دولت افغانستان بیانیه کنفرانس ژنو را منتشر کرد

تسنيم/ وزارت امور خارجه افغانستان بيانيه کنفرانس ۲ روزه ژنو را منتشر کرد که براي تعيين ميزان کمکهاي مالي به اين کشور برگزار شده بود.
کشورها و سازمانهاي حامي مالي دولت افغانستان در کنفرانس 2 روزه ژنو که به ميزباني مشترک سازمان ملل، فنلاند و افغانستان برگزار شده بود ميزان تعهدات مالي خويش را به افغانستان اعلام کردند.
اين کنفرانس با کاهش 3 ميليارد دلاري سطح کمکها نسبت به گذشته و نيز مشروط بودن ارائه آن پايان يافت.
وزارت امور خارجه افغانستان متن کامل بيانيه کنفرانس ژنو را منتشر کرده است.
متن کامل بيانيه کنفرانس بينالمللي افغانستان 2020
ژنو23-24 نوامبر 2020
5 آذر 1399
کنفرانس بينالمللي افغانستان 2020 با اشتراک 66 کشور و 32 سازمان بينالمللي در «قصر ملل» مقر سازمان ملل متحد در ژنو بهصورت مجازي و رياست مشترک جمهوري اسلامي افغانستان، جمهوري فنلاند و سازمان ملل متحد برگزار شد. اين کنفرانس در شرايط فوقالعاده، در پايان دوره چهارساله دهه تحول و پس از آغاز مذاکرات صلح افغانستان و همزمان با شيوع فراگير بيماري کوويد-19 برگزار شد.
در اين کنفرانس شرکتکنندگان تعهد درازمدتشان را در حمايت از افغانستان براي استفاده از اين فرصت تاريخي در جهت صلح، رفاه و خودبسندگي و بهمنظور ادامه تلاشها در جهت منفعت همگاني افغانها، تجديد کردند. شرکتکنندگان همچنان تعهد کردند که براي بررسي پيشرفتها و تعهدات، اجلاس مقامات عاليرتبه را در سال 2021 و جلسهي وزرا را در سال 2022 برگزار نمايند.
1- ما، حکومت جمهوري اسلامي افغانستان (که منبعد حکومت افغانستان ناميده ميشود) و جامعه جهاني همراه با ساير شرکا تعهد خود را براي ايجاد يک فرآيند مشارکت جديد در راستاي تقويت افغانستان مستقل، متحد، مردمسالار و صلحآميز و قراردادن کشور در مسير شکوفايي و خودکفايي جهت تأمين منافع همه افغانها، اعلام ميکنيم. بر مبناي اين همکاري، ما از سند چارچوپ صلح و توسعه افغانستان (2) و سند چارچوپ مشارکت افغانستان استقبال ميکنيم و در چارچوب حسابدهي متقابل متعهد ميشويم تا از تلاشهاي مردم افغانستان براي دستيابي به نتايج ملموس در زمينههاي برقراري صلح، دولتسازي، و ايجاد بازار حمايت کنيم.
2- ما، تقاضاي گسترده و صادقانه مردم افغانستان را براي رسيدن به صلح پايدار و پايان جنگ اذعان نموده و ميپذيريم که صلح پايدار تنها از طريق روند صلح به رهبري و مالکيت افغانها که حمايت بينالمللي را بههمراه داشته باشد محتمل است. ما خواهان حمايت همهجانبه و جدي همه جوانب به هدف رسيدن به صلح و ثبات پايدار در افغانستان هستيم.
3- با توسل به قطعنامه شماره 2513 شوراي امنيت سازمان ملل؛ ما از آغاز مذاکرات صلح افغانستان در 12 سپتامبر 2020 به هدف رسيدن به يک راه حل سياسي دايمي و جامع استقبال ميکنيم. ما همچنان از تلاشهاي تمامي شرکاي بينالمللي و منطقهاي افغانستان، حکومت افغانستان و همه فعالان افغان شامل تيمهاي مذاکراتي در راستاي تسهيل مذاکرات صلح افغانستان استقبال ميکنيم. ما تاکيد ميداريم که پيشرفتهاي مهم در مذاکرات صلح بر اساس قطعنامه شماره 2513 شوراي امنيت سازمان ملل يک عامل کليدي براي اخراج (افراد) از فهرست سياه قطعنامه 1988- (2011سال) شوراي امنيت به شمار ميرود.
4- ما، خواستار يک روند صلح جامع و معنادار با مشارکت زنان، جوانان و گروههاي نژادي، مذهبي و ساير اقليتها هستيم. ما تأييد ميکنيم که هرگونه توافق سياسي بايد از حقوق همه افغانها از جمله زنان، جوانان و اقليتها پاسداري کند. همچنان بايد به آرزوهاي ديرينه افغانها براي دستيابي به صلح و رفاه پايدار احترام بگذارد و مطالبات هميشگي افغانها را براي حفظ دستاوردها در زمينههاي اقتصادي، اجتماعي، سياسي و توسعهاي که از سال 2001 تا کنون به دست آمدهاند، بهشمول پايبندي به حاکميت قانون، احترام به تعهدات بينالمللي افغانستان، و تقويت حکومتداري همهشمول و پاسخگو، مد نظر داشته باشد.
5- ما، بر اهميت تلاشهاي دولت افغانستان، که جامعه جهاني نيز از آن حمايت ميکند، بهمنظور ايجاد افغانستان واحد، مستقل، صلحآميز و دموکراتيک تاکيد ميکنيم. در اين روند، ما نقش معنادار جامعه مدني، بهشمول رسانههاي مستقل را حايز اهميت ميدانيم. ضمن احترام به حق تصميمگيري مستقلانه مردم افغانستان در مورد ماهيت راه حل سياسي آينده، تاکيد ميکنيم که نتيجه کار، آنگونه که در پاراگراف 4 ذکر شده، در شکلگيري حمايت و کمک آينده بينالمللي نقش اساسي دارد.
6 – ما، تاکيد ميکنيم که کمکهاي توسعهاي جامعه جهاني و همکاريهاي جنوب با جنوب براي توسعه اقتصادي و اجتماعي افغانستان اهميت بهسزايي دارند. ما از جامعه جهاني ميخواهيم تا به حمايت مالي خويش از افغانستان به هدف کمک به مردم افغانستان براي رسيدن به صلح، بازسازي و توسعه در آينده نزديک ادامه دهند.
7- ما، ميپذيريم که امنيت و ثبات براي توسعه پايدار حياتي است. ما عميقاً نگران تداوم سطح بالاي خشونت و شرايط امنيتي در افغانستان، به خصوص شمار تلفات ملکي هستيم؛ و خواستار برقراري آتشبس فوري و فراگير و احترام کامل به قوانين بشردوستانه بينالمللي ميباشيم.
8- ما، همچنين از تهديد تروريسم براي افغانستان و منطقه عميقاً نگران بوده و از ادامه حضور داعش، القاعده و ساير سازمانهاي تروريستي بينالمللي و گروههاي وابسته به آنها در افغانستان به صورت جدي ابراز نگراني ميکنيم. ما هرگونه فعاليتها و حملات هراسافگنانه را با شديدترين الفاظ محکوم نموده و بر اهميت اين موضوع تاکيد ميکنيم که قلمرو افغانستان نبايد از سوي داعش، القاعده يا ساير گروههاي تروريستي بينالمللي براي تهديد يا حمله عليه ساير کشورها استفاده شود؛ و طالبان يا هر نهاد، گروه و فرد ديگر افغان، نبايد از تروريستهاي فعال در قلمرو کشورهاي ديگر حمايت کنند.
9.- ما بر اهميت حمايت از دولت افغانستان در ايجاد و ارتقاي ظرفيتها، به ويژه ظرفيت پروري نيروهاي دفاعي و امنيتي افغانستان بهشمول پوليس ملي اين کشور، بهمنظور تأمين امنيت و مبارزه با تروريسم، تأکيد ميکنيم.
10- ما بر نقش مهم و تعهد درازمدت سازمان ملل متحد در تقويت صلح و ثبات در افغانستان تاکيد نموده و از تلاشهاي جاري دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان در اجراي وظايف آن استقبال مينماييم.
11- با روحيه مسووليتپذيري متقابل، بر اهميت اقدامات دولت افغانستان و تعهد جامعه جهاني براي حمايت از تلاشهاي دولت در انجام تعهدات خود در راستاي بهبود حکومتداري و حاکميت قانون بهشمول عدالت انتقالي از حيث يکي از مؤلفههاي اساسي روند صلح جاري، مصرف بودجه و مبارزه با فساد در سراسر کشور تأکيد مينماييم.
12- ما، بر اهميت همکاريهاي منطقهاي با هدف گسترش ثبات و صلح و همچنين کمک به افغانستان در استفاده از موقعيت منحصر به فرد ژيوپولتيکي و جغرافيايي آن، به عنوان پل زميني براي رُشد و ارتقاي همکاري و اتصال منطقهاي بر مبناي مشارکت و همگرايي، و نيز بر تداوم گفتوگوها و همکاريها به منظور تقويت اهداف مشترک توسعه اقتصادي در منطقه، تاکيد ميکنيم.
13- ما، نگراني عميق خويش را در مورد کشت، توليد، تجارت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان که تهديد جدي را متوجه صلح و ثبات منطقه و فراتر از آن ميسازد، ابراز ميداريم و از دولت افغانستان و جامعه بينالمللي ميخواهيم تا تلاش خويش را براي مبارزه عليه اين تهديد، از طريق همکاري بينالمللي، منطقهاي و درون منطقهاي افزايش دهند.
14- ما، توسعه اقتصادي افغانستان را که با حمايت جامعه جهاني بهويژه از طريق صندوق اعتباري بازسازي افغانستان (ARTF) در سالهاي پسين بهدست آمده است، تأييد ميکنيم. همچنين نقش اساسي سکتور خصوصي، درآمدزايي و فضاي مناسب براي سرمايهگذاري را که شامل مشارکت زنان نيز ميشود، حايزاهميت ميدانيم. ما بر ضرورت تجديد قوا در اجراي اصلاحات اقتصادي تأکيد کرده و متعهد ميشويم که پشتيباني و کمک طولانيمدت خود را به مردم افغانستان در دستيابي به اهداف توسعه پايدار تجديد کنيم.
15- ما از جوانب ذيدخل ميخواهيم تا در راستاي تسهيل بازگشت داوطلبانه، آبرومندانه، مصون، و دوامدار مهاجران افغان و ادغام و احياي مجدد آنها از نزديک همکاري نمايند و از کشورهاي منطقه، خصوصاً پاکستان و جمهوري اسلامي ايران، که به ميزبانيشان از مهاجران افغان کماکان ادامه ميدهند، قدرداني ميکنيم.
16- ما همچنين از دولت افغانستان، همکاران بينالمللي و کشورهاي همسايه ميخواهيم تا از طريق تقويت همکاريها و با توسل به اقدامات مشترک عليه شبکههاي قاچاق انسان و قاچاق مهاجران، از مهاجرتهاي بيرويه جلوگيري کنند.
17- ما به ضرورت ادامه کمکهاي بشردوستانه در آينده قابل پيشبيني واقف هستيم و از همين رو خواهان تضمين دسترسي (و فعاليتآزادنه) دستاندرکاران فعاليتهاي بشري با رعايت اصول بشردوستانه، در سراسر کشور ميباشيم.
18- ما، به چالشهاي بنيادين ناشي از ويروس کوويد-19 و تغييرات اقليمي و اثرات آن بر افغانستان و سلامتي شهروندان آن، به ويژه زنان، اذعان داريم و آمادهگي دوامدار خويش را براي حمايت از مردم افغانستان در راستاي احياي اجتماعي، اقتصادي و محيطي اعلام ميداريم.
19- ما آرزومند برگزاري جلسه مقامات ارشد در سال 2021 و جلسه دو سال بعد وزرا در سال 2022 به منظور بررسي پيشرفت افغانستان با توجه به ختم دهه تحول خواهيم بود.
24 نوامبر 2020، قصر ملل، ژنو