زنگ خطر برای کودتا در تایلند
ايرنا/ فعالان سياسي و رهبران معترضان تايلند با هشدار نست به وقوع کودتا توسط ارتش و برکناري دولت توسط نظاميان ابراز نگراني کردند.
تظاهرکنندگان طرفدار دموکراسي در تايلند بي توجه به تهديداتي از قبيل بازداشت ،زندان و حمله هاي خشونت بار روز جمعه بار ديگر در راهپيمايي اعتراضي شرکت کردند و به ارتش در خصوص احتمال کودتا هشدار دادند. اين در حالي است که با تداوم اعتراض هاي ضد نظام پادشاهي در تايلند، به نظر مي رسد که اين کشور به يک دو راهي اصلاحات و يا ادامه خشونت و سرکوب رسيده است.
پتانسل خشونت در تايلند پس از تظاهرات قبلي طرفداران دموکراسي در روز چهارشنبه نمايان شد که دو نفر در آن تظاهرات با شليک گلوله مجروح شدند.هر چند اين رويداد همچنان مبهم و ارتباط آن با تظاهرات نامشخص است اما يادآور اين نکته است که معترضان دانشجويي آسيب پذير هستند .
خواسته هاي اصلي جنبش اعتراضي در تايلند، کناره گيري "پرايوت چان-اوکا" نخست وزير و دولت او از قدرت و اصلاحات دموکراتيک در قانون اساسي و اصلاح پادشاهي به منظور پاسخگوتر شدن آن است.
خواسته هاي مرتبط با اصلاح پادشاهي از جمله جنجالي ترين مطالبات مطرح شده در اعتراضات تايلند است زيرا مطابق قانون اساسي و سنت سياسي در اين کشور، نهاد پادشاهي خارج از نقد و انتقاد است و برخي مردم آن را پايه و اساس هويت ملي مي دانند. ارتش تايلند هم دفاع از پادشاهي را از جمله مهمترين وظايف خود مي داند.
رهبران معترضان اعتقاد دارند که قدرت و اختيارات شاه "ماها واجيرالونکورن" بيش از پادشاهي مشروطه ماست و اين مساله را در هفته هاي اخير به يکي از مطالبات اصلي خود تبديل کرده اند.
مردم معترض خواستار برکناري نخست وزير و مهار قدرت و ثروت خانواده سلطنتي که 40 ميليارد دلار برآورده شده ،هستند.
نخست وزير تايلند هفته گذشته در بيانيه اي گفت که وضعيت بهبود نيافته و ريسک تشديد خشونتها وجود دارد. وي گفت: "اگر به وضعيت پرداخته نشود مي تواند به کشور و پادشاهي محبوب کشور لطمه وارد کند. "
هر چند در گذشته هرگونه انتقاد از پادشاهي تابو بوده است اما سخنراني ها در تظاهراتهاي اخير و همچنين پلاکاردها و شعارها شامل حرفهاي تندي عليه شاه بوده است.
در واکنش به اين اعتراضات، مقامات تايلند در هفته گذشته پيگرد حقوقي عليه رهبران اعتراضات را تشديد کردند و ۱۲ تن از آنان را به نقض قوانين سختگيرانه درباره اهانت به پادشاهي متهم کردند. مطابق اين قانون جرم اهانت به پادشاهي مجازات تا ۱۵ سال زندان را در پي دارد اما اين قانون در سه سال گذشته اجرا نشده است.
بطور تاريخي، دفاع از پادشاهي بنا به دلايل سياسي مورد سوء استفاده قرار گرفته است و همچنين منجر به خشونت شده که مهمترين مورد آن در سال ۱۹۷۶ بوده زماني که به قتل دهها تن از دانشجويان در يک تظاهرات در دانشگاه در اعتراض به بازگشت يک ديکتاتور نظامي منجر شد. آن رويداد منجر به يک کودتا شد و از آن زمان تا کنون کودتاهاي موفقي در تايلند در سالهاي ۱۹۷۷، ۱۹۹۱، ۲۰۰۶ و ۲۰۱۴ انجام شده است.
اکنون اين نگراني وجود دارد که چنانچه دولت احساس کند قادر به کنترل اعتراضها نيست ممکن است اقدام به برقراري حکومت نظامي کند يا توسط ارتش در يک کودتا برکنار شود.
برخي از سخنرانها در تظاهرات روز جمعه از جمعيت خواستند که اقداماتي براي مقاومت دربرابر کودتاي احتمالي انجام دهند.
يکي از رهبران دانشجويي خواستار مقاومت نمادين و واقعي با اقداماتي مانند بستن روبان سفيد بر در خانه ها و همچنين توقف خودروها در جاده ها شد.
مقاومت دربرابر هرگونه کودتاي احتمالي اکنون به خواسته اصلي تظاهر کنندگان تبديل شده است. پيشتر در روز جمعه در علامت ديگري از اينکه دولت در حال سخت کردن موضع خود براي سرکوب بيشتر تظاهرات است، يکي از صاحبنظران تلويزيوني که تظاهرات را پوشش داده است اعلام کرد که توسط پليس براي اداي توضيحات احضار شده و به نقض دستور اضطراري ممنوعيت تظاهرات در ماه اکتبر متهم شده است.
اين شبکه همه تظاهراتهاي بزرگ را بطور زنده پوشش داده است. دولت درصدد تعطيلي اين شبکه بوده اما دادگاهي در تايلند حکم داده که اين کار مجاز نيست. اين خبرنگار گفته که او جزو معترضان نيست و به عنوان يک خبرنگار در تظاهرات شرکت کرده و هيچ کار غيرقانوني مرتکب نشده است.
با تداوم اعتراضات، پادشاه تايلند که با نام "راما دهم " Rama X هم شناخته مي شود اوايل ماه نوامبر در يک گفتگوي کم سابقه رسانه اي حاضر شد و براي اولين بار درباره تظاهرات دموکراسي خواهانه ماههاي گذشته در اين کشور سخن گفت. او همچنين طي مراسمي در بانکوک در ميان هواداران خود حاضر شد.
شاه تايلند در يک گفتگوي مشترک با شبکه خبري سي ان ان آمريکا و کانال ۴ نيوز انگليس به تلويح از امکان سازش در تايلند با معترضان سخن گفت و در پاسخ به اينکه حرفش خطاب به معترضان چيست، گفت: "ما همه آنها را دوست داريم".
اما به گفته "تيرل هابرکورن" کارشناس مسائل تايلند در دانشگاه ويسکانسين- مديسون، پيشنهاد صلح پادشاه را بايد با ديده ترديد نگريست بخصوص با توجه به اينکه کارزار سرکوب عليه رهبران معترضان در جريان است و بسياري از آنها بطور خودسرانه بازداشت شده اند.