فارس/ رئيسجمهور آمريکا روز جمعه اجراي امتيازات ويژه براي هنگ کنگ را متوقف کرد که پيشبيني ميشود اين مسئله به تشديد تنش بين آمريکا و چين منجر شده و به نوسان بيشتر در بورسهاي بينالمللي و بورس آمريکا منجر شد.
به گزارش رويترز، روز جمعه دونالد ترامپ، رئيسجمهور آمريکا، دستور داد تا اجراي سياست امتيازات ويژه براي هنگ کنگ متوقف شود.
پيشبيني ميشود اين اقدام به تشديد دوباره تنش بين چين و آمريکا طي ماههاي آينده منجر شده و به نوسانات بيشتر در بازارهاي مالي بينالمللي بيانجامد.
برخي سهامداران ميگويند اقدام ترامپ به شعلهور شدن دوباره اختلافات جدي بين چين و آمريکا که در ژانويه سال جاري و با امضاي فاز نخست توافق تجاري بين چين و آمريکا فروکش کرده بود، منجر خواهد شد.
جنگ تجاري بين دو کشور که در بهار سال 2018 آغاز شد، مدتها منشاء نوسان در بورسهاي بينالمللي و بورس آمريکا بود، چرا که موضوعات مرتبط با آن بارها و بارها به نگراني سهامداران نسبت به اوضاع آينده و شدت گرفتن نوسان در بازارها دامن زد.
امضاي فاز نخست توافق تجاري بين اين دو اقتصاد برتر جهان باعث شد تا در ماههاي نخست سال جاري شاهد رسيدن شاخص S&P500 بورس آمريکا به بالاترين ميزان تاريخي خود باشيم که البته شيوع کرونا دوباره آن را پايين کشيد.
از آن زمان به بعد اين ويروس کروناست که منشا اصلي نگراني سهامداران و نوسان در بازارهاي بينالمللي و بورس آمريکاست.
در حالي که طي ماه گذشته پس از آنکه آمريکا چين را مسئول اصلي شيوع کرونا در جهان معرفي کرد، دوباره اختلاف بين اين دو کشور تا حدودي بالا گرفت، حالا اقدام جديد ترامپ عليه هنگ کنگ ميتواند به شروع دور جديد تشديد تنش بين چين و آمريکا منجر شود.
سهامداران ميگويند با توجه به آنکه دستور ترامپ شامل لغو مجموعهاي از امتيازات از استرداد مجرمين گرفته تا کنترل صادرات منتج ميشود و تهديد اعمال تحريمهاي جديد نيز وجود دارد به احتمال زياد به شکلگيري موج جديد بيثباتي در بورسهاي بينالمللي منجر خواهد شد.
جيم پائولسن، کارشناس ارشد سرمايهگذاري مؤسسه ليوتولد گروپ، ميگويد موضوع هنگ کنگ بزرگتر از يک اختلاف يک روزه يا يک ساله است.
جيم معتقد است که مناقشات ژئوپليتيک در بلندمدت به بازارهاي مالي کشيده خواهد شد.
شکلگيري دوباره تنشها بين چين و آمريکا شرايط بازارهاي مالي را که همين حالا هم با بحرانهاي جدي نظير کرونا روبرو هستند، بدتر خواهد کرد.
پائولسن و ديگر سهامداران معتقدند که بازار در حال حاضر روي موضوع شيوع ويروس کرونا و همچنين بهبود احتمالي اوضاع اقتصادي آمريکا پس از تعطيل شدن فعاليتهاي اقتصادي در آن متمرکز است.
برخي ديگر سهامداران نيز ميگويند اعتراضات کنوني در آمريکا و برخي کشورهاي ديگر در جهان پس از کشته شدن يک فرد سياهپوست توسط پليس شهر مينياپوليس در آمريکا ميتواند مزيد بر علت بحرانهاي کنوني شده و به فعاليتهاي خرده فروشي و شرکتهاي کوچک آسيب بزند.
از طرف ديگر سهامداران بيش از پيش نگران آن هستند که رشد دو ماهه گذشته بورس آمريکا فراتر از روند اقتصادي در اين کشور باشد چرا که در حالي که اقتصاد آمريکا به خاطر شيوع کرونا تعطيل شده است، شاخص S&P500 نسبت به ماه مارس 35 درصد رشد کرده و اين در حالي است که شاخصهاي اصلي اقتصادي نظير نرخ بيکاري و توليد ناخالص داخلي آمريکا بدترين عملکرد خود را طي حدود 90 سال گذشته به ثبت رسانده است.
به گفته ارين برائون، مدير پورتفوي مؤسسه پيمکو، در حال حاضر اصليترين موضوعي که بازارهاي مالي را تهديد ميکند بدتر شدن روابط چين و آمريکاست که اين مخاطره ميتواند حتي به نيمه دوم سال 2020 کشيده شود.
وي معتقد است اين تنشها حتي ميتـواند بر اجراي فاز نخست توافق تجاري بين دو کشور هم منجر شود.
اين مدير پورتفو معتقد است احتمال از بين رفتن اين توافق در شرايط کنوني که سال انتخابات رياست جمهوري آمريکاست، رو به افزايش گذاشته و تمام اين مسائل با هم موضوعاتي هستند که در آينده نزديک به بيثباتي در بازارهاي بورس جهاني و به خصوص بورس آمريکا دامن خواهد زد.
بازار