ايسنا/ ديپلمات ارشد اتحاديه اروپا گفت: «شکوفايي چين تحسين برانگيز و احترام آميز ميشود اما همزمان سوالها و نگرانيهاي زيادي وجود دارند.»
جوزپ بورل، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا که روز دوشنبه 25 مه به دعوت کنفرانس سفيران آلمان پيامي ويدئويي منتشر کرد، ابتدا اشاره داشت که آلمان قرار است رياست شوراي امنيت سازمان ملل در ماه ژوئن و شوراي اتحاديه اروپا در ماه ژوئيه را بر عهده بگيرد و انتظارات از اين کشور زياد است.
وي سپس به بحران شيوع ويروس کرونا در اروپا اشاره کرد و خطاب به آلمان گفت: «دوباره ما روي شما حساب باز ميکنيم تا اروپا را از بحران عبور دهيد و مطمئن شويم که از آن قويتر بيرون خواهيم آمد.»
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، تاکيد کرد که پيشنهادهاي آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون، رئيس جمهوري فرانسه براي جبران خسارتهاي مربوط اين وضعيت جسورانه است.
وي گفت: «فکر ميکنم اين همان چيزي است که اروپا به آن نياز دارد.»
به گزارش يورونيوز، بورل در بخش ديگري از سخنانش تصريح کرد که بايد روي راهحلهاي مشترک سرمايهگذاري کرد و از همبستگي واقعي بهره برد.
قرار است کميسيون اروپا فردا چهارشنبه طرح اقتصادي مقابله با بحران ويروس کرونا را پيشنهاد کند؛ طرحي 1000 ميليارد يورويي با هدف حراست از يکپارچگي مالي اروپا.
اين طرح در حالي مطرح خواهد شد که هفته گذشته دو قدرت اصلي اتحاديه اروپا يعني آلمان و فرانسه از طرح 500 ميلياردي براي مواجهه با اين بحران پرده برداشتند. هلند، اتريش، سوئد و دانمارک از مخالفان اعطاي بلاعوض نقدينگي به کشورهاي نيازمند اتحاديه براي مرتفع کردن بحران کرونا هستند.
وي افزود: «ابتکار عمل فرانسه و آلمان از هر زمان ديگري ضروريتر است اما در عين حال تنها يک توافق فرانسوي-آلماني کافي نيست.»
گردآوري اروپا
رئيس دستگاه ديپلماسي اروپا تاکيد کرد که بايد کل اروپا را گرد هم آورد.
وي گفت که اين موضوع سخت است و افزود: «من قبل از قبول اين منصب از اين مساله آگاه بودم اما در اين شش ماه به طور مستقيم خودم آن را تجربه کردهام.»
بورل درباره علت سخت بودن گرد هم آوردن اروپا گفت: «اين کار دشواري است؛ زيرا اختلافهاي عميقي بين کشورهاي عضو درباره بسياري از مسائل وجود دارد. ما فاقد يک فرهنگ استراتژيک مشترک هستيم و تمايل به سازش کمتر از حدي است که بايد باشد. ما در دنيايي بدون رهبري زندگي ميکنيم که در آن آسيا بهطور فزاينده از نظر اقتصادي، امنيتي و فنآوري اهميت پيدا خواهد کرد.
وي معتقد است که اين نخستين بحران بزرگ در دهههاي اخير است که ايالات متحده واکنشهاي بينالمللي به آن را رهبري نميکند.
بورل اضافه کرد که «شايد آمريکا به اين موضوع اهميت ندهد اما هر جا که نگاه ميکنيم شاهد رقابتهاي فزاينده هستيم. بهخصوص بين ايالات متحده و چين. فشارها براي اينکه طرف يکي از اينها گرفته شود در حال افزايش است و به عنوان اتحاديه اروپا، بايد منافع و ارزشهاي خود را دنبال کنيم.»
وي تصريح کرد: «رقابت آمريکا و چين تاثير فلج کنندهاي بر سيستم چندجانبه در شوراي امنيت سازمان ملل، گروه بيست، سازمان جهاني بهداشت و جاهاي ديگر دارد. اين موضوع باعث اختلاف نظرهاي بيشتر، وتوهاي بيشتر و توافقهاي کمتر ميشود.»
اين مسئول اروپايي پيشبيني کرد در اين شرايط چين قدرتمندتر و جسورتر ميشود. وي گفت: «شکوفايي چين تحسين برانگيز و احترام آميز ميشود اما همزمان بسياري از سوالها و نگرانيهاي زيادي وجود دارند. روابط ما بايد بر پايه اعتماد، شفافيت و عمل متقابل باشد. اين موضوع در حال حاضر هميشه رخ نميدهد. ما تنها زماني اين شانس را خواهيم داشت که با چين در چارچوب نظم جمعي به توافق برسيم.»
وي ابراز اميدواري کرد که اين موضوع در اجلاس سران اتحاديه اروپا و چين در پاييز پيش رو محقق شود.
بورل معتقد است که اروپا در مقابل چين به يک استراتژي محکمتر نياز دارد که اين موضوع مستلزم داشتن روابط و همکاريهاي بيشتر با بقيه کشورهاي دموکراتيک آسيايي است. وي در اين زمينه همکاري با هند، ژاپن و کرهجنوبي را مثال زد.
بازار