جواد هاشمی: فرهنگ کشور رو به نابودی است / چطور ممکن است وزارت ارشاد جمهوری اسلامی را قبول نداشته باشند
بروزرسانی
جمعه شب گذشته در برنامه تلويزيوني «هفت» فيلم سينمايي «اختاپوس - دفتر اول: آهوي پيشوني سفيد»» با حضور سيدجواد هاشمي کارگردان و بازيگر اين فيلم و منوچهر اکبرلو و شاهين شجريکهن منتقدان فيلم برگزار شد.
در ابتدا هاشمي در پاسخ به اين سئوال که چرا ساخت اولين فيلم بلندش را با اثري در گونه کودک و نوجوان آغاز کرد گفت: «من در تلويزيون به همت علياصغر پورمحمدي اولين سريالم را سال 80 ساختم و بعد از آن چند تله فيلم و مجموعه تلويزيوني هم کار کردم. ساخت فيلم «اختاپوس» اداي دين به 30 سال تجربهام در حوزه تدريس و معلمي بود.»
او در ادامه گفت: «براي کودکان کارهاي زيادي انجام دادهام. زندگي من با کودکان و نوجوانان گره خورده است.»
اين کارگردان و بازيگر در ادامه با اشاره به فضاي ايجاد شده در سينما و وضع اقتصادي آشفته اين روزهاي سينماي ايران، گفت: «از حضورم در اين برنامه استفاده ميکنم و از اين تريبون گلايههايم را نسبت به شرايط سينما بيان ميکنم. گلايه اول من متوجه خانواده سينما است. ما حق نداريم در يک رسانه مثل تلويزيون به مردم بگوييم يک فيلم بد است. وقتي در خانواده خودمان از فيلمي حمايت نميکنيم شرايط فروش فيلمهايمان همين ميشود که در حال حاضر است.»
او ادامه داد: «در طول تاريخ سينماي ايران سابقه نداشته چهار فيلم کودک همزمان اکران شود. هرچند «اختاپوس» در 17 روز اول اکران در مقايسه با ديگر فيلمها فروش خوبي داشته، اما عملا در گيشه شکست خورده است. متاسفانه فيلم ما بجاي «کلاه قرمزي» اکران شد و با اينکه خدا را شکر اين فيلم فروش خودش را کرده بود، اما «اختاپوس» با 34 سينما و «کلاه قرمزي» با 54 سينما اکران شد. متاسفانه يک برنامه ريزي درست براي اکران فيلمهايمان وجود ندارد.»
هاشمي در ادامه گفت: «گلايه دوم من به مديريت در سينما است. در حال حاضر ما بحران مديريت در سينما داريم. چطور ممکن است فيلمي که ارشاد آن را تائيد کرده است را نهادي ديگر مثل حوزه هنري رد و از اکران آن خودداري کند. چطور ممکن است که وزارت ارشاد جمهوري اسلامي را قبول نداشته باشند. متاسفانه فرهنگ کشور رو به نابودي است.»
او در ادامه گفت: «براي ساخت فيلم «اختاپوس» هزينه زيادي شد، اما با اين اکران هزينه ساختش را هم بر نميگرداند. مردم ما بايد همه فيلمها را ببينند و بعد در مورد آن قضاوت کنند. به همين راحتي به مردم نگوييم فيلمي بد است.»
هاشمي ادامه داد: «از عزتاله ضرغامي تشکر ميکنم که اين آب باريکه را به وجود آورده تا حداقل تيزر فيلمهاي ما از تلويزيون پخش شود.»
منوچهر اکبرلو در ادامه گفت: «جواد هاشمي چهره شناختهشده سينماي کودک است. اگر شش نفر باشند که بتوانند سينماي کودک را نجات دهند، قطعا يکي از آنها جواد هاشمي است، اما متاسفانه او در اين سالها بجز کارگرداني، کارهاي ديگري مثل اجراي برنامههاي تلويزيوني هم انجام داده است.»
اين منتقد سينما در ادامه گفت: «فيلم «اختاپوس» را بخش خصوصي ساخته است. فيلم براساس يک الگوي افسانهاي ساخته شده و چکيدهاي از انديشه و احساس اقوام مختلف است. به نظر من استفاده از الگوي افسانهاي راه نجات سينماي کودک است.»
شاهين شجري کهن ديگر منتقد برنامه در ادامه گفت: «الگوي اين فيلم از دل يک قصه فولکلور بيرون آمده است. «اختاپوس» من را به ياد فيلم «گلناز» مياندازد، اما به نظر من نقطه ضعف آن وفاداري بيش از حد به اين الگوست، به طوري که ما مناسبات آدمهاي قصه را نميبينيم.»
جواد هاشمي در ادامه اين بحث گفت: «فيلمنامهنويسي در سينماي ما به شدت دچار معضل است. اين يک واقعيت تلخ است که به مرور بايد براي اين کاستي فکري کرد.»
در ادامه اکبرلو با اشاره به ويژگيهاي فيلم «اختاپوس»، گفت: «حسن بزرگ اين فيلم موزيکال بودنش است که با ذات بچهها عجين است. ساخت اين نوع فيلمها دشوار است. طراحي لباس و گريم با رنگهاي مختلف يکي از نيازهاي کودکان است، اما ميشد در اين فيلم از بازيگران ديگري که مناسب حضور در کار کودک هستند، استفاده کرد.»
/خبر آنلاين