ايرنا/ دبيرکل سازمان ملل متحد همهگيري کوويد-۱۹ را تهديدي براي حفظ صلح و امنيت بينالملل دانست و نسبت به احتمال حمله بيولوژيکي در شرايط ضعف و درگيري اين بيماري هشدار داد.
آنتونيو گوترش عصر پنج شنبه در نشست غيرعلني شوراي امنيت سازمان ملل متحد که به صورت تله کنفرانسي برگزار شد اما متن بيانيه را منتشر کرد، اين مطلب را مطرح کرده است.
وي با تاکيد بر اينکه بيماري ناشي از ويروس کرونا به طور بالقوه به افزايش ناآراميهاي اجتماعي و خشونت منجر ميشود و توانايي ما در مبارزه با اين بيماري را به شدت تضعيف ميکند، افزود: بيماري همهگير کوويد-۱۹ تهديد ميکند که اعتماد بيشتر به نهادهاي عمومي را از بين خواهد برد، به ويژه اگر شهروندان دريابند که مقامات آنها راه اشتباه رفتهاند يا در حوزه بحران شفاف نيستند.
دبيرکل سازمان ملل متحد ادامه داد: نگراني دوم اين است که اين بحران ميتواند بحران اقتصادي مهمي را به خصوص در جوامع شکننده، کشورهاي کمتر توسعه يافته و در حال گذار ايجاد کند. ناپايداري اقتصادي تاثيرات مخربي به ويژه براي زنان خواهد گذاشت که اکثريت قريب به اتفاق آن بخشها را تحت تاثير قرار ميدهد. تعداد زيادي از زنان سرپرست زن در شرايط درگيري به ويژه در برابر شوکهاي اقتصادي آسيب پذير هستند.
گوترش اضافه کرد: نگراني سوم به تعويق انداختن انتخابات، رفراندوم يا تصميم گيري براي راي دادن حتي با اقدامات احتياطي ميتواند تنشهاي سياسي ايجاد و مشروعيت را تضعيف کند. چنين تصميماتي پس از رايزنيهاي گسترده با هدف اجماع انجام ميشود. اکنون، زماني براي فرصت طلبي سياسي نيست.
وي چهارمين نگراني را شکلگيري انگيزه ارتقاي تفرقه و آشفتگي در بين برخي بازيگران برشمرد و يادآور شد: اين مساله مي تواند به تشديد خشونت و احتمالا اشتباه محاسباتي مخرب منجر شود که ميتواند جنگهاي جاري را عميقتر و تلاشها براي مبارزه با همهگيري را پيچيدهتر کند.
دبيرکل سازمان ملل متحد نگراني پنجم خود را زندهماندن تهديد تروريسم ياد کرد و گفت: گروههاي تروريستي ممکن است دريچه فرصتي براي حمله بيابند در حالي که توجه اکثر دولتها به همهگيري معطوف است. اوضاع در ساحل، جايي که مردم با مشکل مضاعف ويروس و تشديد تروريسم روبرو هستند، نگران کننده است.
گوترش همچنين هشدار داد: ضعفها و عدم آمادگي ناشي از اين بيماري همهگير، پنجرهاي را براي چگونگي بروز حمله بيوتروريستي فراهم مي کند و ممکن است خطرات آن را افزايش دهد. گروههاي غير دولتي ميتوانند به سويههاي ويروسي دسترسي پيدا کنند که ميتوانند منجر به ويراني مشابه جوامع در سراسر جهان شوند.
وي نگراني هفتم خود را تشديد موانع در تلاشهاي بينالمللي، منطقهاي و ملي براي حل مناقشات دقيقا در مواقع مورد نياز دانست و يادآور شد: بسياري از فرايندهاي صلح به دليل واکنش جهاني به کوويد-۱۹ متوقف شدهاند. دفاتر خوب و ميانجيگري ما تاثير آن را احساس کردهاند.
دبيرکل سازمان ملل متحد تاکيد کرد: اين محدوديت ممکن است بر عملکرد فرايندهاي مختلف مبتني بر اعتماد و همچنين توانايي ما در ديپلماسي بحران براي کاهش درگيريهاي احتمالي ادامه يابد.
گوترش هشتمين نگراني خود را از گسترش ويروس کرونا، تحريک يا تشديد مشکلات مختلف حقوق بشري برشمرد و خاطرنشان کرد: ما شاهد انگ، گفتار نفرتآميز و برتري طلبان سفيد پوست و ديگر افراطگرايان هستيم که به دنبال بهره برداري از اوضاع هستند.
وي يادآور شد: ما در دسترسي به خدمات درماني شاهد تبعيض هستيم. به ويژه پناهندگان و بيخانمانهاي داخلي آسيب پذير هستند و جلوههاي فزايندهاي از اقتدارگرايي از جمله محدوديت در رسانه، فضاي مدني و آزادي بيان وجود دارد.
بازار