افزایش گمانهزنیها درباره ولیعهد بالقوه کویت

ايسنا/ با وجود سوگند خوردن شيخ نواف الاحمد الجابر الصباح به عنوان امير جديد کويت، سؤالاتي درباره عضو آينده خاندان سلطنتي که قرار است وليعهد شود، مطرح شده است.
به نقل از خبرگزاري آناتولي، امير جديد کويت جايگزين شيخ صباح الاحمد الجابر الصباح شد که در سن ۹۱ سالگي و زماني که در آمريکا تحت معالجه بود، درگذشت.
مطابق اصل چهار قانون اساسي کويت، امير جديد ۸۳ ساله اين کشور يک سال وقت دارد تا وليعهدش را انتخاب کند.
اگر امير کويت، چنان که در بند قانون قيد شده، کسي را به عنوان وليعهد جديد معرفي نکند، سه شخصيت از خانواده سلطنتي را توصيه و آنها را به مجلس ملي پيشنهاد ميکند تا اين مجلس يکي را به عنوان وليعهد برگزيند.
مشعل الصباح
"شيخ مشعل الاحمد الصباح"، ۸۰ ساله، برادر ناتني امير جديد کويت، محتملترين چهره براي بدل شدن به وليعهد جديد است.
وي به مدت ۱۷ سال معاون رئيس گارد ملي با درجه وزير بوده است- او در حال حاضر اداره گارد ملي را به خاطر شرايط سلامتي رئيس آن، شيخ سالم العلي الصباح که رئيس خانواده الصباح نيز هست، بر عهده دارد.
وي با شخصيت سختگيرش شناخته شده و محتملترين چهره براي اين جايگاه در نظر گرفته ميشود، گرچه سالها از دايرههاي سياسي اين کشور دور بوده است.
مشعل الاحمد الصباح، امير فقيد کويت را در جريان تمام سفرهاي درمانياش، از جمله سفر اخيرش به آمريکا، همراهي ميکرد.
او هفتمين پسر "شيخ احمد الجابر المبارک الصباح" است که از ۱۹۲۱ تا ۱۹۵۱ بر کويت حکومت ميکرد؛ و برادر نانتي "شيخ جابر" است که به مدت ۲۸ سال بر کويت فرمانروايي ميکرد.
محمد الصباح
دومين چهره محتمل براي وليعهدي کويت، "محمد الصباح السالم الصباح"، ۶۴ ساله و نامزد شاخه "السوالم" است؛ شاخهاي که بر خلاف شاخه الاحمد- از زمان استقلال اين کشور در سال ۱۹۶۲ و قبل از آنکه امير فقيد با گماشتن شيخ نواف از شاخه الاحمد به عنوان وليعهد دست به سنتشکني بزند- حکومت در ميان آن در گردش بود.
محمد الصباح چهارمين پسر شيخ صباح السالم الصباح، دوازدهمين امير کويت است که از سال ۱۹۶۵ تا ۱۹۷۷ بر اين کشور حکومت ميکرد.
وي داراي جايگاههايي از جمله معاون نخستوزير و وزير امور خارجي بود و از هر دو سمت در سال ۲۰۱۱ استعفا داد.
او همچنين يک فرد دانشگاهي و داراي درجه دکتري در رياضيات است و با نيکنامي و مبارزه با فساد شناخته ميشود. شاخه خانواده السوالم اميدوار است از طريق او به خانه حاکم کويت برگردد اما شانس او از شيخ مشعل کمتر است.
ناصر الصباح
"شيخ ناصر محمد احمد الجابر الصباح"، ۷۲ ساله، پسر امير فقيد است. وي بعد از دو چهره نخست، در جايگاه سوم قرار ميگيرد، چرا که جايگاه معاون اول نخستوزير و وزير دفاع را در آخرين دولت جابر مبارک الصباح بر عهده داشت.
وي همچنين از پذيرش عمومي گسترده برخوردار است، زيرا نخستين مبارز فساد در کويت به شمار ميآيد و بزرگترين پرونده خود را با آنچه تحت عنوان صندوق ارتش شناخته ميشود، مطرح کرد؛ پروندهاي که باعث سرنگوني "شيخ جابر مبارک الصباح"، نخستوزير سابق و "خالد جراح الصباح"، وزير کشور سابق شد.
اما وضعيت سلامتي شيخ ناصر الصباح ممکن است شانش او را براي جايگاه وليعهد نسبتاً کمتر کرده باشد، چرا که او از يک تومور ريه رنج ميبرد که دو سال پيش به طور موفقيتآميز، از طريق عمل جراحي در آلمان برداشته شد.
وي همچنين ماه گذشته از دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا لژيون افتخار را به نمايندگي از پدر بيمارش دريافت کرد؛ اقدامي که از ديد ناظران بيانگر شانس او براي بر عهده گرفتن جايگاه وليعهدي بود.
ترامپ لژيون افتخار با درجه فرمانده کل قوا را به امير سابق کويت بابت نقش واسطهگر او در حل درگيريها و غلبه بر تفرقهها در خاورميانه اعطا کرد.
بر اساس گمانهزنيهاي کنوني، نامزدهاي سابق خوششانسترينها هستند اما اين شانس چهرههاي ديگر از جمله "شيخ ناصر المحمد الصباح"، نخستوزير سابق را که ۹ سال پيش بعد از استعفا از سمت خود به دنبال افزايش مخالفتها عليه او، از دايره سياسي کنار رفت، از بين نميبرد.
"ناصر المحمد"، ۷۹ ساله، پسر دوم شيخ محمد الاحمد الجابر الصباح و برادرزاده امير فقيد است.
"شيخ احمد الفهد الصباح" نيز داراي نفوذ فوقالعادهاي در ورزش و بلندپرواز براي رسيدن به قدرت است. او در صحنه غايب نيست اما شانس او در شرايط کنوني پايينتر است.
الفهد، ۵۷ ساله داراي جايگاههاي سياسي و ورزشي بسياري در داخل و خارج کويت بود و از جمله سمتهاي معاونت نخستوزير براي امور اقتصادي، وزير دولت در امور مسکن و وزير دولت در امور توسعه را بر عهده داشت.
وي همچنين سمتهاي وزير اطلاعات، وزير انرژي، رياست فدراسيون فوتبال و رياست کميته بينالمللي المپيک را بر عهده داشته، در حالي که در حال حاضر نيز رئيس شوراي المپيک آسيا و رئيس اتحاديه کميتههاي ملي المپيک است.