزيل فروخته شد. پس از آن اين کشتي به عنوان گل سرسبد نيروي دريايي برزيل به کار گرفته شد.
اين ناو قادر به حمل 40 هواگرد است اما بخش زيادي از آن به منظور آموزش استفاده مي شود. توان تهاجمي ناو Sao Paulo چندان زياد نيست. اين ناو هواپيماي A-4KU Skyhawk را حمل کرده و حداکثر 40 هواگرد بر روي آن جاي مي گيرد. با توجه به عمر توليد بالاي آن، قادر به استفاده از جنگنده هاي مدرن نخواهد بود. هواپيماي A-4KU Skyhawk نيز يک جنگنده رهگير و تهاجمي است. به واقع اين جنگنده مهمترين سلاح آن است که مي تواند موشک هاي سايدوايندر را حمل نمايد.
شماره نه Cavour ايتاليا
اين ناو يک مدل پيشرفته و تازه وارد به حساب مي آيد. Cavour در سال 2008 راه اندازي شد و جديد ترين کشتي ايتاليا به حساب مي آيد. اين ناوهواپيمابر مي تواند در نقش يک مقر فرماندهي ظاهر شده و طيف گسترده اي از جنگنده و هليکوپترها را در خود جاي مي دهد.
اين ناوهواپيمابر مي تواند 20 جنگنده و به طور کلي هواگرد را حمل نمايد Boeing V-8B Harrier II Plus را حمل مي نمايد که به زودي با جنگنده هاي F-35 تعويض مي گردد. براي ابزار و جنگ ضد زيردريايي و نظارت هوابرد نقش اين ناو هواپيمابر EH-101, NH-90 و SH-3D را براي حمل دارد. اين ناو داراي آشيانه هاي تانک است و مي تواند در نقش عمليات هاي زميني نيز به خدمت گرفته شود.
شماره ده Chakri Naruebet تايلند
نخستين ناوهواپيما بر جنوب شرقي آسيا متعلق به کشور تايلند است که در سال 1997 به اين کشور تحويل داده شد. اين ناوهواپيمابر توليد کشور اسپانيا است. در حدود 30 هواگرد بر روي آن قابل نشست است و هواگردهاي S-70B Seahawk, Sea King يا CH-47 Chinook را حمل مي کند.
Chakri Naruebet براي عمليات هاي ضد زيردريايي نيز آماده است و 8 لانچر پرتاب VLS دارد. همچنين اين ناو داراي 4 عدد Vulcan Phalanx CIWS است. اين کشتي فقط با موشک هاي خانگي مادون قرمز کوتاه برد ميسترال محافظت مي شود. اين ناوهواپيمابر بيشتر در زمينه هاي عمليات هاي آبي خاکي و سورتي پرواز به خدمت گرفته مي شود. اين ناو داراي 455 خدمه،146 افسر پرواز و 175 تفنگدار است.حداکثر سرعت آن نيز 26 گره دريايي است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد