فارس/ فرمانده پيشين آمريکا در ائتلاف ضدداعش تصريح کرد که اظهارات اخير رئيسجمهور آمريکا درباره منطقه شمال سوريه نشان ميدهد که وي هيچ درکي از اوضاع سوريه ندارد.
«برت مک گورک» نماينده ويژه سابق آمريکا در ائتلاف بينالمللي تحت رهبري آمريکا عليه تکفيريهاي «داعش» در گفتوگو با نشريه آمريکايي«نيويورکر» ضمن انتقاد از رويکرد اخير «دونالد ترامپ» رئيسجمهور آمريکا در خروج از مرز ترکيه و سوريه گفت که ترامپ بعنوان فرمانده کل قوا هيچ درکي از اوضاع سوريه ندارد.
*هزينه و زمان زيادي صرف ساخت ارتش آزاد سوريه کرديم
مک گورک در بخش مقدماتي مصاحبه خود در خصوص نقش شبهنظاميان کُرد در مبارزه با تکفيريهاي داعش گفت: «در سوريه، ما با دولت همکاري نداريم و در بسياري جهات عليه آن دولت (بشار اسد) کار ميکنيم بنابراين ما براي بيرون راندن خليفه (داعش) به يک نيروي زميني نياز داشتيم و ما زمان قابل توجهي و منابع قابل توجهي از آمريکا را براي ايجاد نيروي معروف به ارتش آزاد سوريه هزينه کرديم که چتر نيروهاي مخالف (سوريه) در مبارزه با (بشار) اسد بودند و ما زمان بسيار زيادي را در آن راستا به کار گرفتيم و معلوم شد اوضاع بغرنج شده است زيرا بسياري از آن نيروها با بازيگران افراطي ادغام شدند که ما نميتوانستيم با آنها همکاري کنيم يا اينکه نيروهاي ويژه ما نميتوانستند به شيوهاي کار کنند که امنيت آنها را تضمين کنند».
مک گورک ادامه داد: «با اينحال ما براي مدتي به اين تلاش خود ادامه داديم و با ترکيه نيز وارد همکاري شديم».
نماينده سابق آمريکا در ائتلاف ضدداعش ادامه داد: « مظلوم کوباني فرمانده نيروهاي دموکراتيک سوريه ] که مجموعهاي از گروهها از جمله ي.پ.گ[که ترکيه هماکنون وي را بعنوان تروريست شماره يک ميداند، يکي از نزديکترين مشاوران ما در اينجا (کوباني) در دنبال کردن مبارزه (عليه) داعش بود اما در مارس 2015، مقامات ترکيه، مستقيماً در خصوص عمليات نظامي ترکيه در سوريه براي نبش قبر بنيانگذار امپراطوري عثماني (سليمان شاه) با وي همکاري کرد».
*عمليات نظامي ترکيه يک معضل جدي است
مک گورک در ادامه تصريح کرد: «ما نيروهاي ويژهاي در محل (کوباني) داشتيم و ائتلاف ويژهاي از کردها و اعراب براي تصرف تل ابيض سازماندهي کرديم آنها (ائتلاف کردها و اعراب) در تابستان 2015 اين کار را (تصرف تل ابيض) انجام دادند و اين ضربه بزرگي به داعش بود. ترکيه از اين قضيه خوشحال نبود، وقتي تل ابيض تحت کنترل داعش بود، مرز باز بود وقتي تحت کنترل نيروهاي دموکراتيک سوريه درآمد، ترکيه مرز را بست و ديوار ساخت.اين کاملاً آشکار بود. هماکنون آنها (ترکيه) با ارتش ملي سوريه که واقعا مخالف (دولت) سوريه هستند، به تل ابيض حمله ميکنند و اگر به مسئله داعش اهميت بدهيم، اين (عمليات نظامي ترکيه) معضل جدي به حساب ميآيد».
نماينده سابق آمريکا در ائتلاف بينالمللي تحت رهبري آمريکا عليه داعش در خصوص راهبرد «دونالد ترامپ» رئيسجمهور آمريکا درباره خروج نظاميان آمريکا از سوريه گفت: «اين (خروج نظاميان آمريکايي از سوريه)، توانمندي ما براي مديريت يک محيط بسيار پيچيده را کاهش داد. ديپلماتهاي آمريکا با ترکيه در خصوص يک مکانيسم امنيتي وارد همکاري شدند تا تضمين کنند که هيچ تهديدي در مرز براي ترکيه وجود ندارد و ما درمرز (ترکيه-سوريه) تلاش کرديم تا اطمينان حاصل کنيم هيچ سلاح يا مبارزي به آن طرف مرز عبور نميکند و فکر ميکنم ما ميتوانيم ثابت کنيم دهيم که هيچ تهديدي براي ترکيه در سراسر مرز وجود نداشته است. ديپلماتهاي آمريکايي بر روي چيزي به نام يک مکانيسم امنيتي کار کردند که از طريق آن مبارزان نيروهاي دموکراتيک سوريه عقبنشيني ميکردند، آنها موانع دفاعي خود را تخريب ميکردند، با ترکيه گشتزني مشترک انجام ميداديم و تمامي اين اقدامات بر اساس اين وعدهها و اين انتظارات بود که ترکيه (به سوريه) حمله نميکند و آنطور که فهميدم، اين مکانيسم کارساز بود و در عاليترين سطح دولت ترکيه به جز اردوغان مورد تأييد بود».
*اردوغان با تماس تلفني خود با ترامپ بحران سوريه را به وجود آورد
مک گورک در خصوص تماس تلفني اخير اردوغان با ترامپ قبل از آغاز عمليات نظامي در شمال و شمال شرقي سوريه گفت: «اردوغان بحران به وجود آورد و با ترامپ تماس گرفت و رئيسجمهور ترامپ همانطور که متأسفانه پيش بيني کرده بودم، از اقدامات ديپلماتها و پرسنل نظامي ما حمايت نکرد و برخلاف اقدامات آنها گفت که (از شمال سوريه) خارج ميشود.
*ترامپ نميخواست در سوريه باشد
وي درباره تصميم ترامپ براي خارج کردن نظاميان آمريکايي از مرز سوريه و ترکيه گفت: «او (ترامپ) نميخواست که آنجا (سوريه) باشد. او نميخواست در سوريه باشد. در اين خصوص بسيار شفاف و منسجم بود».
مک گورک ضمن انتقاد از رويکرد «باراک اوباما» رئيسجمهور پيشين آمريکا در برکناري «بشار اسد» از قدرت گفت:« وقتي در سال 2011، رئيسجمهور اوباما اعلام کرد که اسد بايد کنار برود، هدف آشکار آمريکا را بدون آنکه به طور جدي درباره چگونگي دستيابي به آن فکر کند، بيان کرد. فکر ميکنم اين مسئله براي کشور خطرناک است».
چند روز پيش، ترامپ در کاخ سفيد در پاسخ به انتقادات درباره تصميم اخيرش در خروج نظاميان آمريکايي از شمال سوريه تأکيد کرد که درگيري ترکيه با سوريه مشکل واشنگتن نيست و ادامه داد: «نيروهاي متخاصم در خاورميانه (غرب آسيا) مي توانند هرچقدر که ميخواهند با هم بجنگند يا در آن مناطق شن بازي کنند».
*ترامپ هيچ درکي از اوضاع سوريه ندارد
مک گورک در اين خصوص گفت: «همانطور که ميدانيد، او فرمانده کل قوا است و آمريکاييهايي را در اختيار دارد که به دستورش، لباس مقدس کشورمان را در سوريه بر تن ميکنند و به تعبيري، بيقيدي (بيخيالي) در حقيقت اهمال وظيفه يک فرمانده کل قوا است و اين نشان ميدهد (ترامپ) هيچ درکي از اوضاع (سوريه) ندارد. اين (سوريه) خليفه داعش است. محلي است که تهديد از آنجا بيرون آمده است و مکاني است که تهديدات مجدداً ميتواند در آنجا نمايان شود. همچنان دهها هزار زنداني (داعش) وجود دارد. وي هيچ ايدهاي درباره اينکه چه بر سر اين افراد خواهد آمد، ندارد. او دائماً ميگويد که نيروهاي ترکيه، مسئوليت آنها را برعهده ميگيرند .....اينگونه بدون نگراني درباره اين موضوع حرف زدن، نمايانگر فقدان درک اوضاع (سوريه) و فقدان اهميت وي براي پرسنلي است که آنجا تحت فرماندهياش هستند»
مک گورک در پايان مصاحبه خود در ارتباط با ائتلاف شبهنظاميان کُرد با دولت سوريه و روسيه گفت:«آنها تلاش ميکنند در حال حاضر روابطي را با رژيم اسد و روسيه برقرار کنند زيرا در حقيقت تنها جايي است که ميتوانند بروند، اين يک اوضاع غمانگيز است».
ارتش ترکيه از حدود دو هفته پيش به بهانه «مقابله با تروريستها» و «ايجاد يک منطقه امن براي اسکان آوارگان سوري»، عملياتي را عليه شبه نظاميان کرد مستقر در شمال سوريه آغاز کرد. اين عمليات يک روز بعد از آن آغاز شد که ترامپ بعد از گفتوگو با «رجب طيب اردوغان» رئيسجمهور ترکيه گفت آمريکا نيروهايش را از مناطق تحت کنترل شبه نظاميان کرد خارج ميکند. منتقدان ترامپ ميگويند خروج نيروهاي آمريکايي از اين مناطق به منزله چراغ سبز به عمليات نظامي ترکيه بوده است.
بازار