فارس/ «مولود چاووشاوغلو» وزير خارجه ترکيه در يک مصاحبه ضمن هشدار به حاميان خارجي «خليفه حفتر» در ليبي، آتشبس در اين کشور را به عقبنشيني نيروهاي حفتر منوط کرد.
سه روز پس از اظهارنظر وزير خارجه روسيه درباره آمادگي نيروهاي ژنرال «خيلفه حفتر» براي امضاي «سند آتشبس در ليبي»، همتاي ترکيهاي اعلام کرد آتشبس به عقبنشيني نيروهاي حفتر بستگي دارد.
وزير خارجه ترکيه در مصاحبه با «فايننشال تايمز» از مواضع آنکارا در قبال ليبي و حمايتهايش از «دولت وفاق ملي ليبي» در جنگ با نيروهاي موسوم به «ارتس ملي ليبي» (تحت امر ژنرال خليفه حفتر) دفاع کرد.
«مولود چاووشاوغلو» در اين مصاحبه خليفه حفتر را «کودتاچي» خواند و به حاميان خارجي او در درگيريهاي ليبي هشدار داد.
وزير خارجه ترکيه اعلام کرد، دولت وفاق ملي ليبي (که از نظر بينالمللي دولت مشروع ليبي شناخته ميشود) در صورتي با آتشبس موافقت خواهد کرد که نيروهاي حفتر از مواضع کليدي خود در مناطق مرکزي و غربي ليبي عقبنشيني کنند.
چاووش اوغلو که کشورش از حاميان سرسخت دولت وفاق ملي ليبي است، همچنين هشدار داد در صورت عدم عقبنشيتي از «سرت» و «الجفره»، دولت وفاق ملي از عزم لازم براي ازسرگيري حملاتش به نيروهاي حفتر برخوردار است.
وزير خارجه ترکيه به پيشنهاد ماه گذشته روسيه براي آتشبس در ليبي در جريان رايزنيها در استانبول اشاره کرد.
وي سپس از پيش شرطهاي دولت وفاق ملي ليبي براي آتشبس خبر داد و حمايت ترکيه اين پيش شرطها را اعلام کرد.
چاووش اوغلو گفت: «وقتي آنکارا با دولت وفاق ملي مشورت کرد، مقامهاي ليبي پيش شرطهايشان را درباره سرت و الجفره اعلام کردند و همچنين خواستار بازگشت نيروهاي حفتر به خطوطي شدند که آنها در سال 2015 در اختيار داشتند».
وزير خارجه ترکيه در اين مصاحبه با دفاع از مواضع دولت وفاق ملي ليبي، پيش شرطهاي اين دولت براي پذيرش آتشبس را «مشروع و منطقي» خواند.
فايننشال تايمز در ادامه گزارش خود درباره مصاحبه با مولود چاووش اوغلو گريزي به مواضع ترکيه درباره درگيريهاي ليبي زد.
اين رسانه انگليسي نوشت: «ترکيه به درخواست دولت وفاق ملي و بعد از تضمين يک توافق (با اين دولت) که آنکارا به وسيله آن قادر به اکتشاف نفت و گاز در سواحل ليبي ميشود، علنا در ليبي مداخله کرد. استفاده ترکيه از سامانههاي پدافند هوايي، ناوها و تسليحات، مشاوران نظامي و اعضاي ارتش ترکيه شامل ستيزهجويان سوري در حمايت از دولت وفاق ملي به طرزي چشمگير موازنه درگيريهاي 15 ماهه ليبي را تغيير داد».
فايننشال تايمز درباره تشديد تنشها در ليبي به دنبال حملات اخير جنگندههاي ناشناس به پايگاه هوايي «الوطيه» که در آن تجهيزات و تعدادي از پرسنل ترکيه حضور داشتند، هشدار داد
وزير خارجه ترکيه در اين مصاحبه با اشاره به اين حمله اعلام کرد، تحقيقات درباره مسببان اين حمله ادامه دارد اما هر کسي مسئول اين حمله بوده، «هزينهاش را خواهد پرداخت».
به گفته او، ترکيه در پايگاه العطيه ليبي تعدادي «نيروهاي آموزشي و پرسنل فني» حضور داشتند اما به هيچ کدام از آنها آسيبي نرسيد. دولت وفاق ملي در ماه مي توانسته بود اين پايگاه را از نيروهاي حفتر بگيرد.
مولود چاووش اوغلو درباره امکان آتشبس در ليبي هم اظهارنظر کرد و گفت: «اکنون، اين به طرف مقابل (حفتر و حاميانش) بستگي دارد و آنها براي يک آتشبس پايدار بايد پيششرطهاي (دولت وفاق ملي) را بپذيرند».
فايننشال تايمز از وزير خارجه ترکيه سوال کرد با توجه به حضور و تاثيرگذاري کشورهاي مختلف در تحولات ليبي، آيا اين کشور با خطر کشيده شدن به يک جنگ گستردهتر مواجه است؟
چاووش اوغلو جواب داد: «ما (ترکيه) در منطقه براي هيچ نوعي از درگيري يا جنگ حاضر نيستيم اما حضور (حاميان حفتر در ليبي) حمايت از حفتر که يک کودتاچي است، ميباشد».
اظهارات وزير خارجه ترکيه سه روز پس از سخنان «سرگئي لاوروف» همتاي روس او درباره تحولات ليبي مطرح ميشود که در آن وزير خارجه روسيه از آمادگي حفتر براي امضاي «سند آتشبس» خبر داد (جزئيات بيشتر).
از زمان مداخله نظامي ناتو در ليبي و سرنگوني «معمر قذافي»، ليبي تحت کنترل دو دولت موازي در شرق و غرب در آمده است؛ دولت وفاق ملي به رياست «فايز السراج» در طرابلس (غرب کشور) و ديگري دولت طُبرُق در شرق ليبي که خليفه حفتر را حمايت ميکند.
به دنبال شدت گرفتن درگيريها در ليبي، طرفهاي خارجي هم پايشان به اين بحران باز شده و کشورهاي مختلف طرف يکي از اين دو طرف اصلي درگيري را گرفتهاند.
طبق گزارشها، روسيه، مصر، امارات عربي متحده و برخي کشورهاي اروپايي از قبيل فرانسه حامي نيروهاي حفتر هستند و ترکيه و قطر از دولت وفاق ملي حمايت ميکنند.
بازار