محکومیت گسترده کودتا در میانمار؛ آمریکا تهدید کرد
ايسنا/ دولت آمريکا به اقدام عليه مسببان بازداشت آنگ سان سوچي، مشاور دولتي ميانمار و همچنين وين مينت، رئيس جمهوري اين کشور تهديد کرده است.
به نقل از خبرگزاري اسپوتنيک، جن ساکي، سخنگوي کاخ سفيد در بيانيهاي گفت: ايالات متحده از گزارشهايي مبني بر اقدام ارتش برمه در تضعيف گذار دموکراتيک اين کشور از جمله بازداشت آنگ سان سوچي و ديگر مقامهاي مدني در ميانمار (برمه سابق) نگران شده است. جيک ساليوان، مشاور امنيت ملي آمريکا وضعيت را به اطلاع جو بايدن (رئيس جمهوري آمريکا) رسانده است.
پيشتر رسانههاي غربي گزارش دادند که سوچي و همچنين رئيس جمهوري ميانمار به همراه ديگر اعضاي حزب حاکم اين کشور در حمله بامداد امروز (دوشنبه) ارتش ميانمار بازداشت شدهاند.
جن ساکي تاکيد کرد: ما همچنان به حمايت قدرتمند خودمان از نهادهاي دموکراتيک برمه ادامه خواهيم داد و با هماهنگي شرکاي منطقهاي خودمان از ارتش ميانمار و ديگر طرفها ميخواهيم تابع هنجارهاي دموکراتيک و قانون و مقررات بوده و همين امروز بازداشتيها را آزاد کنند. ايالات متحده مخالف هر نوع تلاشي براي تغيير نتيجه انتخابات اخير يا کارشکني در گذار دموکراتيک ميانمار است و اگر اين اقدامات اصلاح نشوند، عليه مسببان اقدام ميکند.
ماه ژانويه ارتش ميانمار گمانهزني درباره اجراي کودتا را مطرح کرد چرا که به اعتقاد آنها تقلب گستردهاي در جريان انتخابات هشتم نوامبر که دومين انتخابات سراسري اين کشور از زمان پايان حکومت خونتا از ۲۰۱۱ بود، رخ داده است.
در همين حال، آنتوني بلينکن، وزير امور خارجه آمريکا با صدور بيانيهاي از رهبران ارتش ميانمار خواست تا سوچي و ديگر بازداشتيها را آزاد کنند. بلينکن گفت، ايالات متحده از گزارشهايي در مورد بازداشت مقامهاي دولتي و رهبران جامعه مدني ميانمار "عميقا نگران و گوش به زنگ" شده است.
بلينکن گفت: ما از رهبران ارتش ميانمار ميخواهيم تا تمام مقامهاي دولتي و رهبران جامعه مدني بازداشتي را آزاد کرده و به اراده مردم برمه که در انتخابات دموکراتيک هشتم نوامبر روشن شد، احترام بگذارند. ايالات متحده در کنار آرمان مردم برمه براي دموکراسي، آزادي، صلح و توسعه ايستاده است. ارتش بايد فورا اين اقداماتش را اصلاح کند.
از طرف ديگر آنتونيو گوترش، دبيرکل سازمان ملل قويا بازداشت سوچي و همچنين رئيس جمهوري ميانمار و ديگر اعضاي حزب حاکم اين کشور را محکوم کرد.
استفان دوجاريک، سخنگوي دبيرکل سازمان ملل در بيانيهاي گفت: او (گوترش) در خصوص انتقال قدرت مجلس، قوه مجريه و قوه قضاييه به ارتش نگراني عميق خود را ابراز کرد. اين تحولات بيانگر ضربهاي جدي به اصلاحات دموکراتيک در ميانمار است.
گوترش از ارتش ميانمار خواست تا هرگونه اختلافنظر را از طريق گفتوگوي مسالمتآميز حل و فصل کند و به نتايج انتخابات سراسري هشتم نوامبر احترام بگذارد.
دبيرکل سازمان ملل تاکيد کرد: تمام رهبران بايد در چارچوب اصلاح دموکراتيک ميانمار، مشارکت در گفتوگوي معنادار، خودداري از خشونت و احترام کامل به حقوق بشر و آزادي هاي بنيادين اقدام کنند.
از طرف ديگر، استراليا و سنگاپور هم اعلام وضعيت اضطراري از طرف ارتش ميانمار و بازداشت شخصيتها را که با ادعاي "تقلب انتخاباتي" صورت گرفت، محکوم کردند.
ماريس پين، وزير خارجه استراليا از ارتش ميانمار خواست "به قانون و مقررات احترام گذاشته و مناقشات را از طريق مکانيسمهاي قانوني حل و فصل کرده و فورا تمام رهبران مدني و ديگر شخصيتهايي که بازداشت کردهاند، آزاد کند."
وزارت امور خارجه سنگاپور هم تمام طرفها را به خويشتنداري و همکاري براي حصول يک نتيجه مثبت و مسالمتآميز دعوت کرد.
وزارت امور خارجه هند هم در بيانيهاي تاکيد کرد: ما با نگراني عميق تحولات در ميانمار را دنبال ميکنيم. هند همواره در حمايت از گذار دموکراتيک در ميانمار ثابت قدم بوده است. ما باور داريم که قانون و مقررات و اين فرايند دموکراتيک بايد مورد حمايت قرار گيرند.
باب ري، سفير کانادا در ايالات متحده هم در پيامي توييتري نوشت ارتش ميانمار قانون اساسي را اينگونه نوشت تا بتواند اين کار را انجام دهد. او گفت: قانون اساسي سال ۲۰۰۸ مشخصا براي اين طراحي شد که تضمين کند قدرت ارتش عميقا ريشهدار و محافظتشده باقي ميماند.
در همين حال آوارگان روهينجايي هم کودتاي ميانمار را محکوم کردند. يکي از رهبران جامعه روهينجايي که در بنگلادش به سر ميبرد، سرنگوني يک دولت منتخب دموکراتيک به دست ارتش ميانمار را محکوم کرد.
ديل محمد، رهبر جامعه روهينجاييهاي ميانمار به رويترز گفت: ما جامعه روهينجاييها قويا اين تلاش شنيع براي کشتن دموکراسي را محکوم ميکنيم. ما از جامعه جهاني درخواست داريم تا جلو آمده و دموکراسي را به هر قيمتي احيا کنند.