نامه تهدید آمیز بن سلمان خطاب به شرکتهای خارجی
تسنيم/ منابع از نامه تهديد آميز محمد بن سلمان به برخي شرکتهاي خارجي به دليل ممانعت از همکاري با وي، خبر دادند.
منابع موثق به وب سايت «سعودي ليکس» اعلام کردند که «محمد بن سلمان» وليعهد سعودي ، نامه تهديدآميز اقتصادي براي شرکتهاي خارجي ارسال کرده است.
اين امر در سايه افزايش رقابت ميان عربستان و امارات در جذب شرکتها و فناوريهاي خارجي صورت گرفته است.
تاجران اعلام کردند که وليعهد سعودي پيام تهديدآميز اقتصادي را براي شرکتهاي خارجي ارسال کرد.
آنها در ادامه افزودند که محمد بن سلمان براي انتقال دفتر مرکزي شرکتهاي بزرگ خارجي به رياض با اين شرکتها تماس گرفته است، اما برخي شرکتهاي فناوري درخواست وليعهد سعودي را رد کردند، بدين ترتيب وليعهد سعودي تهديد کرد که در صورت عدم اجراي درخواست وي، سرمايهگذاريهاي سعودي را پس خواهد گرفت.
آنها تاکيد کردند که شرکتهاي خارجي از سوابق حقوق بشر رژيم سعودي و جنايات اين رژيم عليه مخالفان و همچنين عليه يمن وحشت دارند.
فشارهاي پي در پي عربستان به شرکتهاي خارجي
يک روزنامه انگليسي فاش کرد که محمد بن سلمان، 24 شرکت چند مليتي را براي ايجاد دفتر مرکزي در رياض جذب کرده است.
اين اقدام در چارچوب تلاش بن سلمان براي تبديل رياض ، به يک مرکز تجاري در نظر گرفته شد که با هژموني امارت دبي رقابت ميکند.
روزنامه « فايشنال تايمز» اين اطلاعات را به نقل از « فهد الرشيد» رئيس سازمان مالکيت شهر رياض نقل کرد.
الرشيد گفت: گروه مهندسي آمريکا «بکتل» و هتل هندي «اويو» از جمله شرکت هايي هستند که مقرهاي منطقهاي خود را در پايتخت عربستان ايجاد ميکنند.
اعلاميه شرکتهاي چند مليتي براي تأسيس دفتر مرکزي در رياض در جريان چهارمين کنفرانس «ابتکار سرمايه گذاري در آينده» که هفته گذشته در پايتخت عربستان برگزار شد ، اعلام شد.
اين کنفرانس گام جديدي براي نقشه جاه طلبانه اصلاحات اقتصادي وليعهد سعودي بود که پس از قتل «جمال خاشقجي» روزنامه نگار منتقد سعودي به هم ريخت. در واقع محمد بن سلمان از تشکيل اين کنفرانس به دنبال تحقق بخشيدن به اهداف اقتصادي و سياسي خاص خويش است که نشان ميدهد او تا چه اندازه از نظر اقتصادي بلندپرواز است.
اين روزنامه انگليسي اشاره کرد که وزارت سرمايه گذاري عربستان و کميسيون سلطنتي در هفتههاي اخير درخواستهايي را به شرکتهاي چند مليتي ارسال کرده اند.
عربستان به دنبال انحراف روند شرکتهايي است که تمايل به فعاليتهاي منطقهاي خود در دبي را دارند.
فايننشال تايمز خاطرنشان کرد که شرکتهاي بزرگي مانند «گوگل» ، «آمازون» و «علي بابا» به طور فزايندهاي ماهيت عظيم اقتصاد عربستان را در نظر ميگيرند.
«سام پلاتيس» رئيس سابق روابط دولتهاي خليج فارس در گوگل اظهار داشت که عربستان داراي بزرگترين اقتصاد در ميان کشورهاي عربي است.
با اين وجود، با توجه به سطح پايين زندگي در رياض در مقايسه با دبي، تعداد کمي از شرکتها مشتاق به انتقال دفتر مرکزي خود به رياض هستند.
برخي از شرکتها به دليل وجود پتانسيل اقتصادي عربستان، موافقت کردند به رياض منتقل شوند از جمله اين شرکتها « بکتل» است که اخيراً موفق به دريافت مديريت پروژه «لاين» شد که بخشي از طرح « نئوم» است.
«مانو مدها» مدير منطقه خاورميانه شرکت « اويو» که هم اکنون در رياض و دبي کار ميکند ، گفت که عربستان سعودي قصد دارد برنامههاي گردشگري را در سالهاي آينده تقويت کند و رياض يک بازار مهم براي شرکت اويو تبديل شده است.
شرکت «زيمنس موبيليتي» اعلام کرد که دفتر مرکزي در عربستان براي مشارکت در پروژههاي حمل و نقل ايجاد خواهد کرد و با اين وجود تاکيد کرد که دفتر مرکزي خود را در امارات متحده عربي حفظ خواهد کرد.
قابل ذکر است که بن سلمان در جريان کنفرانس سرمايه گذاري آينده اعلام کرد که قصد دارد رياض را به ميزباني يکي از 10 اقتصاد بزرگ جهان تبديل کند.
کنفرانس ابتکار عمل سرمايه گذاري آينده در عربستان که به «داووس صحرا» هم معروف شده، يک نشست تجاري در راستاي طرح وليعهد سعودي موسوم به «چشم انداز 2030 » است که براي قطع وابستگي عربستان به درآمد حاصل از صدور نفت برنامه ريزي شده است. اين نشست بخشي از تلاشهاي حکومت سعودي براي جذب سرمايههاي خارجي براي پروژه بلندپروازانه 2030 است .
کشته شدن جمال خاشقجي يکي از بدترين بحرانها براي عربستان شد و به همين دليل بسياري از مديران شرکتهاي بينالمللي که تارنماي رسمي داووس صحرا از آنها به عنوان «شرکاي راهبردي» عربستان نام برده به طور رسمي اعلام کردند که از حضور در اين کنفرانس امتناع ميکنند.
پرونده حقوق بشر سعودي علاوه بر قتل خاشقجي به دليل سرکوب و اعدام مخالفان سياسي و بازداشت شاهزادگان در هتل « ريتز کارلتون»، نقض حقوق زنان و حاکم بودن جو خفقان آميز و کشتار مردم بيگناه در يمن به شدت سياه و قطور است و همه محافل سياسي و مدافع حقوق بشر در جهان حتي حاميان و همپيمانان رياض نيز به اين موضوع اذعان دارند و تا کنون بارها موارد ياد شده در کنفرانس و نشستها و سمينارهاي منطقهاي و جهاني محکوم شده است.