اتحادیه اروپا بر سر تحریم بلاروس به توافق نرسید

تسنيم/ اتحاديه اروپا نتوانست بر سر اعمال تحريم عليه بلاروس به اجماع برسد.
به نقل از يورونيوز، «جوزپ بورل» کميسر سياست خارجي و امنيت مشترک اتحاديه اروپا، پس از حاصل نشدن اجماع بر سر تحريم بلاروس گفت که اعتبار اتحاديه اروپا در معرض خطر است.
مسئول سياست خارجي اروپا گفت که در نشست روز دوشنبه 21 سپتامبر (31 شهريور) وزراي خارجه کشورهاي اروپايي، نماينده قبرس مانع از اتفاق نظر در مورد اين موضوع شده است.
بر اساس نتايج رسمي اعلام شده در بلاروس الکساندر لوکاشنکو، رئيس جمهوري فعلي در انتخابات رياست جمهوري که 9 اوت (19 مرداد) برگزار شد، بيش از 80 درصد آرا را به دست آورده، اما بروکسل اين نتيجه را نميپذيرد. منتقدان لوکاشنکو ميگويند در اين انتخابات، به نفع او تقلب شده است.
اتحاديه اروپا همچنين خشونتهاي روي داده در جريان اعتراضات مخالفان لوکاشنکو را محکوم کرده و هشدار داده بود که افراد دخيل در تقلب انتخاباتي و سرکوبها را «سريعا» تحريم ميکند.
بورل در اوايل ماه جاري گفته بود که انتظار ميرود وزراي امور خارجه اروپا اقدامات محدودکنندهاي را عليه مقامات بلاروس در 21 سپتامبر انجام دهند. با اين حال او پس از نشست روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «اگرچه اراده روشني براي اتخاذ اين تحريمها وجود دارد، اما امروز انجام اين کار امکانپذير نيست زيرا ما به اجماع لازم نرسيديم.» وي افزود: «رأي قبرس مانع دستيابي ما به اتفاق نظر شد.»
دليل مخالفت قبرس با تصويب تحريمها عليه بلاروس آن است که اين کشور انتظار دارد اتحاديه اروپا اقدام مشابهي را عليه ترکيه به دليل فعاليت اکتشافي نفتي در منطقه مورد مناقشه در شرق درياي مديترانه انجام دهد. قرار است رهبران اتحاديه اروپا هنگام ديدار با يکديگر در روز پنجشنبه در بروکسل، براي خروج از اين بنبست رايزني کنند.
ادگارس رينکويچ، وزير امور خارجه لتوني، پس از نشست روز دوشنبه اقدام نيکوزيا در مخالفت با تحريم بلاروس را «گروگانگيري» توصيف کرد و گفت که «اين اقدام به معني آدرس اشتباه دادن به بلاروسيها، کشورهاي اروپايي و کل جهان است.»
جوزپ بورل با اين حال وعده داد: «براي تصويب تحريمها عليه بلاروس در نشست بعدي وزراي امور خارجه اروپا هر کاري از دستم بر بيايد انجام خواهم داد.»
وي تأکيد کرد: «البته اين يک قول شخصي است، زيرا من به وضوح ميفهمم که اين امر تا حد زيادي به اعتبار اتحاديه اروپا، به آمادهسازي سياست خارجي مشترک و نيز به ظرفيتمان براي تحريم لوکاشنکو بستگي دارد. اگر ما چنين ظرفيتي را نداشته باشيم، بايد بگويم که اعتبارمان در خطر است.»
سوتلانا تيخانوفسکايا، نامزد بازنده انتخابات و رهبر مخالفان دولت بلاروس که در نشست بروکسل حضور داشت، پيش از آغاز جلسه، از وزاري خارجه اروپا خواسته بود که «شجاعتر» باشند. وي همچنين خواستار برگزاري انتخابات جديد در اين کشور اروپاي شرقي شد. تيخانوفسکايا گفت: «ما تنها با تکيه بر نيروي مردم بلاروس کارهاي زيادي انجام داديم تا بتوانيم با اين وضعيت کنار بياييم، اما اکنون ميفهمم که به کمک خارجي نياز داريم.»
رقيب پيشين لوکاشنکو با «مهم» خواندن نقش تحريمها در «مبارزه» مخالفان بلاروس، از وزراي اروپايي خواسته بود که دولت مينسک را «با شجاعت بيشتري» زير فشار بگذارند.