«لبنان» محصور در مثلث بایدن، مکرون و حریری

اعتماد/ بيترديد استفاده از واژه سردرگمي براي توصيف فرايند تشکيل دولت جديد در لبنان نزديکترين تعبير به واقعيت محسوب ميشود.
گروه تحت حمايت عربستان که به اميد ادامه حضور دونالد ترامپ موعد سرنگوني دولت حسان دياب را مديريت کرده بود امروز در غياب کاتاليزورهاي کمککننده به تشکيل کابينه با چالشهاي زياد و سردرگمکننده مواجه شده است.
سعد حريري و حاميانش در رياض و... با افزايش فشار بر ميشل عون از طريق اعمال تحريمهاي مستمر بر اطرافيانش که با ورود نام دامادش جبران باسيل به ليست تحريمهاي خزانهداري آمريکا آغاز شد، به دنبال گروکشي و هموار کردن راه تشکيل کابينهاي در راستاي خواست رياض بودند.
اما شکست ترامپ در انتخابات رشتههاي اين طرح را که تا نيمه رسيده بود پنبه کرد.
به اعتقاد کارشناسان، لبنان حداقل در يک سال آينده در اولويت کاري دولت جو بايدن قرار نخواهد گرفت.
گرچه پيشبيني ميشود بايدن برنامههاي ترامپ در رابطه با لبنان را دستنخورده باقي نگه دارد، اما اين اقدامات تاثير چنداني بر رويکرد سنتي تشکيل کابينه نخواهد گذاشت.
به عبارتي امروز، بعد از شکست ترامپ از يک سو و بيتفاوت شدن (بخوانيد پذيرش شکست) مکرون نسبت به ابتکار عملش در مورد لبنان، سعد حريري راهي جز مماشات و همکاري با رئيسجمهور ميشل عون نخواهد داشت.
حريري و متحدانش اکنون به اين نتيجه رسيدهاند که راهي جز بازگشت به طرح سنتي تشکيل کابينه و راضي کردن تمامي طرفها براي کسب رأي اعتماد مجلس ملي اين کشور ندارند.
به تعبيري روشنتر، برنامههاي سعد حريري که با هدف خفه کردن جريان مقابل خود مجدداً به صحنه آمده بود امروز در مرگ مغزي قرار گرفته و تنها با تزريق حمايت طرف مقابل (حزبالله، ميشل عون و متحدان ديگر) جريان ۸ مارس قادر خواهد بود به زندگي دوباره در صحنه سياسي لبنان اميدوار باشد.
حريري اکنون بين وداع کامل با نخستوزيري يا تعامل سازنده و پاياپاي با ديگر بازيگران عمده صحنه لبنان بايد يکي را انتخاب کند، گرچه ظاهراً هنوز تصميم قاطع خود را در اين باره نگرفته است.