درخواست نامزد خاشقچی از بایدن

فارس/ نامزد روزنامهنگار سعودي که دو سال پيش به طرز دلخراشي به قتل رسيد از رئيس جمهور منتخب آمريکا خواست گزارش نهادهاي اطلاعاتي درباره عاملان اين جنايت را منتشر کند.
«حديثه چنگيز» نامزد «جمال خاشقچي» روزنامهنگار سعودي که به طرز فجيعي در کنسولگري عربستان سعودي در ترکيه به قتل رسيد، از «جو بايدن» رئيس جمهور منتخب آمريکا درخواست کرد اسناد محرمانه «آژانس اطلاعات مرکزي» (سيآياِي) درباره عاملان اين جنايت را منتشر کند.
به نوشته روزنامه «گاردين»، گزارش سازمان سيا با گذشت دو سال از قتل خاشقچي همچنان محرمانه باقي مانده اما به گفته رسانهها جمعبندي نهايي آن حاکي از «اطمينان متوسط تا بالا» درخصوص صدور دستور اين قتل از سوي «محمد بن سلمان» وليعهد سعودي است.
چنگيز روز جمعه در اين خصوص گفت: «از رئيس جمهور منتخب [آمريکا] ميخواهم ارزيابي و شواهد سيا را منتشر کند. اين کار به ميزان زيادي به پرده برداشتن از حقايق پيرامون مسئولين قتل خاشقچي کمک خواهد کرد».
يک فرد نزديک به امورات دولت انتقالي آمريکا دراينباره به گاردين گفت: «رئيس جمهور منتخب درباره آنچه در کارزار انتخاباتي خود راجعبه قتل خاشقچي گفت، پايبند خواهد ماند. ميدانيم که کارهايي بايد انجام شوند-از جمله مهيا کردن شفافيت لازم».
گاردين نوشت، بسياري از تحليلگران و مخالفين در تبعيد ميگويند با روي کار آمدن بايدن مواضع آمريکا در قبال سعوديها تغيير خواهد کرد. اما سوال اينجا است که بايدن تا کجا پيش خواهد رفت و به چه زمينههايي ورود خواهد کرد.
«صفا الاحمد» روزنامهنگار و فعال حقوق بشر که از سال 2014 مجبور به ترک عربستان سعودي شده است، درباره انتشار اسناد مربوط که قتل خاشقچي گفت: «فکر ميکنم انجام اين کار براي رئيس جمهور راحت باشد. تبعات آن [براي سعوديها] سنگين خواهد بود».
با اين حال «بروس ريدل» تحليلگر سابق سيا ميگويد: «انجام اين کار بعيد به نظر ميرسد. به منظور محافظت از منابع [اطلاعاتي] و روشها، بايد بخش زيادي [از گزارش] قلم گرفته شود. چنين سندي ديگر خيلي راضيکننده نخواهد بود. در غير اين صورت نيز توانايي ما در پايش فعاليت [مقامات سعودي] به طور چشمگيري کاهش خواهد يافت».
از سوي ديگر «اگنس کالامارد» گزارشگر ويژه سازمان ملل در امور قتلهاي فرا قانوني معتقد است سيا ميتواند بدون به خطر انداختن منابع انساني و روشهاي به کار گرفته شده، اين اسناد را منتشر کند.
کالامارد با اشاره تلويحي به عاملان قتل ميگويد: «آمريکا مانع از انتشار اطلاعات زيادي درباره قتل روزنامهنگاران شده است، از جمله هويت مغز متفکرهاي اين قتلها، مقامات فاسد و افرادي که از قدرت خود سوء استفاده ميکنند. يقيناً تلاش براي رسيدن به عدالت و مبارزه عليه مصونيت و ايمن ماندن اين قاتلان، نيازمند انتشار عمومي اين اطلاعات است».
همچنين ريدل در تشريح مواضع بايدن در برابر مقامات سعودي گفت: «سعوديها کم کم دريافتهاند که روزهاي خوبشان رو به پايان است. فکر ميکنم آنها در تلاش هستند بفهمند بايد چه کنند و به طور اخص درخصوص احياي توافق هستهاي با ايران توسط بايدن نگران هستند».
اين تحليلگر مسائل اطلاعاتي با اشاره به ترسهاي بن سلمان و تفکرات پارانوئيد او درباره از دست دادن قدرت گفت: «محمد بن سلمان تقريباً تمام ديدارهاي خود را در شهر خيالي نئوم برگزار ميکند. اين کار يک دليل دارد. اين شهر امنترين مکان براي او در اين سرزمين پادشاهي است و فکر ميکنم منعکسکننده نگرانيهاي او باشد. او با بسياري از سعوديها بيگانه شده است».
هفته گذشته، «پل انگلماير» قاضي حوزه قضايي نيويورک با صدور حکمي، از نهادهاي اطلاعاتي آمريکا درخواست کرد بخشي از اطلاعاتي که درخصوص قتل خاشقچي دارند، منتشر کنند.
طبق اين حکم، ادعاي دولت آمريکا در اين خصوص که فقط «برخي اسناد» مرتبط با اين جنايت را در دست دارد رد ميکند اما افشاي علني آنها را نيز خواستار نشده است.
انگلماير در اين حکم متذکر شده، «دونالد ترامپ» رئيس جمهور آمريکا دو سال قبل به «کريس والاس» مجري شبکه «فاکس نيوز» گفته، آمريکا نوار مربوط به قتل خاشقچي را که توسط آژانسهاي اطلاعاتي مورد بررسي قرار گرفته است، در اختيار دارد.
شهريور امسال روزنامه واشنگتنپست آمريکا در سرمقاله خود نوشت، ترامپ با هدف خدمت به بن سلمان بارها درخواستها براي پيگيري پرونده ترور خاشقچي را به تعويق انداخته است.
«جو بايدن در سخنرانيهاي تبليغاتي خود، به ترور جمال خاشقچي اشاره کرد و گفت که روح وي هدر نخواهد رفت. وي همچنين وعده داد در صورت پيروزي در انتخابات، در روابط واشنگتن با رياض تجديدنظر خواهد کرد و حمايت آمريکا از جنگ يمن را پايان خواهد داد.