طرح فرانسه برای پست نخست وزیری لبنان فاش شد

ايسنا/ در حاليکه بيشتر از ۴۸ ساعت تا موعد رايزنيهاي پارلماني و ورود رئيس جمهوري فرانسه به بيروت باقي نمانده، مذاکرات ميان احزاب سياسي به توافقي بر سر نامزد پست نخست وزيري نرسيده و فراکسيونهاي پارلماني در انتظار معرفي نام کانديداي نخستوزيري هستند که سعد حريري وي را انتخاب خواهد کرد.
به نوشته روزنامه لبناني الاخبار، رياست جمهوري لبنان دوشنبه را تاريخ برگزاري رايزنيهاي پارلماني مشخص کرده است، در حاليکه مذاکرات ميان احزاب سياسي به توافقي بر سر نام نامزد نخست وزيري دست نيافته است.
برخي منابع سياسي عاليرتبه فاش کردند که طرح فرانسوي عملاً منجر به کنار گذاشتن سعد حريري و درخواست از وي براي معرفي يک کانديداي جايگزين شده است که فراکسيونهاي بزرگ سياسي-پارلماني وي را معرفي ميکنند.
توافق شده تا رئيس فراکسيون المستقبل يک يا دو نامزد را معرفي کند، مشروط بر اينکه هيچ يک از آنها تحريک کننده فراکسيونهاي بزرگ نباشد. ابتکار عمل فرانسه مبتني بر تشکيل دولتي است که فراکسيونهاي سياسي بزرگ با چهرههايي غيرمتهم به فساد در آن شرکت دارند.
به گفته اين منابع، پاريس تمايل داشته که تمام سلام را براي رياست دولت انتخاب کند که سلام با آن مخالفت کرد.
پس از آنکه حريري نام خود را از گردونه خارج کرد تا نام ديگري را پيشنهاد کند، ابهاماتي در شب گذشته حاکم شد، به ويژه اينکه جلسه نخست وزيران سابق بدون صدور بيانيهاي پايان يافت، در حاليکه قبل از جلسه اطلاعاتي درباره انتخاب سه اسم صحبت شده بود تا يکي از آنها انتخاب شود. با اين حال، آنچه تاکنون مسلم است اين است که در نتيجه ديدار خليلين (دو خليل) (حسين الخليل و علي حسن خليل) و جبران باسيل در درباره "اصلاحات" ارائه شده توسط رئيس جريان آزاد ملي، علي حسن خليل، وزير دارايي سابق لبنان از حريري خواست تا نام ديگري را که ميخواهد براي نخست وزيري معرفي کند. با علم به اينکه حزبالله و جنبش امل همچنان به حريري پايبند ماندهاند و نبيه بري، رئيس پارلمان همچنان با او ارتباط برقرار ميکرد تا وي را ترغيب کند که به کانديداتوري بازگردد بازگشت وي روبه روز سختتر شد. جريان آزاد ملي نيز منتظر است که ببيند طي ۴۸ ساعت آينده چه اتفاقي ميافتد، در حاليکه منابع تاکيد کردند که اين جريان، حزبالله و امل به علاوه دو فراکسيون نمايندگان سابق، يعني وليد جنبلاط و سليمان فرنجيه به نامزدي حريري پايبند خواهند بود.
مساله ديگري که در روزهاي گذشته آشکار شد، عدم قبول اين ماموريت از سوي تعدادي از نامزدها با علم به دشواري دوره آتي است.
الاخبار مطلع شد که علاوه بر تمام سلام، رشيد درباس، وزير سابق لبناني نيز از جمله اسامي مورد بحث است اما وي مردد بوده و حريري نيز مخالف کانديداتورياش است. بر اين اساس، منابع آگاه از مذاکرات پيشبيني کردند که حريري فردي نزديک به خود را معرفي کند که از حمايت فرانسه برخوردار است. نامهاي سمير الجسر، نماينده پارلماني و رايا الحسن وزير سابق مورد علاقه پاريس نيز مورد بررسي قرار ميگيرد با توجه به اينکه برخي منابع در مورد امکان معرفي شخصيتي خارج از نامهاي منتشر شده سخن گفتهاند.
امانوئل ماکرون، رئيس جمهوري فرانسه نيز در اظهارات قابل توجهي که بيانگر ميزان نگراني کشورش در مورد اوضاع لبنان است و طرح فرانسه را قوت ميبخشد هشدار داد که اگر ما لبنان را در منطقه رها کنيم و به دست قدرتهاي منطقهاي فاسد بسپاريم، جنگ داخلي در ميگيرد.
برخي منابع اظهار کردند، ماکرون آماده پذيرش دعوت رئيس جمهوري لبنان براي مشارکت در ديدار رهبران لبناني با عنوان آغاز گفتوگوي ملي براي حل بحرانهاي کشور است.
به گفته منابع آگاه، در زمان از دست رفته مذاکرات و پيش از انجام رايزنيهاي پارلماني، برادر حريري در تلاش است تا فضاي متشنج چه از نظر امنيتي و چه سياسي را با حمايت سعودي و اماراتي چند برابر کند. وي طي مصاحبهاي با " The Globe and Mail" از نامزدي خود براي نخست وزيري جهت خدمت به لبنان خبر داد.
وي از هماهنگي با مار بشاره پترس الراعي اسقف اعظم مسيحيان ماروني لبنان و جامعه مدني براي تلاش جهت يافتن نخست وزير و ايجاد کابينهاي که بتواند با چالش مضاعف براي پايان دادن به فساد در لبنان و خلع سلاح حزبالله مقابله کند، خبر داد.
بها حريري، فرزند ارشد رفيق حريري اشاره کرد: پس از انفجار بندر و صدور حکم دادگاه بينالمللي، نقشه سياسي در لبنان تغيير کرده است. اکثريت جامعه مسيحيان و جامعه اهل سنت، جامعه مدني و ميانه روها و مذاهب ديگر مخالف حزبالله هستند. بنابراين، ما ديگر اقليت نيستيم بلکه امروز اکثريت هستيم. او معتقد است که همه کساني که از زمان مرگ پدرش به مدت ۱۵ سال با حزبالله کار کردهاند، بايد از قدرت خارج شوند.