ايرنا/ کرواسي روز سه شنبه (۱۰ تير) رياست دوره اي شش ماه بر شوراي اتحاديه اروپا را در حالي به پايان مي برد که بحران ويروس کرونا را در پرونده فعاليت هايش در اين اتحاديه با موفقيت پشت سر گذاشت.
«آندره پلينکويچ» نخست وزير کرواسي روز دوشنبه (۹ تير) به مناسبت پايان دوره رياست اين کشور بر شوراي اروپايي در حضور سفراي مقيم و روساي نهادهاي بين المللي به ارائه توضيحاتي به نتايج فعايت شش ماهه رياست کرواسي همزمان با بحران هايي مانند؛ شيوع ويروس کرونا و زلزله زاگرب پرداخت.
وي همچنين در اين رابطه ياد آور شد که کرواسي در دوره رياست شش ماهه خود بر شوراي اتحاديه اروپا به دو هدف اصلي دست يافت. هدف اول آغاز مذاکرات چشم انداز اروپايي غرب بالکان (در اين مرحله؛ مقدونيه شمالي و آلباني) که با نشست ويدئويي سران اتحاديه انجام شد. هدف دوم کمک به عملکرد صحيح اتحاديه در بحران کرونا و حفاظت از سلامت اتحاديه اروپا بود.
کرواسي، رياست دوره اي شوراي اروپايي را از اول ژانويه سال ۲۰۲۰ ( ۱۱ دي ماه ۱۳۹۸) به مدت ۶ ماه بر عهده داشت و اکنون رياست بر اين شورا را از فردا ( اول جولاي - يازدهم تير) به آلمان واگذار مي کند. قبل از کرواسي، فنلاند رياست دوره اي بر اين شورا را عهده دار بود.
کرواسي به عنوان آخرين کشوري که به عضويت اتحاديه اروپا در آمده است در آغاز رياست خود بر اين اتحاديه شعاري را تحت عنوان «اروپاي قدرتمند در جهان چالش برانگيز» براي رياست شش ماه خود بر شوراي اتحاديه اروپا انتخاب کرده بود.
برنامه شش ماهه کرواسي به عنوان رياست دوره اي شوراي اتحاديه اروپا ابتدا بر چهار محور اصلي شامل اروپاي در حال توسعه، اروپاي ارتباط دهنده، اروپاي محافظت کننده و اروپاي با نفوذ استوار بود که در اواسط اين دوره بحران ويروس کرونا به آن اضافه شد.
اشاره مي شود که ترويج ارزش هاي اروپايي، تقويت چند جانبه گرايي، همکاري هاي امنيتي و دفاعي اروپا و تحقق اهداف برنامه سازمان ملل براي توسعه پايدار ۲۰۳۰ ، عوامل اصلي تعيين کننده سياست خارجي اتحاديه اروپا است.
کشورهاي عضو اتحاديه اروپا بر اساس مقررات اين اتحاديه، هر ۶ ماه رياست بر اين اتحاديه را بر عهده مي گيرند.
شوراي اروپايي يکي از نهادهاي اتحاديه اروپا است که نخستين بار در سال ۱۹۷۵ به صورت غيررسمي تأسيس شد و سپس در سال ۲۰۰۹ ميلادي، مطابق با پيمان ليسبون به يکي از نهادهاي رسمي اتحاديه اروپا تبديل شد.
نشست هاي اين نهاد با حضور سران دولتها يا سران حکومتهاي کشورهاي عضو اتحاديه اروپا به همراه رئيس شوراي اتحاديه اروپا، رئيس کميسيون اروپا و نماينده عالي اتحاديه اروپا در سياست خارجي و امور امنيتي برگزار ميشود.
با وجود آنکه اين شورا حق قانونگذاري ندارد، اما مطابق با پيمان ليسبون براي مشخص کردن «جهتگيريهاي کلي سياسي و اولويتهاي اتحاديه اروپا» بنيان نهاده شده است؛ در اين چارچوب، شورا يکي از نهادهاي استراتژيک اتحاديه اروپا بهشمار ميرود.
جلسات شوراي اروپايي، معمولاً با عنوان نشست سران اتحاديه اروپا شناخته ميشود. اين نشست ها معمولاً حداقل دو بار در هر نيمه سال در ساختمان ستاد شوراي اروپا در بروکسل برگزار ميشود.
کرواسي يکي از ۶ جمهوري فدرال يوگسلاوي سابق بود که به دنبال تحولات بلوک شرق در ۲۵ ژوئن ۱۹۹۱ از آن جدا و اعلام استقلال کرد.
کرواسي در سال ۲۰۰۹ به ناتو و در سال ۲۰۱۳ به اتحاديه اروپا ملحق شد.
اين کشور با جمعيتي بالغ بر ۴ ميليون و ۴۵۳ هزار نفر و مساحت ۵۶ هزار و ۵۴۲ کيلومتر مربع در جنوب مرکزي اروپا واقع شده و از شمال با اسلووني و مجارستان، از شمال غربي با صربستان، از شرق با بوسني و هرزگوين، از جنوب شرقي با مونته نگرو و از جنوب با درياي آدرياتيک همسايه است.
بازار