ناتو ادعای بلاروس در مورد تهدید مرزی را رد کرد
ايسنا/ سازمان پيمان آتلانتيک شمالي (ناتو)، ادعاهاي الکساندر لوکاشنکو مبني بر اينکه "قدرتهاي خارجي" در حال سازمان دادن استقرار نيرو در مرز اين کشور هستند، "بيپايه و اساس" خوانده است.
الکساندر لوکاشنکو، رئيس جمهوري بلاروس در حالي که با لباس نظامي ظاهر شده بود، گفت که او نيروهاي مسلح را "به حال آمادهباش درآورده است."
اين درحالي است که در پي انتخابات مورد مناقشه دو هفته پيش تظاهرات ضددولتي روز شنبه در خيابانهاي مينسک، پايتخت بلاروس ادامه يافت. معترضان دولت را به تقلب در انتخابات متهم ميکنند و خواستار کنارهگيري لوکاشنکو هستند.
اين رئيس جمهوري بلاروس که براي ۲۶ سال حاکم بوده ادعا کرد که بلوک ناتو براي تکه کردن بلاروس و انتصاب رئيس جمهوري تازه در مينسک تلاش ميکند. او گفت نيروهايي در لهستان و ليتواني خود را آماده ميکنند و او در حال انتقال نيروهاي مسلح به سوي مرزهاي غربي است.
به گزارش شبکه خبري بيبيسي، لوکاشنکو گفت "آنها اوضاع را در کشور ما تکان دادهاند و سعي دارند مقامها را سرنگون کنند" و افزود که به روساي امنيتي دستور داده "سختترين تدابير براي دفاع از تماميت ارضي کشور ما" را اتخاذ کنند.
ناتو با رد اين ادعا گفت که "هيچ تهديدي براي بلاروس يا کشور ديگري نيست و اقدام به استقرار هيچ نيرويي در منطقه نکرده است. موقعيت ما صرفا دفاعي است."
گياناس ناسدا، رئيس جمهوري ليتواني به خبرگزاري فرانسه گفت: "بلاروس با بيانيهاي کاملا بيپايه درباره يک تهديد خيالي خارجي براي انحراف توجه از مشکلات داخلي بلاروس به هر قيمتي تلاش ميکند."
يک مقام رياست جمهوري لهستان هم اين ادعا را که لهستان براي بيثبات کردن مرز بلاروس ميکوشد "پروپاگانداي نظام" مينسک توصيف کرد و آن را "غمانگيز و شگفتانگيز" خواند.
ناتو بلاروس را ترغيب کرد به حقوق اساسي شهروندانش احترام بگذارد.
لوکاشنکو روز ۹ اوت برنده انتخابات رياست جمهوري اعلام شد اما بسياري او را به تقلب متهم ميکنند. به علاوه تظاهرکنندگاني که نتايج را قبول ندارند با سرکوب خشن روبرو شدهاند که از جمله چهار کشته بر جاي گذاشته است. معترضان همچنين ميگويند، پس از بازداشت در زندان تحت شکنجه قرار گرفتهاند.
رئيس جمهوري بلاروس قبلا قول فرونشاندن ناآراميها با "مشتي محکم" را داده و نارضايتي را به "انقلابيون تحت امر خارج" نسبت داده است.
جمعيت تظاهرکنندگان روز شنبه در خيابانهاي مينسک با روشن کردن چراغ تلفنهاي همراه و با شعار "آزادي" بار ديگر صداي اعتراض خود را بلند کردند. به گزارش خبرگزاري اينترفکس، پليس سعي کرد بيش از هزار تن را که در ميدان استقلال اين شهر جمع شده بودند، متفرق کند. پيشتر هم صدها تن که لباس سفيد به تن داشتن در بازار شلوغ کوماروفسکا زنجيره "همبستگي" تشکيل دادند.
در پايان هفته پيش صدها هزار تن به خيابانها ريختند که بزرگترين تظاهرات در تاريخ معاصر اين کشور بود.
سوتلانا تيخانوفسکايا، رقيب انتخاباتي لوکاشنکو که يک روز بعد از انتخابات مجبور به ترک کشورش شد، به بيبيسي گفت که اگر اين جنبش حالا متوقف شود، آنها "برده" خواهند شد: "ما ديگر حق نداريم قدمي به عقب برگرديم."
او در مصاحبهاي نادر با رسانههاي غربي به بيبيسي گفت که مردم نه به عنوان رئيس جمهوري آينده بلکه "نماد تغيير" به او راي دادند. او افزود: آنها براي آينده فرياد ميکشيدند، براي آرزوي زندگي در يک کشور آزاد، عليه خشونت و براي حقوق خود.