ميزان/ تنش ميان مصر و اتيوپي بر سر آبگيري سد النهضه تشديد شده و به نقطه بحراني رسيده است.
از زمان اقدام اتيوپي براي ساخت سد «النهضه»، تنش ميان اين کشور با مصر و سودان بالا گرفته است.
سد النهضه که در ۱۵ کيلومتري مرز اتيوپي با سودان ساخته شده و تا اکتبر ۲۰۱۹ حدود ۷۰ درصد پيشرفت فيزيکي داشته، در صورت اتمام، بزرگترين نيروگاه برق آبي آفريقا و هفتمين سد بزرگ جهان خواهد بود.
اتيوپي به تازگي اعلام کرده که تصميم به آبگيري سد النهضه طي ماه آينده ميلادي را داشته و اين تصميم را بدون توجه به اين موضوع که توافقي با مصر و سودان حاصل شود يا خير، اجرايي خواهد کرد.
اين تصميم اتيوپي با واکنش مصر و سودان مواجه شده و اين کشورها خواهان آن شدند که تا پيش از آبگيري سد النهضه، توافقي در اين خصوص حاصل شود.
آخرين دور از رايزنيها ميان مصر و اتيوپي براي دستيابي به توافق بدون نتيجه پايان يافت؛ در پي تشديد تنشها، قاهره خواستار ورود شوراي امنيت به اين موضوع شده است.
مصر روز جمعه از شوراي امنيت سازمان ملل خواست تا در اين پرونده ورود پيدا کرده و به حل و فصل آن کمک کند.
تاکنون چندين دور از مذاکرات ميان مصر و سودان و اتيوپي بر سر آبگيري سد النهضه بدون دستيابي به هيچگونه نتيجهاي پايان يافته است.
آخرين دور از گفت وگوها ميان ۳ کشور از روز ۹ ژوئن (۲۰ خرداد) به صورت ويدئو کنفرانس آغاز شد؛ پيش از اين نيز مذاکراتي طي ماه فوريه در واشنگتن ميان ۳ کشور برگزار شد و بدون نتيجه پايان يافت.
در همين حال، «سامح شکري»، وزير خارجه مصر، ميگويد «مصر به دنبال حل سياسي اين بحران است.»
وي در مصاحبه با شبکه العربيه ضمن بيان اين مطلب که قاهره و آديس آبابا در حال رايزرني درباره سد النهضه با نزديک کردن ديدگاهها هستند، گفت «کشورش پيش نويس يک توافق را در اين خصوص ارائه داده است.»
«شکري»، افزود «طرف اتيوپيايي همواره ميانجيگري در اين باره را رد ميکند.»
وزير خارجه در بخش ديگري ضمن اشاره به ارجاع پرونده سد النهضه به شوراي امنيت، تاکيد کرد که اين اقدام يک تصميم حاکميتي از سوي مصر بوده است.
بازار