ايسنا/ تلاشهاي نتانياهو براي تشکيل دولت ائتلافي تا کنون بينتيجه بوده است. او سه روز فرصت دارد دولت خود را تشکيل دهد. اين در حالي است که شانس رقيب او، بني گانتس نيز براي کسب اکثريت لازم در پارلمان بسيار محدود ارزيابي ميشود.
بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسرائيل امروز (دوشنبه) مصادف با ۲۹ مهر (۲۱ اکتبر) ۷۰ ساله ميشود. اين سياستمدار محافظهکار حزب ليکود اسرائيل با دو چالش بزرگ روبهرو است. نخست اينکه پنج هفته پس از انتخابات پارلماني او هنوز موفق به کسب اکثريت لازم در پارلمان براي تشکيل دولت نشده است و دوم اينکه بايد در برابر مقامات قضايي اسرائيل از خود در ارتباط با پروندههاي ناظر بر فساد مالي دفاع کند.
خبرگزاري آلمان روز يکشنبه ۲۰ اکتبر خبر از دشواريهاي نتانياهو براي تشکيل دولت ائتلافي داده است. از انتخابات ۱۷ سپتامبر حدود پنج هفته ميگذرد. اما بهرغم توصيه روون ريولين، رئيس اسرائيل مبني بر تشکيل دولت ائتلاف بزرگ ميان دو حزب ليکود و "ليست آبي - سفيد" متعلق به بني گانتس، رهبر پيشين ارتش اسرائيل، نتانياهو در جلب نظر مساعد احزاب حاضر در پارلمان ناموفق بوده است.
يک هفته پس از انتخابات، بني گانتس اعلام کرده بود که حاضر به ادامه گفتوگوهاي اين حزب با نمايندگان ليکود بر سر تشکيل دولت ائتلافي نيست. گانتس پيش از آن اعلام کرده بود که مشکلي با همکاري با حزب ليکود ندارد اما به علت پروندههاي مربوط به فساد مالي نتانياهو، حاضر به همکاري با شخص نتانياهو نيست.
بحران سياسي تشکيل دولت
بحران سياسي تشکيل دولت ائتلافي در اسرائيل از زمان انتخابات ماه آوريل وارد مرحله جديدي شد. در آن هنگام نيز نتانياهو و رقيبان انتخاباتي خود نتوانستند، اکثريت لازمه براي تشکيل دولت را کسب کنند. همين موضوع باعث تجديد انتخابات پارلماني شد.
انتخابات مجدد نيز نتوانست تغييري جدي در آرايش نيروهاي و توزيع کرسيها در پارلمان اسرائيل ايجاد کند. حزب ليکود موفق به کسب ۳۲ کرسي شد و ائتلاف "آبي- سفيد" به رهبري گانتس ۳۳ کرسي را از آن خود کرد. هيچ يک از دو حزب اما نتوانستند اکثريت لازم در پارلمان را براي تشکيل دولت کسب کنند.
از اين رو رئيس اسرائيل خواستار تشکيل دولت ائتلاف بزرگ، ميان دو حزب ليکود و "آبي - سفيد" شد. تلاشي که در عمل نافرجام ماند.
هر يک از اين دو حزب نياز به آراي حزب راستگراي "اسرائيل خانه ما" به رهبري آويگدور ليبرمن دارند. ليبرمن اعلام کرده که از هيچ يک از دو حزب ياد شده حمايت نميکند. عدم آمادگي ليبرمن براي ائتلاف با نتانياهو از جمله دلايلي بود که انتخابات ماه آوريل و تلاش نتانياهو در ماه مه سال جاري براي تشکيل دولت را به شکست کشاند.
اکنون دو گزينه در برابر بنيامين نتانياهو قرار دارد. او تا پايان روز چهارشنبه ( ۲۳ اکتبر) فرصت دارد يا از ريولين تقاضا مهلت بيشتر کند و يا بايد از مسؤوليت تشکيل دولت اعلام کنارهگيري کند. در چنين شرايطي، ريولين از رقيب او در انتخابات پارلماني اخير، بني گانتس خواهد خواست تا در راه تشکيل دولت ائتلافي اقدام کند.
اما ارزيابيها حکايت از آن دارند که شانس بني گانتس نيز براي تشکيل يک دولت ائتلافي محدود است.
بازار