بازی رسانه ها با گزینه وزارت خارجه آمریکا

مهر/ با نزديک شدن به موعد خروج «ترامپ» از کاخ سفيد، حدس و گمان ها در مورد اعضاي کابينه جديد آمريکا نيز افزايش يافته و هر رسانه اي بر اساس منافع خود گزينه هايي را براي پست هاي مهم اعلام مي کند.
در ميان پست هاي کليدي دولت جديد آمريکا وزارت خارجه از اهميت زيادي برخوردار است و از همين رو اغلب رسانه هاي آمريکايي مطالب زيادي را درباره گزينه اصلي اين پست معرفي مي کنند.
دليل اهميت اين وزارت خانه در دولت جديد آمريکا اين است که در دولت فعلي ايالات متحده رابطه آمريکا با اغلب کشورهاي جهان بر هم خورده و رئيس جمهور و وزير خارجه جديد يانکي ها راه بسيار زيادي را براي بازگردان آمريکا به ريل قبلي در پيش دارند.
در همين رابطه پايگاه خبري «هيل» وابسته به کنگره آمريکا در شماره جديد خود اعلام کرده که بايدن وزير خارجهاش را انتخاب کرده و به زودي معرفي خواهد کرد.
هنوز مشخص نيست نامزد مورد نظر بايدن چه کسي است اما يک مقام دولت سابق آمريکا در گفتگو با هيل تاييد کرد که «توني بلينکن»، ديپلمات کهنهکار و از متحدان ديرينه بايدن نامزد پيشتاز براي تصدي اين سمت است.
کريس کونز مانند جو بايدن در عرصه سياست ايالت «دلاور» در شمال شرقي آمريکا فعاليت کرده است
بنابراين گزارش، بلينکن با توجه به سابقهاش که زماني فرد شماره ۲ وزارت خارجه آمريکا بوده و در کنگره و کاخ سفيد به عنوان معاون مشاور امنيت ملي اوباما حضور داشته، بهترين گزينه براي اين سمت است.
سخنگوي تيم انتقالي بايدن از تاييد انتخاب وي سر باز زد اما پايگاه آکسيوس براي اولين بار گزارش داد که او تصميم خود را درباره اين سمت گرفته است.
از جمله ديگر افرادي که گفته شده بايدن براي اين سمت در نظر دارد، سناتور «کريس کونز»، سناتور «کريس مورفي»، «ويليام برنز»، سفير سابق آمريکا در روسيه و «سوزان رايس»، مشاور امنيت ملي سابق و سفير پيشين ايالات متحده در سازمان ملل است.
اين در حالي است که چندي قبل پوليتکيو در مورد گزينه هاي وزارت خارجه آمريکا نوشته بود: «سوزان رايس» مشار سابق امنيت ملي در دوره اوباما هم از نامزدهاي احتمالي پست وزارت خارجه دولت بايدن است.
از سوي ديگر گروهي از هواداران کريس کونز از هماکنون سندي پنج صفحهاي در تشريح دلايل لزوم انتخاب او به عنوان وزير خارجه دولت جو بايدن تهيه کردهاند. کريس کونز مانند جو بايدن در عرصه سياست ايالت «دلاور» در شمال شرقي آمريکا فعاليت کرده است. او اکنون يکي از دو نماينده اين ايالت در مجلس سناي ايالات متحده است. کرسي «کريس کونز» در مجلس سنا زماني در اختيار جو بايدن بود.
علاوه بر بلينکن، سناتور «کريس کونز»، سناتور «کريس مورفي»، «ويليام برنز»، سفير سابق آمريکا در روسيه و «سوزان رايس»، مشاور امنيت ملي سابق و سفير پيشين ايالات متحده در سازمان ملل از گرينه هاي تصدي پست وزارت خارجه هستند
او اخيراً بدون رد تمايلش براي فعاليت در عرصه سياست خارجي گفته بود: «جو بايدن و من ديدگاههاي بسيار مشابه و خيلي همسو با يکديگر داريم».
کريس کونز مانند جو بايدن از عملکرد «فراجناحي» و همکاري با جمهوريخواهان دفاع ميکند.
«کريس مورفي» سناتور ايالت کنتيکت نيز يکي از گزينههاي احتمالي براي سمت وزارت خارجه دولت احتمالي دموکراتها است. جناح پيشروي حزب دموکرات تلاش ميکند تا کريس مورفي يکي از چهرههاي حاضر در کابينه جو بايدن باشد.
اين سناتور ۴۷ ساله يکي از اعضاي فعال کميته روابط خارجي مجلس سنا است. کريس مورفي از منتقدان جدي همکاري واشنگتن با عربستان در جنگ يمن است. وي يکي از معماران طرح وضع محدوديت براي فروش تسليحات نظامي به عربستان بود.
در خصوص رايس نيز گفته مي شود: جو بايدن در صورت قطعي شدن پيروزي در انتخابات احتمالاً در ابتداي دوره رياست جمهوري خود درگير مسائل داخلي از جمله شيوع ويروس کرونا و بحران اقتصادي خواهد بود. امري که احتمالاً باعث خواهد شد او به دنبال گزينهاي باتجربه براي مقام وزارت خارجه باشد و سوزان رايس ميتواند چنين گزينهاي باشد. او سابقه فعاليت به عنوان سفير آمريکا در سازمان ملل و مشاور امنيت ملي آمريکا را در کارنامه دارد.
سوزان رايس هر چند در دوران رياست جمهوري باراک اوباما با جو بايدن در برخي از موضوعات از جمله سياست آمريکا در قبال مصر و ليبي اختلاف نظر داشت اما رابطه خوبي با نامزد حزب دموکرات براي رياست جمهوري دارد. او يکي از معدود زنان و سياهپوستاني است که نامش به عنوان گزينه احتمالي وزير خارجه در دولت احتمالي جو بايدن مطرح شده است. با اين حال تائيد صلاحيت سوزان رايس در مجلس سنا ممکن است به دليل انتقاداتي که از او بر سر حمله سال ۲۰۱۲ در بنغازي مطرح ميشود، دشوار باشد.