وزیر خارجه فرانسه وارد بغداد شد

ايرنا/ وزير امور خارجه فرانسه به منظور گسترش مناسبات و همکاري هاي دو جانبه با عراق امروز پنجشنبه وارد بغداد، پايتخت شد.
«ژان ايو لودريان» قرار است در اين سفر با «فواد حسين» همتاي عراقي و همچنين «برهم صالح» روساي جمهوري، «مصطفي الکاظمي» نخست وزير و «جنين هنيس پلاسخارت» نماينده دبيرکل سازمان ملل در عراق ديدار و گفت و گو کند.
وزيران امور خارجه فرانسه و عراق پس از انجام مذاکرات در بغداد، قرار است در نشست خبري مشترک، دستاورد رايزني هاي خود را به اطلاع خبرنگاران برسانند.
لودريان بعد از پايان ديدارهاي خود در بغداد، بعد از ظهر امروز راهي اربيل خواهد شد تا با مقام هاي محلي اقليم کردستان عراق نيز پيرامون مناسبات دو جانبه بحث و تبادل نظر کند.
سخنگوي وزارت امور خارجه عراق در سخناني درباره اين سفر گفته است که لودريان با همتاي عراقي خود ارتقا همکاري ها در بخش هاي مختلف بهداشتي، انرژي، فرهنگي و بررسي مهمترين چالش هاي مشترک و حمايت پاريس از دولت و ملت عراق را بحث و گفت وگو مي کند.
«احمد الصحاف» افزود که وزير امور خارجه فرانسه همچنين پيشنهادهايي درباره طرح هايي که فرانسه علاقه مند به اجراي آن با همکاري طرف عراقي است، ارائه مي کند.
وي ادامه داد که فرانسه شرايط ويژه عراق را براي اجراي اين طرح ها از جمله بحران اقتصادي بين المللي که جهان در نتيجه همه گيري ويروس کرونا با آن مواجه است، مد نظر قرار خواهد داد.
اين دومين ديدار سفر لودريان به عنوان وزير امور خارجه از بغداد است؛ وي پيش از اين در ۲۶ اوت ۲۰۱۷ (چهارم شهريور ۹۶) به همراه وزير دفاع فرانسه به عراق سفر کرد.
لودريان پيش از اين نيز به عنوان وزير دفاع فرانسه در يازدهم آوريل ۲۰۱۶ و ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۴ به عراق سفر کرده است.
پاريس از جمله کشورهايي است که از تشکيل دولت جديد به نخست وزيري «مصطفي الکاظمي» حمايت کرده است.
فرانسه در دهه هاي ۷۰ و ۸۰ قرن گذشته يکي از مهمترين شرکاي عراق به شمار مي رفت اما در نتيجه جنگ نخست خليج فارس واشغال کويت در ۱۹۹۰ و تحريم هاي ۱۳ ساله بين المللي، سطح مناسبات دو کشور دچار کاهش و پسرفت شد.
اين کشور در طول ۱۷ سال گذشته با وجود تلاش هاي مکرر براي توسعه دوباره مناسبات با عراق، تاکنون نتوانسته است به دوران طلايي اين مناسبات برگردد.
بيشرين حجم تبادلات تجاري بين دو کشور مربوط به ۲۰۱۵ است که به يک ميليارد و ۲۶۰ ميليون دلار رسيد اما در نتيجه بحران اقتصادي و افت قيمت جهاني نفت در ۲۰۱۶ اين مبادلات با کاهش ۶۱ درصدي مواجه شد و تا به امروز ادامه دارد.
اين در حالي است که فرانسه در چارچوب باشگاه پاريس ۸۰ درصد از مطالبات مالي خود را به عراق بخشيد تا در بين غربي ها بزرگترين کشوري باشد که از بخش اعظم اين مطالبات چشم پوشي کرده است.
پاريس همچنين در راستاي حمايت از دولت عراق در ۲۰۱۷ وام ۴۳۰ ميليون يورويي به عراق اعطا کرد.
براساس اعلام رسمي تارنماي وزارت امور خارجه فرانسه، سهم پاريس از مبادله هاي بازرگاني با عراق فقط يک درصد است و اين امر مورد دلخواه فرانسه نيست.
عراق و فرانسه از سال ۱۹۳۳ تاکنون ۷۶ توافق نامه همکاري امضا کرده اند که ۱۴ توافقنامه همچنان داراي اعتبار است.
مهمترين اين توافق نامه ها شامل «همکاري فرهنگي، علمي، فني براي توسعه»، «تشويق و حمايت مشترک از سرمايه گذاري»، «همکاري دفاعي»، «تاخير بدهي ها»، «گردشگري»، «استفاده از انرژي هسته اي در امور مسالمت آميز»، «همکاري در زمينه سامانه هاي الکترونيکي»، «حمل و نقل هوايي»، «همکاري اقتصادي و فني»، «سامانه ثبت اختراع»، «فرآورده هاي نفتي» و «کمک به ادامه تحصيل دانشجويان» است.
فرانسه در قالب ائتلاف بين المللي تحت امر آمريکا در عراق داراي ۲۰۰ سرباز بود که در ۲۶ مارس ۲۰۲۰ همه آنها را به کشور فراخواند.
فرانسه در باره بازگرداندن سربازانش از عراق، آن را به شيوع کرونا مرتبط کرد، اما گزارش هاي رسانه اي آن را به اختلافات سياسي بين شانزه ليزه و کاخ سفيد مرتبط مي دانند.
فرانسه همانند آلمان معتقد است که آمريکا، بازار عراق را در قبضه کامل خود در آورده و به اروپا (به ويژه اين دو عضو مهم و قدرت اقتصادي اتحاديه اروپا) اجازه ورود به بازار عراق نمي دهد.
فرانسه و عراق در جريان سفر «عادل عبدالمهدي» نخست وزير وقت به پاريس در ۳ ماه مي ۲۰۱۹ (۱۳ ارديبهشت ۹۸) تفاهمنامه «نقشه راه راهبردي گسترش مناسبات» امضا کردند و قرار بود که رييس جمهوري فرانسه در اواخر ۲۰۱۹ براي اجراي اين تفاهمنامه به بغداد بيايد که به دليل اعتراضات اجتماعي پنج ماهه عراق و استعفاي دولت عبدالمهدي، اجراي تفاهمنامه به حال تعليق درآمد.